Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти Снимка: © Getty Images

Масови протести се провеждат в Грузия, след като парламентът на страната окончателно прие спорния закон за "чуждестранните агенти". Полицията започна да разпръсква големи групи от демонстранти, както и да арестува участници в акцията.

Няколко души са били ранени при сблъсъци на протестите и им е оказана медицинска помощ, след като служителите на реда са използвали сълзотворен газ срещу тях.

Стотици служители на грузинските спецчасти са изпратени пред сградата на парламента. В социалните мрежи има видеоклипове, на които се вижда как част от тях гонят протестиращи.

Насилие имаше не само по улиците на Тбилиси, но и вътре в парламента, след като няколко депутати се сбиха. Представител на управляващата партия "Грузинска мечта" влезе във физически сблъсък с председателя на основната опозиция Леван Хабеишвили.

От седмици в страната се провеждат масови улични протести, предизвикани от противоречивия закон за "чуждестранните агенти". След като влезе в сила неправителствените организации и медиите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, ще са задължени да посочват дали са финансирани от "организация, обслужваща интересите на чужда държава".

Критиците на текста посочват, че той има авторитарен характер и смятат, че ще отклони страната от пътя ѝ към ЕС. Страната получи статут на кандидат за членство през декември 2023 г.

Правителството обаче твърди, че законът е необходим, за да се осигури повече прозрачност за "чуждестранното влияние". САЩ, Великобритания, Германия, Италия и Франция призоваха Грузия да оттегли законопроекта си, но в крайна сметка той беше приет.

Случващото се предизвика международни реакции. В профила си в X председателят на Европейския парламент Роберта Мецола написа:

"Тбилиси, чуваме ви! Виждаме ви! Грузинците по улиците мечтаят за Европа. Гордо развяват европейското знаме. Те искат европейско бъдеще. Те очакват европейски ценности и стандарти. ЕП подкрепя хората на Грузия".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024