"Тихото напускане" вече не е модерно: "Джъстин", който измисли тренда, пак работи по 50 часа седмично Снимка: © Getty Images

Философията на "тихото напускане" на работа, която се превърна в културен феномен в социалните мрежи в началото на годината, търпи обрат. "Геният", на когото се приписва идеята, че ако човек постепенно намалява часовете, които посвещава на работните си задължения, това няма да има последствия, отново работи по 50 часа седмично и изглежда е ревизирал позициите си, с които "зарази" мнозина.

Предполага се, че стартът на "житейската революция" за т.нар. тихо напускане (Quiet Quitting) е от статия в специализираното издание "Business Insider". В нея журналистката Аки Ито разговаря със специалист в набирането на кадри, представящ се с псевдонима Джъстин. Той споделя как постепенно е започнал да намалява часовете, в които работи, без да има особени последствия за него от това. Статията вдъхновява цял тренд в TikTok и така започва всичко, разказва американското онлайн издание "Quartz".

Шест месеца по-късно Аки Ито отново се среща с Джъстин. Оказва се, че възгледите му за живота и работата са се променили. За това време някои от колегите му са били съкратени и той вече се притеснява, че може да ги последва, а в условията на забавяща се икономика това не звучи като добра идея.

"Днес Джъстин, първият последовател на философията на "тихото напускане", отново работи по 50 часа седмично", пише журналистката.

Тенденциите на пазара

Промяната за Джъстин идва на фона на отслабващия пазар на труда в САЩ и Европа, покачването на лихвите и прогнозите на много икономисти за предстояща рецесия през следващата година. Властта на мениджърите се завръща, те пак ще имат финалната дума за всичко - от заплатата до престоя на хората в офисите. Джъстин следва тренда.

Историята с философията на "тихото напускане" и начинът, по който тя беше коментирана в социалните мрежи досега, развенчава някои схващания.

Едното от тях е разбирането, че хора като Джъстин работят прекалено много. Неговата сега 50-часова работна седмица реално представлява 5-дневен работен ден от по 10 часа, който е познат и за служители в Европа. Това е и средното работно време за американците, наети на пълен работен ден, сочат данни на "Gallup".

Изследването показва още, че количеството работа за американците не се е променило значително от началото на пандемията, нито през последните три десетилетия, независимо дали става въпрос за периоди на подем или рецесия. Джъстин е бил изключение, като е работил само по 30 часа на седмица, и се е върнал към средната стойност от 50 часа. Това е в контраст на набиращата популярност идея за по-кратки работни часове и дори 4-дневна работна седмица, която страни като Белгия вече въведоха. В България идеята също събира привърженици, но е далеч от това да бъде реализирана.

Повечето работници нямат възможността да избират дали да намалят работното си време, затова тяхното "тихо напускане" се изразява в занижена продуктивност или приоритизиране на личния спрямо професионалния живот. Тяхното разочарование обаче не е свързано с това колко работят, а по-скоро с това колко време прекарват в работа без да има нужда от това.

Повече свободно време

Според икономисти и статистици един час, прекаран в офиса, се смята за отработен час. Времето, прекарано вкъщи по време на работа, обаче е по-неясно - можете да го прекарате в работа, но ако тя е свързана повече с резултатите, отколкото с времето, има избор - да вложите повече време сега или да работите по-ефективно по-късно. Това дава гъвкавост.

Пандемията постави важен въпрос за това какво биха правили хората, ако могат да си спестят някава част от времето, което например изразходват в пътуване до работното място. Експерти от Банката на феделалния резерв в Ню Йорк анализират, че това може да доведе до драматични промени в навиците и така времето за път да се пренасочва към сън или прекарване на моменти със семейството.

Тази възможност се приема все повече - напук на разбирането за забързан начин на живот. Това важи и за Джъстин, който, въпреки че работи повече, възприема работата си макар и малко инфантилно по друг начин. Той споделя, че вече не говори толкова много за нея и спрял е да се вманиачава и по нея.

Новият Джъстин може да е зает и да посвещава повече часове на работодателя си, но вече има различно разбиране за това.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влизат и съмишлениците му, с които според прокуратурата е основал групата

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024
Кино и сериали

Филмът за Доналд Тръмп шокира Кан. Екипът на кандидат-президента заплаши със съд

Сцена с предполагаемо изнасилване във филма предизвика широк медиен отзвук

10:00 - 21.05.2024
Живот

Нина Добрев е хоспитализирана след тежък инцидент с мотопед

35-годишната българка сподели своя снимка, на която се вижда как лежи на болнично легло, с гипс на коляното и шина на врата.

08:48 - 21.05.2024