Машините за гласуване още не са платени от ЦИК заради спор със "Сиела"

Новият състав на ЦИК ще встъпи в длъжност в ситуация, в която "не е ясно къде са 9600-те устройства за машинно гласуване и чия собственост са".

Това каза Росица Матева - номинирана за член на ЦИК от "Изправи се! Мутри, вън" и настоящ председател на обществения съвет към комисията, в интервю за bTV.

Причината за тази ситуация е, че действащият състав на избирателната комисия все още не е платила сумата по договора за доставка на машините вота на 4 април - т.е. те засега не са официално придобити от държавата.

"Не е приключен договорът. В него има спорни моменти, "Сиела" не е изпълнила всички задължения по договора и най-вероятно следващата комисия като правоприемник ще трябва да уточнява неща, които много трудно се уточняват. "Сиела" има огромно предимство пред всички възможни участници в процеса, тя има нещо като квази-монопол. Фирмата е работила с 2000-2500 наети лица, които извършват този процес. Друг доставчик едва ли ще се намери на същите машини", каза в студиото на "Тази събота" Димитър Димитров, говорител на действащата ЦИК.

Проблемът, по думите му, е, че "Сиела" е изпращала машини до изборните секции през куриерски фирми като "Еконт", което не е разрешено от ЦИК. Отчетени са и грешки в отчитането на гласуването през машините във Велико Търново и в Добрич, за които "никой не е поел отговорност", каза Димитров.

Все още не е ясно колко нови устройства за машинно гласуване ще трябва да се поръчат за предсрочните избори на 11 юли.

По досегашния договор ЦИК беше поръчала 9600 машини за общо 9400 секции, в които имаше повече от 300 записани гласоподаватели. На изборите на 11 юли ще трябва да се осигурят и машини за големите секции в чужбина.

"Няма причина да се наложи да се увеличава твърде много броят на машините. Вероятно не повече от 10-20 секции в страната ще са новите места, в които ще се гласува машинно. Имаме закупени 9600 устройства. Трябва да се уточни в колко секции в чужбина ще се гласува с машини, това може да се случи във всеки един момент. Може да го уточни и действащата ЦИК", каза Матева.

Тя разкритикува действащия състав на комисията за това, че все още не е изяснил защо в някои избирателни райони се е стигнало до разминаване на имена в кандидатските листи в данните на машините.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024