Мъск намери нов шеф на Twitter и по всички правила на PR-а го обяви в туит Снимка: © Getty Images

„Намерих нов шеф за X/Twitter. Ще започне след шест седмици“, написа Илън Мъск в Twitter вчера следобед местно време в САЩ.

X е холдингова компания на Twitter. Самият той остава в борда като изпълнителен председател (executive chairman) и главен технологичен директор. И разбира се като собственик на платформата, която купи за 44 милиарда долара през септември.

Изборът му е паднал на Линда Якарино, бивш ръководител на рекламата в NBCUniversal. Компанията притежава някои от най-големите американски телевизионни мрежи и холивудското филмово студио Universal.

В новата си роля тя ще се "фокусира основно върху бизнес операциите, докато Мъск се посвети на продуктовия дизайн и новите технологии.

Якарино интервюира Мъск на сцената на рекламен конгрес само преди няколко седмици и след това го похвали в туит.

Собствникът на Tesla анонсира новината в свой стил, като просто я туитна без да изпада в подробности. Във всяка друга корпорация по света това съобщение би излязло като контролиран текст, написан PR професионалисти. Мъск обаче предпочете да съхрани мистерията около себе си и отново да накара хората да гадаят.

И така светът започна да спекулира кой е новият му топ мениджър.

Идеята, че Мъск ще се оттегля от оперативното ръководство на мрежата не идва като гръм от ясно небе. Още в края на миналата година милиардерът попита чрез други туит дали трябва да се оттегли и да назначи професионалист начело на компанията си. Отговорите, които бяха положителни, минаваха 50%, а гласувалите бяха 17,5 милиона души.

Тогава той се зарече да го направи, веднага щом намери някой достатъчно безразсъден, за да приеме работата.

Връзката между Якарино и Мъск датира от много време. Тя беше един от малкото видни гласове в индустрията, които защитваха предприемача,, когато той влезе в компанията и прояви размаха си на мениджър. „Трябва да му дадете шанс“, каза тогава 60-годишната топ мениджърка.

Якарино е продавала рекламното време на телевизионните канали NBC и CNBC, както и на стрийминг услугата Peacock и има добри връзки в маркетинговите отдели на компаниите от Fortune 500.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024