Мъск свали 14 млрд. от стойността на “Тесла” с един туит и си сложи многозначителна профилна снимка Снимка: © Getty Images

Основателят на „Тесла“ Илън Мъск свали стойността на технологичната компания с 14 милиарда долара само чрез няколко публикации в Twitter, предадоха Forbes и BBC. Акциите паднаха общо с над 10% при затварянето на пазарите в петък, а собственият дял на Мъск се срина с 3 милиарда долара.

„По мое мнение, цената на акциите на "Тесла“ е твърде висока", написа милиардерът в социалната мрежа, а тази публикация беше последвана от още няколко, които драстично свалиха акциите.

„Продавам почти всички свои физически принадлежности“, написа Мъск, а след това поясни: „Приятелката ми Граймс ми е бясна“. Той за пореден път критикува наложената карантина заради коронавируса с публикация, гласяща „Сега дайте обратно на хората тяхната СВОБОДА“. След това цитира част от химна на САЩ: „Нали това е земята на свободните и домът на смелите?“. Основателят на „Тесла“ призова чрез своите „туитове“ бизнесите отново да възобновят своята дейност, обяснява Forbes.

Освен това Мъск смени профилната си снимка, която няма как да е позната за хората, които не са запалени по видео игри. Играта от снимката му е Deus Ex, която е създадена през 2000 г. от компанията Eidos Interactibe и Square Enix. В нея е разконспириран човек, който е създал чума, наречена „Сивата Смърт“ – тя представлява масова пандемия, а създателите ѝ използват военни способи, за да ограничат достъпа на населението до ваксина, пише Forbes.

Малко по-рано тази година "Тесла" достигна почти до 100 млрд. долара, а тази кота може да донесе на Мъск специални бонуси за още стотици милиони. В петък стана ясно, че компанията е на печалба за първото тримесечие въпреки икономическата криза, съобщи BBC.

Медията припомни случай отпреди две години, когато друга публикация за акциите на „Тесла“ доведе до глоба за Мъск на стойност 20 млн. долара. През 2018 г. той обяви, че „може би“ е намерил средства, за да свали компанията от борсата. Тогава финансовите регулатори в САЩ съобщиха, че коментарите му са повлияли значително на пазарите. Седмица по-късно милиардерът даде пояснение, че няма да предприеме този ход.

Сега „Уолстрийт Джърнъл“ му зададе въпрос дали се е шегувал за цената на акциите, а той отговори лаконично: „Не“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024