Машините за вота в чужбина вече са налични, ще бъдат пратени общо 421 Снимка: © Булевард България

Централната избирателна комисия ще изпрати в чужбина 421 машини за гласуване на парламентарните избори на 11 юли.

„Машините за вота в чужбина са налични, от днес започва изпращането им“, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред bTV в понеделник. На 11 юли ще бъде разкрит рекорден брой секции зад граница – общо 791. Това е с над 300 повече от вота на 4 април.

В около половината от тях ще се гласува с устройства, стана ясно от думите на Томов. Според промените в изборното законодателство – вотът с машини е задължителен в секции с над 300 избиратели в страната и в чужбина, а с хартия ще се гласува само при крайна необходимост.

На въпрос дали ЦИК ще достигне и до най-отдалечените места в чужбина, където са нужни машини, Томов отговори: „Навсякъде, където е предвидено да има машинно гласуване, ще има устройства“.

Зад граница няма да има обичайните тестове с апаратите, но проби гражданите ще могат да правят онлайн. „Каквото можем, ще направим онлайн в следващите 10-ина дни“, отбеляза Томов.

За транспортирането на машините в чужбина отговаря МВнР, а за логистиката – „Сиела норма“. Въпреки че фирмата не се разбра с ЦИК за доставката на допълнителните устройства, тя подписа договор за над 4 млн. лв. за поддръжка на софтуера. „Софтуерът за чужбина е готов“, каза Цветозар Томов.

„Нещата ще бъдат напрегнати до последния момент, защото въвеждаме нова технология. За гласуването извън граница имаме удвояване на броя секции, това също създава напрежение. Провеждаме избори в летния сезон, когато хората са в отпуск“, отбеляза още той.

Допълнителните над 1600 устройства бяха договорени от ЦИК, а производителят „Смартматик“ ги предоставя с посредничеството на „Информационно обслужване“, което е техен оторизиран представител у нас. Сделката ще е на стойност около 8,2 млн. лева.

След като в Благоевград и още населени места в страната се проведоха частични местни избори с машини, Томов заяви, че „страхът“ от устройствата ще бъде фактор и на 11 юли.

„Към момента нямаме възможност да потвърдим или отхвърлим хипотезата, че страхът от машините е причина за ниската избирателна активност. В Благоевград е ниска, но в други места в България има висока активност с устройствата. В самия Благоевград имаше хартиени секции, в които активността също беше ниска. Важно е хората да преодолеят този страх от машините“, каза той.

Томов е наблюдавал машинния вот в с. Ясен и в Ракево, където „с много редки изключения хората се справяха в рамките на една минута“. По думите му – по време на тестовете на машините, най-дългото гласуване е било на човек на близо 100 години – за 4 минути и 11 секунди.

На въпрос дали една от машините в Сърница е изключила заради прегряването и високите температури, Томов каза, че „няма такива сведения“. „Там имаше две машини, гласуването не е прекъсвало. Били са в изправност да работят целия ден. Доколкото знам, едната машина не е била натоварена в продължение на 5:30 минути и се е изключила сама“. Вчера са били използвани над 180 устройства.

„Хората, инструктиращи гласуващите, не трябва да имат видимост върху вота. Да стоят на 2 м срещу тях и да не задават въпроси, които изискват информация за това как ще гласуват избирателите“, заяви Томов.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024