Масов обстрел над Славянск - новата фронтова линия в Източна Украйна Снимка: © Getty Images

Руските сили удариха централен пазар и жилищен район в град Славянск в Източна Украйна, убивайки най-малко двама души и ранявайки седем, съобщава "Ройтерс".

Засега не е ясно какви боеприпаси са били използвани при атаката срещу фронтовия град в района на Донецк или колко хора са били на пазара, когато е бил ударен.

„Руснаците отново умишлено се прицелват в райони, където се събират цивилни. Това е чист тероризъм., написа областният губернатор на Донецк Павло Кириленко в публикация във Фейсбук, която подробно описва жертвите на ударите във вторник.

По-рано кметът на града каза, че Славянск е бил подложен на масов обстрел и публикува снимки от пожар в града. Държавните лица призоваха жителите да се евакуират, след като Русия изстреля няколко ракетни залпа по града през последните дни.

„Най-важното сега е да спасим животи“, каза Кириленко.

Русия отрича умишлено да атакува цивилни от началото на руската инвазия в Украйна. От своя страна, Киев твърди, че Москва е използвала неточни ракети от съветската епоха, за да удари военна и критична инфраструктура, убивайки много цивилни при своенравни удари.

Русия е осигурила почти пълен контрол над съседната област Луганск, след като миналата седмица украински власти съобщиха, че се изтеглят от град Лисичанск. Сега тя насочва вниманието си към Славянск като възможност за превземане на останалата част от област Донецк.

Военният говорител Александър Мотузяник каза на брифинг, че руските сили са съсредоточили усилията си върху регионите Луганск и Донецк, обстрелвайки с артилерия цялата фронтова линия. Той каза, че украинската армия се опитва да попречи на Русия да създаде условия за нападение над Славянск.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024