Абонирайте се за нюзлетъра на "Булевард България", за да получавате селекция с най-интересните теми на седмицата през погледа на нашия екип:
Празниците носят със себе си сладки спомени: за детските ръце, потопени в брашно, за шарени формички и първите, още топли сладки. А когато въздухът се изпълни с аромат на мед и канела, знаем, че Коледа вече е тук. С Dr. Oetker ви каним да направите именно тези нежни меденки - малки, ароматни съкровища, които стоплят и най-студения ден.
Необходими продукти
100 г накълцани бадеми
1 пак. Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker
250 г мед
100 г кафява захар
150 г краве масло
500 г пшенично брашно
1 пак. бакпулвер Dr.Oetker
1 яйце
10 г какао Dr.Oetker
50 г захаросани портокалови кори
2 пак. захар с канела Dr.Oetker
За декориране
1 пак. маслена глазура шоколад Dr.Oetker
1 пак. цветни захарни шрифтове Dr.Oetker
1 пак. захарни звезди Dr. Oetker
1 пак. захарни перли Dr.Oetker
1 пак. захарни конфети Dr.Oetker
1 пак. захарни сърца Dr.Oetker
Приготвяне
Загрейте меда, захарта и маслото в тенджера на средна температура, без да завират. Оставете сместа да се охлади.
Пресейте брашното с бакпулвера в купа, добавете останалите продукти и охладената медената смес. Разбийте всичко с миксер първо на ниска степен за кратко, а след това на висока до получаването на гладко тесто. Оставете полученото тесто за една нощ в хладилника.
Преди да разточите, оставете тесто за 30 минути на стайна температура.
Върху набрашнен плот разточете тесто на кора с дебелина 1,5 см. Изрежете с формички дребни сладки и ги подредете върху застлана с хартия за печене тава. Печете 15 минути в средата на предварително загрята фурна на 180°С на горен и долен нагревател (160°С с вентилатор).
Извадете меденките с хартията за печене върху метална решетка и оставете да се охладят.
Пригответе глазурата по указанията на опаковката. Потопете половината от бисквитките или целите в глазурата. Украсете със захарните украси, докато не се е втвърдила глазурата. Накрая надпишете със захaрните шрифтове.
