Маските на закрито отпадат от 1 април, носенето им в градския транспорт е силно препоръчително Снимка: © Getty Images

От 1 април ще отпадне задължителното изискване за носене на предпазни маски в обществени места на закрито като магазини, аптеки и др. Това е окончателното решение на Министерството на здравеопазването във връзка с края на извънредната епидемична обстановка.

Отпадат задължителните ограничения за броя на клиентите, които могат да посещават търговски обекти на закрито, както и за спазване на дистанция.

Няма да има забрана за свиждания в болниците и няма да се ограничава присъственото обучение във висшите учебни заведения.

Мерките, които ще бъдат продължени след 1 април, са свързани с финансирането на здравната система в условията на Covid-кризата, за да може НЗОК да заплаща средства за работа при неблагоприятни условия на лекарите и стоматолозите.

Доц. Ангел Кунчев призова гражданите да не пренебрегват досегашните мерки за прекъсване на заразата дори след отпадането им като задължения.

Кунчев посочи, че е силно препоръчително хората да продължават да спазват дистанция, да носят маски в градския транспорт или лечебните заведения, при струпване на много хора на едно място или в присъствието на възрастни или хронично болни хора.

Остава препоръчително използването на дезинфектанти в обекти без чиста вода и сапун. Кунчев напомни и че редовното миене на ръцете продължава да е част от поддържането на добра лична хигиена и "няма нужда да се казва отново от медицинска гледна точка".

Ваксинационната кампания ще продължи и след края на извънредното положение, като е възможно да се формират мобилни екипи, ако това се наложи.

Към 30 март 2022 г. официалната статистика показва 36 498 починали след заболяване от коронавирусна инфекция в България. Почти 95% от тях са хора, които не са били ваксинирани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024