Медиите на Мърдок създадоха интрига около "оттеглянето" на Путин от власт Снимка: © Getty Images

Кремъл беше поставен в обяснителен режим в петък, след като британският таблоид The Sun (собственост на News Corp. на Рупърт Мърдок) публикува твърдение, че Владимир Путин планирал да се оттегли от управлението през януари 2021 г.

Медията се позовава на интервю с руския политически анализатор Валерий Соловей, който твърди, че близките на Путин настояват той да сложи край на политическата си кариера.

"Информирани анализатори твърдят, че известната бивша гимнастичка и приятелка на руския президент Алина Кабаева (37 г.) го моли да отпусне хватката от властта", пише в таблоида, като цитират Соловей.

"Има семейство, което му влияе изключително много. Той възнамерява да обвяи публично плановете си за предаване на властта през януари", казва още той, като прогнозира, че скоро Путин ще назначи нов министър-председател и ще го подготви за евентуален наследник.

В статията, която се разпространява и в останалите медии от групата на Мърдок, присъства и спекулацията, че Путин може би проявява симптоми на болестта на Паркинсон. Цитирани са само "наблюдатели", които са изследвали последните видеокадри с Путин и са забелязали предполагаеми симптоми на неврологичното заболяване. Владимир Соловей е сред критиците на Путин, до 2019 г. е ръководител на катедрата по връзки с обществеността в Московския държавен институт по международни отношения, но договорът му е прекратен.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков отхвърли твърденията в статиите на The Sun лаконично: "Не. Здравето му е много добро".

"Тук няма какво да коментираме особено. Пълна небивалица е това. С президента всичко е наред", казва Песков на пресконференция в Кремъл.

Спекулацията с бъдещите планове на руския президент се появи ден след като в Държавната дума беше внесен законопроект за промяна в гаранцията за неприкосновеност на бившите президенти - предлага се те да бъдат защитени от съдебно преследване дори ако има данни, че са извършили тежко престъпление в периода на изпълнението на президентските пълномощия.

Промените отразяват новите текстове в руската конституция, приети през 2020 г. - в тях съществува текст за пожизнената неприкосновеност на бившия президент. Тя може да бъде отменена само със сложна процедура, включваща парламента, Върховния съд и Конституционния съд на Русия при евентуални наличия на данни за извършена държавна измяна или друго тежко престъпление.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024