Мъск предложи 5000 долара на тийнейджър, за да спре следенето на самолета му - той отказа

Ще откажете ли, ако Илон Мъск ви предложи 5000 долара, за да изтриете акаунт в Twitter? Да – ако сте 19-годишният Джак Суийни от Флорида.

Младежът стана известен в цяла Америка през последните дни, след като отказа офертата на основателя на Tesla, а с това не пожела и да извади от употреба профила ElonJet, който следи местоположението на частния самолет на Мъск.

Акаунтът има над 200 хиляди последователи и зад него стои Суийни, който е разработил бот, следящ координатите на луксозния G650. Машината струва цели 65 милиона долара, но изглежда, че дори най-богатият човек на планетата не е застрахован от изтичане на информация. ElonJet „туитва“ редовно данни за местоположението на самолета и за продължителността на полетите му, а 19-годишният студент следи още пътуванията на Бил Гейтс и Джеф Безос.

„Може ли да свалиш акаунта?“, е попитал Мъск още на 30 ноември 2021 г., предават CTV News и CNN. „Това е риск за сигурността“.

Изпълнителният директор на SpaceX е предложил 5000 долара, за да е сигурен, че „откачени хора“ няма да следят полетите му. Суийни обаче е настоял за 10 пъти по-голяма сума – 50 000 долара, с които да финансира висшето си образование и да си купи Tesla Model 3.

„Нямам планове да бъда застрелян от някой луд“, отвърнал е Мъск.

Последната им размяна на съобщения е от 19 януари, когато милиардерът е заявил, че все пак „не е правилно“ да плаща за спиране на акаунта. Студентът е казал, че в замяна би желал стаж при Илон Мъск. Директорът на SpaceX и Tesla все още не е отговорил на предложението.

Суийни казва, че е фен на SpaceX още откакто компанията е изстреляла първата ракета Falcon Heavy през 2018 г. Баща му работи за авиолиния, което допълнително е подтикнало интереса му към авиацията.

„5000 долара не са достатъчни за това, което получавам – нищо не може да замени фактора удоволствие“, казва 19-годишното момче в интервю за News Nation.

Суийни разкрива, че е предложил технически съвети на Мъск как да използва програма, блокираща други програми, които следят полетите му. „Изглежда, че е приел този съвет и я използва, но аз все още мога да го следя“, заявява той.

Тайната му? „Всички самолети имат транспондери, с които препращат сигнали за местоположението си. Всеки, който си купи оборудване за около 100 долара, може да ги следи. Хората по света имат база данни за всички тези неща и аз вземам информацията от тях. Анализирам я и я публикувам в Twitter“, разказва момчето.

Най-интересното място, на което Суйини е засичал самолета на Мъск, е Хавай. Последната публикация на ElonJet показва, че машината е кацнала на международното летище Браунсвил край Тексас.

Всичко, което прави, е напълно законно. Освен че следи още Безос и Гейтс, Суийни има акаунт и за локацията минута по минута на всички VIP самолети на Air Force.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023

Човекът, от когото ще зависи Зелената сделка на България и ЕС

Марош Шефчович между чука и наковалнята в ЕП заради връзките си с Роберт Фицо

13:20 - 03.10.2023

ВСС не хареса промените в Конституцията. Щели да доведат до "неизчерпаеми проблеми" в съдебната власт

Висшият съдебен съвет излезе със становище, в което на практика отхвърля проекта за конституционни промени

13:13 - 03.10.2023

15-годишно дете и шофьор загинаха при катастрофа в дере край Видин

Лек автомобил се преобърна в дере край Видин. Двама души загинаха, а трети пътник е в болница

12:37 - 03.10.2023