"Медицинските приспособления не са мартеници": Какви материали получиха лекарите у нас Снимка: © Getty Images

Медиците на първа линия са получили хиляди маски, предпазни облекла и друго медицинско оборудване, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Той допълни, че до края на май се очаква в България да бъдат ушити около 100 хиляди броя предпазни облекла.

А началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че Министерството на здравеопазването и НЗОК са предприели мерки, с които да помогнат на болниците да заплатят разходите си и да подпомогнат финансово персонала си.

Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерски съвет, който се проведе вследствие на изказването на президента Румен Радев, че всички медицински лица се нуждаят от качествено оборудване по време на кризата с пандемията от коронавируса. Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че не иска да отговори „на огъня“ от страна на държавния глава, а „да внесем яснота по отношение реда на снабдяване на болници със защитни предпазни материали и медикаменти“.

На 17 март премиерът Бойко Борисов създаде логистичен център, който да разпределя облеклата, припомни директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Той съобщи, че държавата е раздала 53 хиляди защитни маски за лекарите, както и 946 хиляди за универсална употреба. На медиците са били разпределени 3392 облекла, а 10 хиляди са тези за обща употреба. За многократна употреба са били раздадени 40 000 облекла. Броят на защитните очила е 85 хиляди, а 6 хиляди са защитните шлемове.

„Днес на заседание ще се преразпределят още ръкавици – 1 милион, а 10 хиляди от тях ще оставим в дълбок резерв“, каза главен комисар Николай Николов. „Ще разпределим предпазни облекла - 6500, маски - 19 000, от които 2000 в резерв, шлемове - 4000 броя. Допълнително имаме още защитни маски за персонала - 4500 броя, ръкавици - 279 хиляди, облекла за специализирания персонал, такива за многократна употреба и други“.

„В повечето аптеки има маски и дезинфектанти. Повече от 60 фирми предложиха оферти и услуги за производство. Три фирми произвеждат облекла – до края на месеца ще имаме почти 30 000 ушити, освен новите. До края на май очакваме почти 100 хиляди броя“, каза той.

„Две други фирми организират производство на облекла, след като получиха протоколи. Една от фирмите има искане от Германия за изкупуване на продукцията ѝ“.

„Осигуряват се предпазни средства за добрволците към социалния патронаж, ГКПП и други“, сподели главният комисар Николай Николов.

Ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че МЗ и НЗОК „обсъдиха и взеха решение на всички болници да им бъде заплатено на базата на миналомесечно изкарани доходи. Да им се помогне да заплатят медикаменти, разходи и заплати на персонала“.

Ще се осъществи и заплащане на допълнителни средства за всички от медицинския персонал на първа линия – по 1000 лв.

Той припомни, че още в първия ден на създаване на оперативния щаб, 8000 костюма са били извадени от държавния резерв. „Снабдени бяха болниците, подготвени за „първи удар“. Премиерът пътува до Турция и договори голямо количество предпазни материали, които и сега се разпределят“, каза началникът на ВМА.

„Препоръчахме на министъра на здравеопазването трансформиране на всички болници в България, без значение от тяхната собственост. Сега има лаборатория в Плевен, Пирогов, РЗИ-София, Бургас, в болница „Софиямед“ в столицата, съвсем скоро предстои откриване на лабораторията в Пловдив“, каза ген. Мутафчийски.

„Вчера баба от Исперих дари пенсията си за болницата в града. Големината на даренията не се определя от размера. Това е най-ценното дарение, за което съм чул. Има обаче безпрецедентна мобилизация в обществото, което значи, че то е мотивирано да се справи с моментната и бъдещата ситуация“, каза ген. Мутафчийски.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза: „Да не се бърка раздаването на мартеници с разпределянето на медицински приспособления по болниците. Няма парични ограничения. Единствените са от фактическата липса на някои артикули на международния пазар. Вместо да чакаме доставки, ние можем вече сами да произвеждаме. Дори има държави, които желаят да купуват от нас“.

Дончев посъветва Румен Радев да следва собствената си препоръка и всеки да върши своята работа. Вицепремиерът завърши с цитати на Гьоте: "Когато двама се карат, виновен е по-умният" и "Разделяй и владей" е мъдро правило, но "Обединявай и направлявай" е по-добро".

В обръщение по повод Международния ден на здравето, 7 април, по-рано днес министър Кирил Ананиев благодари на медиците в България за работата им по време на кризата с COVID-19.

"Трудът, който полагате, е основание отношението на немалка част от обществото към Вас да бъде преосмислено. Днес Вие пишете едни от най-тежките, но и най-поучителните страници в историята на българското здравеопазване".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024