Масови протести в Париж срещу полицейското насилие

Хиляди души излязоха по улиците на Париж в знак на протест срещу полицейското насилие и плановете на президента Еманюел Макрон да наложи промени в законодателството, които защитават служителите на реда.

За втора поредна седмица се стигна до сблъсъци между граждани и униформени полицаи, които прибягнаха до употреба на сълзотворен газ, за да предотвратят по-голяма ескалация. 22 души са арестувани заради хулигански прояви по време на съботния протест.

"Република, напред", партията на Макрон, внесе законови промени, с които криминализира заснемането и разпространението на снимки или видео с полицейски служители по време на изпълнение на служебните им задължения, ако това се прави с цел "физическа или психическа заплаха". Целта на властите беше да гарантират защитата на служителите от евентуален тормоз или преследване онлайн.

Критиците на законовите промени обаче посочват, че те ще затруднят още повече търсенето на съдебна отговорност при превишаване на правомощия или расистко насилие от страна на полицаи.

Общественият гняв беше свързан и с инцидента с чернокожия музикален продуцент Мишел Зеклер, пребит от няколко полицаи в края на ноември. Нападението възпламени сериозно недоволство, след като в интернет изтекоха записи от камери за видеонаблюдение. Кадрите провокираха реакции на възмущение както от страна на Макрон, така и от популярни личности, включително футболисти от националния отбор на Франция, който спечели Световното първенство.

Правителството се съгласи да пренапише част от новото законодателство, което вече мина през долната камара на Националното събрание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024