Снимка: © Getty Images

От 1 април ще отпадне задължителното изискване за носене на предпазни маски в обществени места на закрито като магазини, аптеки и др. Това е окончателното решение на Министерството на здравеопазването във връзка с края на извънредната епидемична обстановка.

Отпадат задължителните ограничения за броя на клиентите, които могат да посещават търговски обекти на закрито, както и за спазване на дистанция. 

Няма да има забрана за свиждания в болниците и няма да се ограничава присъственото обучение във висшите учебни заведения. 

Мерките, които ще бъдат продължени след 1 април, са свързани с финансирането на здравната система в условията на Covid-кризата, за да може НЗОК да заплаща средства за работа при неблагоприятни условия на лекарите и стоматолозите.

Доц. Ангел Кунчев призова гражданите да не пренебрегват досегашните мерки за прекъсване на заразата дори след отпадането им като задължения

Кунчев посочи, че е силно препоръчително хората да продължават да спазват дистанция, да носят маски в градския транспорт или лечебните заведения, при струпване на много хора на едно място или в присъствието на възрастни или хронично болни хора. 

Остава препоръчително използването на дезинфектанти в обекти без чиста вода и сапун. Кунчев напомни и че редовното миене на ръцете продължава да е част от поддържането на добра лична хигиена и "няма нужда да се казва отново от медицинска гледна точка". 

Ваксинационната кампания ще продължи и след края на извънредното положение, като е възможно да се формират мобилни екипи, ако това се наложи. 

Към 30 март 2022 г. официалната статистика показва 36 498 починали след заболяване от коронавирусна инфекция в България. Почти 95% от тях са хора, които не са били ваксинирани. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори