Ако 45 Народно събрание се разпусне скоростно и се стигне до предсрочни избори през лятото, "Има такъв народ" може почти да се изравни с ГЕРБ по електорално доверие. 

Това показва изследване на "Маркет линкс" на електоралните нагласи по поръчка на bТV, проведено между 16 и 23 април 2021 г. - т.е. броени дни преди Слави Трифонов да обяви, че няма да използва втория мандат и да прави опити за съставяне на правителство на ИТН с 51 депутати. 

Според данните на социологическата агенция, ГЕРБ още стои на първото място с 21,1% от потенциалните гласоподаватели. Партията на Трифонов обаче увеличава доверието си спрямо резултата от изборите на 4 април и достига до 20,3%. 

"Изненадата на последните избори беше силният протестен вот. Към момента виждаме развитие на тази тенденция", каза социологът Добромир Живков пред bTV

БСП е на чувствителна разлика зад първия и втория, като може да разчита на 16,5% от избирателите. 

"Демократична България" бележи известно увеличение на доверието и според "Маркет линкс" може да изпревари ДПС по готовността на гражданите да гласуват за нея. 

"Изправи се! Мутри, вън" би трябвало да бъде част от конфигурацията на следващия парламент, докато ВМРО рискува отново да остане под чертата с 3% доверие на анкетираните избиратели. 

"Общото усещане след изборите е за възстановяване на оптимизма. Усещането на българите за това в каква посока се движи страната се движеше предимно от това как се развива епидемията от Covid-19. Докато сега виждаме влиянието на изборите. Повишава се оптимизмът, хората са дали своя глас, имат усещане, че са представени политически", каза социологът Добромир Живков. 

Силният старт на 45 Народно събрание и интересът към парламентарната политика е довел до по-висок първоначален кредит на доверие към работата на законодателния орган. Живков допусна, че ако проучването можеше да обхване настроенията на гражданите след провала на работата на парламента в сряда, резултатът може би щеше да е по-различен. 

"За началото обаче виждаме, че рейтингът на 45 Народно събрание е поне два пъти по-висок, отколкото на финала на 44-тото", каза той. 

Социологът отчете висока степен на политизация на обществото с голяма готовност за гласуване. 

60% от анкетираните са заявили, че със сигурност ще отидат да гласуват, ако има предсрочни парламентарни избори, а 21% от запитаните са отговорили с "По-скоро да". Тази мобилизация може да се промени в течение на следващите 2-3 месеца, ако все пак бъдат свикани нови избори през лятото. 

"Вероятно можем да очакваме сходна избирателна активност през юли, защото Covid-епидемията вероятно ще бъде в ниска точка. Хипотезата, че по-възрастните граждани са се притеснявали да не се заразят, а сега биха гласували - ще даде някакъв прилив", каза той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"