ЦИК обяви рекорден брой секции за гласуване в чужбина, но допусна редица грешки

За парламентарните избори на 11 юли ще бъдат разкрити рекорден брой секции в чужбина – 791. Това е с над 300 повече от вота на 4 април, стана ясно от решение на Централната избирателна комисия, публикувано в ранните часове на събота.

ЦИК обяви всички градове и държави, в които ще се разкрият секции зад граница. Най-много ще има във Великобритания – 135. В Турция български граждани ще имат възможност да упражнят правото си на глас в 121 секции, а в Германия това ще се случи на 116 места, обявиха от комисията.

От приложения документ в сайта им обаче се вижда, че секциите в Турция всъщност са 112, а в Германия са изброени 117. По-съществена е грешката със секцията в Халкида - гръцкият град на остров Евия (Евбея) е поставен сред местата за гласуване в Дания. Записано е, че в страната ще има 10 разкрити секции (ако се изключи Халкида).

В Норвегия също ще има 10 секции, твърди ЦИК, но описва общо 11. Посолството ни в Германия, според комисията, се намира на "Майерщрасе", но всъщност е на "Мауерщрасе". Освен това две секции, които са събрали необходимия брой гласоподаватели, за да бъдат открити във Валикобритания, не са описани в приложението на ЦИК.

В Испания ще има 67 секции, а в съседна Гърция – 32. В Северна Македония се разкриват 6 секции, в Сърбия – 5, а в Румъния – 1.

В САЩ, където има голяма българска общност, регистрирала висока избирателна активност на предходните парламентарни избори, ще бъдат разкрити 58 секции.

За изборите на 11 юли в чужбина ще има повече места за гласуване заради промените в Изборния кодекс, които позволиха отпадане на ограничението от 35 секции в страни извън ЕС. Отделно стана ясно, че могат да се разкрият автоматични секции навсякъде, където през последните 5 години са гласували поне 100 души.

Броят на тези места е 586, а допълнителните секции се отварят, ако е изпълнено условие за подадени минимум 40 заявления за гласуване.

Заявленията на българите в чужбина достигнаха 71 161, което е с 16 хиляди по-малко в сравнение с тези преди изборите на 4 април. Тогава броят на хората зад граница, заявили предварително желание да гласуват, бе почти 88 хиляди.

Сега спадът най-вероятно се дължи именно на автоматичното разкриване на места за упражняване на вот. От МВнР смятат, че причината за по-малкия брой заявления е, че много хора се завръщат от чужбина в България през месец юли или заминават за почивка на други места.

Всеки може да гласува и без предварително заявление, като попълни декларация на място.

„Може да се получи така, че с два пъти повече секции да не успеем да достигнем активността от миналите избори“, каза постоянният секретар на МВнР Иван Кондов преди повече от седмица.

Предполага се, че вече няма да има проблем с опашките, които се образуваха на предишните избори. ЦИК взе решение някои от големите секции да бъдат разделени на две или на три, за да бъдат облекчени условията, при които се гласува. Ако има струпване на много хора на едно място, ще им бъде посочена най-близката друга секция, обясниха още от ведомството.

На последните парламентарни избори беше отбелязан рекорд по избирателна активност в чужбина. По данни на ЦИК българите зад граница, упражнили правото си на глас, бяха 180 хиляди - с над 20 000 души повече от 2017.

Все още не е ясно в колко секции зад граница ще се гласува с машини. Според промените в Изборния кодекс – вот с устройства има във всички секции с над 300 избиратели, а само при необходимост ще се премине към хартия.

ЦИК все още чака близо 1500 допълнителни апарата за изборите на 11 юли. След провала в преговорите с доставчика „Сиела Норма“ комисията се обърна директно към производителя „Смартматик“ и се очаква да получи машини от Нидерландия и Тайван без посредник.

Вижте къде в чужбина ще бъдат разкрити секции - ТУК.


ЦИК се обръща към Нидерландия и Тайван за близо 1500 машини за гласуване



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024