Майка държала заключени двете си деца в продължение на четири години Снимка: © Getty Images

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години, са държани заключени в жилището си цели четири години.

За случая с деца, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, съобщава БНР.

След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при роднини.

„Трагедията е в това, че майката е психично болна и момчето и момичето не са ходили и на училище цели четири години. Стояли са заключени в дома си и са излизали навън само през нощта“, разказа за Радио Стара Загора Сотирова. Сега са записани в индивидуална програма за обучение.

Тя добавя, че майката ги е изолирала "с идеята да им даде преклонение към религията", но подчертава, че точният мотив за действията ѝ е трудно да бъде установен.

Децата са изведени след 12-часово наблюдение на жилището. Оказало се, че близки и роднини на семейството, които живеят в чужбина, многократно са писали писма пред различни институции за ситуацията, но не са получавали адекватен отговор и реакция.

След извеждането на децата Сотирова се е сблъскала с трудности и при изготвянето на психологически профил на майката и двете деца.

„Срещнах голямо противопоставяне на медицинските структури - оказа се, че ние нямаме детски психиатър в региона. Трябваше да положа огромни усилия и затова от моя страна това беше битка с институциите. Те сякаш омаловажават случая, не проявяват активност и толерантност към хората. Нечовешкото отношение в голяма степен е обхванало чиновниците в институциите“, коментира Сотирова.

Майката е настанена в психиатрия. Съобщава се, че към момента децата имат "добър изказ и богат речник".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024