Снимка: © Getty Images

България има огромен потенциал да се превърне в енергиен център, който да гарантира сигурността на Югоизточна Европа. Това смята бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео, който е на посещение в София за лекция по темата за енергетиката и възможностите пред страната в тази сфера.

Според него България има потенциала да се превърне в лидер в енергийната сигурност за региона. Като аргумент той посочи находищата на шистов газ в Северна България и призова да не се позволява да бъдат налагани забрани за добива му. Помпео твърди, че фракинг технологиите за добив на шистов газ са много по-чисти от руския природен газ.

"Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина, а тук - включително чрез потенциала за добив на шистов газ", каза той.

Помпео е в столицата по покана на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев, който в свое изказване в рамките на събитието също се застъпи за добива на шистов газ като алтернатива на доставките от Русия.

През 2012 г. българският парламент наложи безсрочна забрана за прилагането на технологията хидравлично разбиване, използвана при търсенето и добива на шистов газ. Година по-рано американската компания "Шеврон" получи петгодишно разрешително да търси шистов газ край Нови пазар и планираше да инвестира значителна сума в проучвания. До договор обаче не се стигна именно заради забраната за хидрофракинг.

Бившият държавен секретар осъди действията на Москва за спирането доставките на природен газ за страната и посочи, че по този начин българският бизнес се е изправил пред перспективата да нямат надежден източник на енергия.

По думите му страната може да изиграе и ключова роля при възстановяването на Украйна в бъдеще, след като приключи военният конфликт там.

"Аз като държавен секретар съм сигурен, че България трябва да играе ключова роля в енергийната сигурност на Югоизточна Европа. Вие имате ролята да сте много важен партньор във възстановяването на Украйна. И когато това бъде завършено, то ще бъде също заслуга на България", допълни той.

Майк Помпео заемаше поста на държавен секретар по време на мандата на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп. Той беше назначен през 2018 г., като преди това беше директор на ЦРУ. Помпео беше сред политическите гласове във Вашингтон, който осъждаха политиката на Китай спрямо Хонконг и защитаваше оттеглянето на Съединените щати от ядрената сделка с Иран.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвияемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев няма да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер