Ще откажете ли, ако Илон Мъск ви предложи 5000 долара, за да изтриете акаунт в Twitter? Да – ако сте 19-годишният Джак Суийни от Флорида.

Младежът стана известен в цяла Америка през последните дни, след като отказа офертата на основателя на Tesla, а с това не пожела и да извади от употреба профила ElonJet, който следи местоположението на частния самолет на Мъск.

Акаунтът има над 200 хиляди последователи и зад него стои Суийни, който е разработил бот, следящ координатите на луксозния G650. Машината струва цели 65 милиона долара, но изглежда, че дори най-богатият човек на планетата не е застрахован от изтичане на информация. ElonJet „туитва“ редовно данни за местоположението на самолета и за продължителността на полетите му, а 19-годишният студент следи още пътуванията на Бил Гейтс и Джеф Безос.

„Може ли да свалиш акаунта?“, е попитал Мъск още на 30 ноември 2021 г., предават CTV News и CNN. „Това е риск за сигурността“.

Изпълнителният директор на SpaceX е предложил 5000 долара, за да е сигурен, че „откачени хора“ няма да следят полетите му. Суийни обаче е настоял за 10 пъти по-голяма сума – 50 000 долара, с които да финансира висшето си образование и да си купи Tesla Model 3.

„Нямам планове да бъда застрелян от някой луд“, отвърнал е Мъск.

Последната им размяна на съобщения е от 19 януари, когато милиардерът е заявил, че все пак „не е правилно“ да плаща за спиране на акаунта. Студентът е казал, че в замяна би желал стаж при Илон Мъск. Директорът на SpaceX и Tesla все още не е отговорил на предложението.

Суийни казва, че е фен на SpaceX още откакто компанията е изстреляла първата ракета Falcon Heavy през 2018 г. Баща му работи за авиолиния, което допълнително е подтикнало интереса му към авиацията.

„5000 долара не са достатъчни за това, което получавам – нищо не може да замени фактора удоволствие“, казва 19-годишното момче в интервю за News Nation.

Суийни разкрива, че е предложил технически съвети на Мъск как да използва програма, блокираща други програми, които следят полетите му. „Изглежда, че е приел този съвет и я използва, но аз все още мога да го следя“, заявява той.

Тайната му? „Всички самолети имат транспондери, с които препращат сигнали за местоположението си. Всеки, който си купи оборудване за около 100 долара, може да ги следи. Хората по света имат база данни за всички тези неща и аз вземам информацията от тях. Анализирам я и я публикувам в Twitter“, разказва момчето.

Най-интересното място, на което Суйини е засичал самолета на Мъск, е Хавай. Последната публикация на ElonJet показва, че машината е кацнала на международното летище Браунсвил край Тексас.

Всичко, което прави, е напълно законно. Освен че следи още Безос и Гейтс, Суийни има акаунт и за локацията минута по минута на всички VIP самолети на Air Force.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне