Майк Пенс: Историята ще държи Тръмп отговорен за бунта в Капитолия Снимка: © Getty Images

Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс отправи най-силния си упрек към някогашния си началник Доналд Тръмп, като заяви, че историята ще го държи отговорен за ролята му в нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.

Пенс бе в Капитолия, когато хиляди поддръжници на Тръмп нахлуха в сградата в опит да попречат на Конгреса да удостовери резултатите от президентските избори през 2020 г., които Тръмп загуби от Джо Байдън.

Изпълнявайки конституционната си роля на председател на Сената, тогава Пенс ръководеше заседанието на Избирателната колегия за избор на президент и вицепрезидент.

По време на обсадата Тръмп пусна няколко туита, като в един от тях призова републиканците да се „борят“, а в други отправи неверни твърдения за изборни измами. Той също така разкритикува Пенс за удостоверяването на резултатите.

„Президентът Тръмп сгреши“, заяви Пенс пред събралите се журналисти и техните гости на вечерята „Гридирон“, ежегодно събитие във Вашингтон.

„Нямах право да отменям изборите, а безразсъдните му думи застрашиха семейството ми и всички в Капитолия в този ден и знам, че историята ще потърси отговорност от Доналд Тръмп.“

Пенс, който обмисля да се кандидатира за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г., бе откаран на безопасно място от органите на реда по време на нападението.

В месеците след инцидента той рядко коментираше случилото се на 6 януари, но оттогава засили критиките си към бунтовниците и поведението на бившия си шеф във въпросния си ден.

В неотдавнашни интервюта в медиите той остро критикува поведението на Тръмп, а в мемоарите си, публикувани през ноември, го обвинява, че е застрашил семейството му.

Въпреки това коментарите на Пенс в събота бяха най-острите му до момента.

„Това, което се случи онзи ден, беше позорно“, каза той. „И е подигравка с благоприличието да го представяме по друг начин. Докато съм жив, никога, никога няма да омаловажа получените наранявания, загубените животи или героизма на органите на реда в този трагичен ден.“

Тръмп не е коментирал думите към момента, отбелязва Retuers.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024