Снимка: © Getty Images

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще промени заповедта си, с която разрешава възстановяването на работата в открити площи на ресторанти, кафенета, сладкарници, барове и заведения за бързо обслужване. 

Промяната ще позволи разполагането на масите на разстояние не по-малко от 1,5 м, за разлика от първоначалното изискване за дистанция от поне 2,5 м. Заповедта за възстановяване на достъпа до заведения на открито беше публикувана от Министерството на здравеопазването само преди два дни. 

Решението беше обявено от председателя на НФСБ Валери Симеонов след среща на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Според Симеонов, промяната ще се наложи заради искания на ресторантьори, за които голямото отстояние между масите "става нерентабилно". 

Управляващите партии са се договорили за удължаване на срока за строителство в националните курорти до 15 юни, като според Симеонов "дотогава така или иначе туризъм няма да има". 

Обсъдено е и въвеждане на схема с ваучери за по-евтина почивка на море и планина за граждани без задължения към държавата и с платени социални осигуровки. Детайлите от тази програма обаче предстои да се уточнят. 

ГЕРБ не са дали подкрепа за основното искане на лидерите от ОП - още по-голямо намаление на ДДС за туризма и за земеделието. Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че програмата на правителството не предвижда промяна на данъчната политика. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети