ЦИК се обръща към Нидерландия и Тайван за близо 1500 машини за гласуване Снимка: © Булевард България

След провала в преговорите между ЦИК и доставчика на машини за гласуване „Сиела Норма“ – Централната избирателна комисия може да се сдобие с близо 1500 устройства от Нидерландия и Тайван през тази или следващата седмица.

Това обяви говорителят на ЦИК Росица Матева, която заяви, че в момента комисията преговаря с представител на производителя на апаратите „Смартматик“.

„Очакваме 672 машини от Нидерландия и 800 машини, които ще бъдат произведени до сряда в Тайван и от четвъртък могат да тръгнат към България. Финансовите параметри тепърва ще ги договаряме. Очакваме първо разговори и тогава ще се стигне до договор“, обяви тя в интервю за bTV.

„Ако останем само с 9600 машини, ще организираме изборите с тях. Водим разговори със „Смартматик“. При нас бяха финансовият министър и представителят на фирмата за Източна Европа. Обслужването на машините ще бъде направено от „Сиела Норма“, каза Матева.

На 7 юни окончателно стана ясно, че ЦИК няма да стигне до споразумение със „Сиела Норма“ за доставка на нужните 1500 допълнителни машини за вота на 11 юли. Причината е завишената цена, поискана от компанията – вместо 6,5 млн. лв. тя пожела над 15 млн. За сравнение, за изборите на 4 април "Сиела Норма" достави 9600 устройства за 36 милиона лева.

ЦИК дължи 43,2 млн. лв. на „Сиела Норма“ по договора от първата поръчка, сключен през февруари. Изпълнителният директор Веселин Тодоров заяви пред bTV в неделя, че компанията не е получила „една стотинка“, а е изпълнила всички задължения.

Росица Матева каза, че в България ще се поставят машини в около 9400 секции, а в чужбина – в над 240. Зад граница са подадени над 55 хиляди заявления за гласуване, а срокът е до 15 юни. В чужбина ще има над 800 секции, според информация на МВнР.

„Много по-добре ще бъде в повече секции да има повече от една машина. По две устройства ще поставим в повече от 700 секции, ако имаме тези допълнителни машини. Това ще доведе до спокойствие за избирателите. Ако не - ще обърнем внимание на тези секции, в които са гласували повече избиратели на предишните избори. Надяваме се, че ще доставим тези машини, защото представителят на „Смартматик“ каза, че доставката ще бъде изпълнена.

Ако дадена машина не стартира поради някаква причина на 11 юли, то ще бъде трудно да се инсталира нова, тъй като за всяка секция апаратът има определен инсталиран софтуер с номера на секцията и с имената на членовете на СИК. В такъв случай ще се премине към гласуване с хартиени бюлетини.

Матева каза, че ЦИК е водела преговори и с друг доставчик, който изисквал 50% авансово плащане. „Не сме получили отговор за техническите характеристики“, добави тя.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023