"Тихото напускане" вече не е модерно: "Джъстин", който измисли тренда, пак работи по 50 часа седмично Снимка: © Getty Images

Философията на "тихото напускане" на работа, която се превърна в културен феномен в социалните мрежи в началото на годината, търпи обрат. "Геният", на когото се приписва идеята, че ако човек постепенно намалява часовете, които посвещава на работните си задължения, това няма да има последствия, отново работи по 50 часа седмично и изглежда е ревизирал позициите си, с които "зарази" мнозина.

Предполага се, че стартът на "житейската революция" за т.нар. тихо напускане (Quiet Quitting) е от статия в специализираното издание "Business Insider". В нея журналистката Аки Ито разговаря със специалист в набирането на кадри, представящ се с псевдонима Джъстин. Той споделя как постепенно е започнал да намалява часовете, в които работи, без да има особени последствия за него от това. Статията вдъхновява цял тренд в TikTok и така започва всичко, разказва американското онлайн издание "Quartz".

Шест месеца по-късно Аки Ито отново се среща с Джъстин. Оказва се, че възгледите му за живота и работата са се променили. За това време някои от колегите му са били съкратени и той вече се притеснява, че може да ги последва, а в условията на забавяща се икономика това не звучи като добра идея.

"Днес Джъстин, първият последовател на философията на "тихото напускане", отново работи по 50 часа седмично", пише журналистката.

Тенденциите на пазара

Промяната за Джъстин идва на фона на отслабващия пазар на труда в САЩ и Европа, покачването на лихвите и прогнозите на много икономисти за предстояща рецесия през следващата година. Властта на мениджърите се завръща, те пак ще имат финалната дума за всичко - от заплатата до престоя на хората в офисите. Джъстин следва тренда.

Историята с философията на "тихото напускане" и начинът, по който тя беше коментирана в социалните мрежи досега, развенчава някои схващания.

Едното от тях е разбирането, че хора като Джъстин работят прекалено много. Неговата сега 50-часова работна седмица реално представлява 5-дневен работен ден от по 10 часа, който е познат и за служители в Европа. Това е и средното работно време за американците, наети на пълен работен ден, сочат данни на "Gallup".

Изследването показва още, че количеството работа за американците не се е променило значително от началото на пандемията, нито през последните три десетилетия, независимо дали става въпрос за периоди на подем или рецесия. Джъстин е бил изключение, като е работил само по 30 часа на седмица, и се е върнал към средната стойност от 50 часа. Това е в контраст на набиращата популярност идея за по-кратки работни часове и дори 4-дневна работна седмица, която страни като Белгия вече въведоха. В България идеята също събира привърженици, но е далеч от това да бъде реализирана.

Повечето работници нямат възможността да избират дали да намалят работното си време, затова тяхното "тихо напускане" се изразява в занижена продуктивност или приоритизиране на личния спрямо професионалния живот. Тяхното разочарование обаче не е свързано с това колко работят, а по-скоро с това колко време прекарват в работа без да има нужда от това.

Повече свободно време

Според икономисти и статистици един час, прекаран в офиса, се смята за отработен час. Времето, прекарано вкъщи по време на работа, обаче е по-неясно - можете да го прекарате в работа, но ако тя е свързана повече с резултатите, отколкото с времето, има избор - да вложите повече време сега или да работите по-ефективно по-късно. Това дава гъвкавост.

Пандемията постави важен въпрос за това какво биха правили хората, ако могат да си спестят някава част от времето, което например изразходват в пътуване до работното място. Експерти от Банката на феделалния резерв в Ню Йорк анализират, че това може да доведе до драматични промени в навиците и така времето за път да се пренасочва към сън или прекарване на моменти със семейството.

Тази възможност се приема все повече - напук на разбирането за забързан начин на живот. Това важи и за Джъстин, който, въпреки че работи повече, възприема работата си макар и малко инфантилно по друг начин. Той споделя, че вече не говори толкова много за нея и спрял е да се вманиачава и по нея.

Новият Джъстин може да е зает и да посвещава повече часове на работодателя си, но вече има различно разбиране за това.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия изгражда голяма военна база в окупирания Мариупол

Русия укрепва военното си присъствие в окупирания украински град Мариупол, показват сателитни снимки

18:37 - 03.12.2022

Сериалите и филмите, които ще гледаме през декември в HBO Max

Селекция от най-добрите заглавия, които ще бъдат достъпни в HBO Max през декември

17:45 - 03.12.2022

Кампанията "Генератори за Украйна" събра 393 хил. лв. в помощ на украинците

Най-малкото дарение е за 1 евро, а най-голямото за 30 хил. лева.

16:35 - 03.12.2022

"Досиетата Twitter": Мъск опита да разкрие случаи на цензура. Те се оказаха не толкова тайни

Мъск каза, че "обществото заслужава да знае какво наистина се е случило". То обаче знае отдавна

15:21 - 03.12.2022

Борисов: ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, които да стабилизират страната

Лидерът на ГЕРБ публикува и снимки от срещите си с европейски лидери от срещата на ЕНП в Атина

14:50 - 03.12.2022

Реакциите след изолацията на България от Шенген: Най-голямата руска победа след избора на Радев за президент

Експерти и политолози коментират решението на Нидерландия да лиши България от членство в Шенген

13:21 - 03.12.2022

Борисов се появи във въпрос за корупция в нидерландско куиз шоу

Кои са тези десет политически личности, заплетени в скандали за корупция? Жокер: Един от тях е Бойко Борисов.

12:42 - 03.12.2022

Опит за кражба на графит на Банкси в Украйна: Хора се опитаха да отмъкнат творбата от разрушена сграда

Творбата на Бански на жена с противогаз и пожарогасител е станала обект на посегателство

11:00 - 03.12.2022

Коледа пред Народния - 3D мапинг в розово и ансамбъл "Българе"

Тържеството започна със запалване на елхата от кмета Фандъкова

10:34 - 03.12.2022