Снимка: © Getty Images

Основателят на „Тесла“ Илън Мъск свали стойността на технологичната компания с 14 милиарда долара само чрез няколко публикации в Twitter, предадоха Forbes и BBC. Акциите паднаха общо с над 10% при затварянето на пазарите в петък, а собственият дял на Мъск се срина с 3 милиарда долара.

„По мое мнение, цената на акциите на "Тесла“ е твърде висока", написа милиардерът в социалната мрежа, а тази публикация беше последвана от още няколко, които драстично свалиха акциите.

„Продавам почти всички свои физически принадлежности“, написа Мъск, а след това поясни: „Приятелката ми Граймс ми е бясна“. Той за пореден път критикува наложената карантина заради коронавируса с публикация, гласяща „Сега дайте обратно на хората тяхната СВОБОДА“. След това цитира част от химна на САЩ: „Нали това е земята на свободните и домът на смелите?“. Основателят на „Тесла“ призова чрез своите „туитове“ бизнесите отново да възобновят своята дейност, обяснява Forbes. 

Освен това Мъск смени профилната си снимка, която няма как да е позната за хората, които не са запалени по видео игри. Играта от снимката му е Deus Ex, която е създадена през 2000 г. от компанията Eidos Interactibe и Square Enix. В нея е разконспириран човек, който е създал чума, наречена „Сивата Смърт“ – тя представлява масова пандемия, а създателите ѝ използват военни способи, за да ограничат достъпа на населението до ваксина, пише Forbes.

Малко по-рано тази година "Тесла" достигна почти до 100 млрд. долара, а тази кота може да донесе на Мъск специални бонуси за още стотици милиони. В петък стана ясно, че компанията е на печалба за първото тримесечие въпреки икономическата криза, съобщи BBC.

Медията припомни случай отпреди две години, когато друга публикация за акциите на „Тесла“ доведе до глоба за Мъск на стойност 20 млн. долара. През 2018 г. той обяви, че „може би“ е намерил средства, за да свали компанията от борсата. Тогава финансовите регулатори в САЩ съобщиха, че коментарите му са повлияли значително на пазарите. Седмица по-късно милиардерът даде пояснение, че няма да предприеме този ход.

Сега „Уолстрийт Джърнъл“ му зададе въпрос дали се е шегувал за цената на акциите, а той отговори лаконично: „Не“.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед