Новият състав на ЦИК ще встъпи в длъжност в ситуация, в която "не е ясно къде са 9600-те устройства за машинно гласуване и чия собственост са".

Това каза Росица Матева - номинирана за член на ЦИК от "Изправи се! Мутри, вън" и настоящ председател на обществения съвет към комисията, в интервю за bTV.

Причината за тази ситуация е, че действащият състав на избирателната комисия все още не е платила сумата по договора за доставка на машините вота на 4 април - т.е. те засега не са официално придобити от държавата.

"Не е приключен договорът. В него има спорни моменти, "Сиела" не е изпълнила всички задължения по договора и най-вероятно следващата комисия като правоприемник ще трябва да уточнява неща, които много трудно се уточняват. "Сиела" има огромно предимство пред всички възможни участници в процеса, тя има нещо като квази-монопол. Фирмата е работила с 2000-2500 наети лица, които извършват този процес. Друг доставчик едва ли ще се намери на същите машини", каза в студиото на "Тази събота" Димитър Димитров, говорител на действащата ЦИК.

Проблемът, по думите му, е, че "Сиела" е изпращала машини до изборните секции през куриерски фирми като "Еконт", което не е разрешено от ЦИК. Отчетени са и грешки в отчитането на гласуването през машините във Велико Търново и в Добрич, за които "никой не е поел отговорност", каза Димитров.

Все още не е ясно колко нови устройства за машинно гласуване ще трябва да се поръчат за предсрочните избори на 11 юли.

По досегашния договор ЦИК беше поръчала 9600 машини за общо 9400 секции, в които имаше повече от 300 записани гласоподаватели. На изборите на 11 юли ще трябва да се осигурят и машини за големите секции в чужбина.

"Няма причина да се наложи да се увеличава твърде много броят на машините. Вероятно не повече от 10-20 секции в страната ще са новите места, в които ще се гласува машинно. Имаме закупени 9600 устройства. Трябва да се уточни в колко секции в чужбина ще се гласува с машини, това може да се случи във всеки един момент. Може да го уточни и действащата ЦИК", каза Матева.

Тя разкритикува действащия състав на комисията за това, че все още не е изяснил защо в някои избирателни райони се е стигнало до разминаване на имена в кандидатските листи в данните на машините.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Свлачище край "Албена" затрупа двама души в ресторант

Двама души са извадени живи, спасителите проверяват и за други пострадали

Естония подкрепи Зеленски: Време е да спрем туристическите визи за Русия

"Пътуването в Европа е привилегия, а не право"

Рокада в управлението на Строителния контрол, служебният министър готви смени и в Пътната агенция

Бивш главен архитект на Хасково ще управлява строителния надзор

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Финландският премиер също е на мнение, че "не е правилно" руснаците да могат да пътуват в Европа.

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

"Газпром" спря доставките в края на юли. До момента няма потвърждение за възобновяването им

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години

ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида

Обискът е свързан с евентуално неправилно боравене с класифицирани документи