Снимка: © Getty Images

Основателят на „Тесла“ Илън Мъск свали стойността на технологичната компания с 14 милиарда долара само чрез няколко публикации в Twitter, предадоха Forbes и BBC. Акциите паднаха общо с над 10% при затварянето на пазарите в петък, а собственият дял на Мъск се срина с 3 милиарда долара.

„По мое мнение, цената на акциите на "Тесла“ е твърде висока", написа милиардерът в социалната мрежа, а тази публикация беше последвана от още няколко, които драстично свалиха акциите.

„Продавам почти всички свои физически принадлежности“, написа Мъск, а след това поясни: „Приятелката ми Граймс ми е бясна“. Той за пореден път критикува наложената карантина заради коронавируса с публикация, гласяща „Сега дайте обратно на хората тяхната СВОБОДА“. След това цитира част от химна на САЩ: „Нали това е земята на свободните и домът на смелите?“. Основателят на „Тесла“ призова чрез своите „туитове“ бизнесите отново да възобновят своята дейност, обяснява Forbes.

Освен това Мъск смени профилната си снимка, която няма как да е позната за хората, които не са запалени по видео игри. Играта от снимката му е Deus Ex, която е създадена през 2000 г. от компанията Eidos Interactibe и Square Enix. В нея е разконспириран човек, който е създал чума, наречена „Сивата Смърт“ – тя представлява масова пандемия, а създателите ѝ използват военни способи, за да ограничат достъпа на населението до ваксина, пише Forbes.

Малко по-рано тази година "Тесла" достигна почти до 100 млрд. долара, а тази кота може да донесе на Мъск специални бонуси за още стотици милиони. В петък стана ясно, че компанията е на печалба за първото тримесечие въпреки икономическата криза, съобщи BBC.

Медията припомни случай отпреди две години, когато друга публикация за акциите на „Тесла“ доведе до глоба за Мъск на стойност 20 млн. долара. През 2018 г. той обяви, че „може би“ е намерил средства, за да свали компанията от борсата. Тогава финансовите регулатори в САЩ съобщиха, че коментарите му са повлияли значително на пазарите. Седмица по-късно милиардерът даде пояснение, че няма да предприеме този ход.

Сега „Уолстрийт Джърнъл“ му зададе въпрос дали се е шегувал за цената на акциите, а той отговори лаконично: „Не“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени