Снимка: © Булевард България

ЦИК е прекратила преговорите за доставка на нови 1500 машини за гласуване на парламентарните избори на 11 юли, които водеше с доставчика на устройствата "Сиела Норма". До споразумение не се е стигнало, съобщиха БНР и БНТ.

Предстои комисията да вземе решение как ще осигури машинното гласуване на предстоящия вот. Според промените в Изборния кодекс - с машини трябва да се гласува в секциите с над 300 избиратели у нас и в чужбина. ЦИК разполага с 9600 устройства, които закупи за вота на 4 април.

"Сиела Норма" и комисията все още не са разрешили спора за пълното придобиване от страна на държавата на 9600-те машини от 4 април. ЦИК дължи 43,2 млн. лв. на „Сиела Норма“ по договора от първата поръчка, сключен през февруари, и има срок да заплати на компанията до 25 юни.

От "Сиела Норма", с която се водеха преговорите, са заявили, че не биха могли да изпълнят поръчката за 11 юли на цена по-ниска от 14 млн. лева. От фирмата предупредиха в писмо до медиите по-рано в понеделник, че всяко забавяне на договора води до риск за изпълнението на поръчката - на каквато и да е цена.

Комисията иска доставка на допълнителни 1500 машини. Предложиха цена от 6,5 млн. лв., но изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров твърдеше, че фирмата трябва да получи над 15 млн. – заради по-малкото количество, съкратения срок за изпълнение и логистиката. Той обявил намерението си дружеството да не се съгласява за по-малката цена едва преди няколко дни (5 седмици преди изборите), и то с sms до председателя на ЦИК Камелия Нейкова.

На 7 юни от „Сиела Норма“ изпратиха писмо до медиите, в което обявяват защо предлаганите 6,5 млн. лв. няма да стигнат. Те твърдят, че в тази сума не се включва само доставката на 1500 устройства, а и ред дейности по поддръжка и обучение за провеждането на още минимум две гласувания – частичните местни избори през юни и президентските през октомври.

Според компанията – информацията, че искат 15 милиона лева само за машините, била „внушение“. В сумата от 6,5 млн. лв. се включвали още модифициране на софтуер за няколко следващи вота, конфигуриране и инсталиране на апарати, логистично осигуряване, техническо обслужване от 2400 техници по места и експерти в колцентър, техническа поддръжка и обучения. Затова цената се увеличавала.

От външното министерство обявиха по-рано през деня, че машинното гласуване на места в чужбина може да "пропадне", а всичко зависи от окончателно споразумение между ЦИК и "Сиела Норма".

В събота говорителят на комисията Росица Матева каза, че ЦИК трябва да изработи „План Б“. „Ще търсим доставка по други начини, ще търсим изпълнители. Времето не работи в наша полза, но трябва да се справим, независимо от него“.

Матева отхвърли варианта машинното гласуване да отпадне. „В закона е записано изрично, че с бюлетини се гласува само при невъзможност. Ще се намери вариант“, заяви говорителят на ЦИК.


В чужбина ще има над 800 секции, но от ЦИК и "Сиела Норма" зависи дали машинният вот няма да пропаднеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти