Снимка: © Булевард България

Централната избирателна комисия ще изпрати в чужбина 421 машини за гласуване на парламентарните избори на 11 юли.

„Машините за вота в чужбина са налични, от днес започва изпращането им“, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред bTV в понеделник. На 11 юли ще бъде разкрит рекорден брой секции зад граница – общо 791. Това е с над 300 повече от вота на 4 април.

В около половината от тях ще се гласува с устройства, стана ясно от думите на Томов. Според промените в изборното законодателство – вотът с машини е задължителен в секции с над 300 избиратели в страната и в чужбина, а с хартия ще се гласува само при крайна необходимост.

На въпрос дали ЦИК ще достигне и до най-отдалечените места в чужбина, където са нужни машини, Томов отговори: „Навсякъде, където е предвидено да има машинно гласуване, ще има устройства“.

Зад граница няма да има обичайните тестове с апаратите, но проби гражданите ще могат да правят онлайн. „Каквото можем, ще направим онлайн в следващите 10-ина дни“, отбеляза Томов.

За транспортирането на машините в чужбина отговаря МВнР, а за логистиката – „Сиела норма“. Въпреки че фирмата не се разбра с ЦИК за доставката на допълнителните устройства, тя подписа договор за над 4 млн. лв. за поддръжка на софтуера. „Софтуерът за чужбина е готов“, каза Цветозар Томов.

„Нещата ще бъдат напрегнати до последния момент, защото въвеждаме нова технология. За гласуването извън граница имаме удвояване на броя секции, това също създава напрежение. Провеждаме избори в летния сезон, когато хората са в отпуск“, отбеляза още той.

Допълнителните над 1600 устройства бяха договорени от ЦИК, а производителят „Смартматик“ ги предоставя с посредничеството на „Информационно обслужване“, което е техен оторизиран представител у нас. Сделката ще е на стойност около 8,2 млн. лева.

След като в Благоевград и още населени места в страната се проведоха частични местни избори с машини, Томов заяви, че „страхът“ от устройствата ще бъде фактор и на 11 юли.

„Към момента нямаме възможност да потвърдим или отхвърлим хипотезата, че страхът от машините е причина за ниската избирателна активност. В Благоевград е ниска, но в други места в България има висока активност с устройствата. В самия Благоевград имаше хартиени секции, в които активността също беше ниска. Важно е хората да преодолеят този страх от машините“, каза той.

Томов е наблюдавал машинния вот в с. Ясен и в Ракево, където „с много редки изключения хората се справяха в рамките на една минута“. По думите му – по време на тестовете на машините, най-дългото гласуване е било на човек на близо 100 години – за 4 минути и 11 секунди.

На въпрос дали една от машините в Сърница е изключила заради прегряването и високите температури, Томов каза, че „няма такива сведения“. „Там имаше две машини, гласуването не е прекъсвало. Били са в изправност да работят целия ден. Доколкото знам, едната машина не е била натоварена в продължение на 5:30 минути и се е изключила сама“. Вчера са били използвани над 180 устройства.

„Хората, инструктиращи гласуващите, не трябва да имат видимост върху вота. Да стоят на 2 м срещу тях и да не задават въпроси, които изискват информация за това как ще гласуват избирателите“, заяви Томов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре

"Чуй ме внимателно": Последният разговор между Путин и Макрон преди войната в Украйна

Френският президент опитва да договори среща с Джо Байдън. Путин иска да играе хокей на лед

Борисов отрече план за оттегляне от ГЕРБ, след като Плевнелиев "подреди" кабинет на ПП и ГЕРБ и го прати "в Банкя"

Плевнелиев предложи "проевропейска коалиция" след изборите - без Борисов, Петков и Василев в кабинета

Русия е във фалит по външния дълг за първи път от 1917 г.

Русия има пари да погаси задълженията си, но те са блокирани в чужбина заради наложените ѝ ограничения.

За първи път от началото на войната: Путин ще пътува извън Русия

Руският президент ще посети Таджикистан и Туркменистан