Медийна "Тесла", но не по Илон Мъск Снимка: © Getty Images

Три изречения от интервю на министър, няколко медийни преразказа и едно лого на Tesla - комбинацията от тези съставни части се превърна в странна "новина", която обиколи социалните мрежи и няколко онлайн-медии в петък следобед.

Твърдението в информацията гласи, че българското подразделение на компанията на Илон Мъск е опровергалo публично министъра на икономиката Емил Караниколов за това, че правителството преговаря за създаване на завод на електромобилния гигант в България.

Медиите се позовават на публикация във Facebook-страница, носеща името Tesla България. В нея е споделен screenshot от сайта Economic.bg с подчертано заглавие "Караниколов: Водим разговори с Tesla за производство в България".

Текстът към споделената снимка гласи следното: "Не е приятно, когато един министър започне да генерира фалшиви новини".

Този коментар от администратора на Facebook-страницата е възприет като официална позиция на автомобилния производител срещу Министерството на икономиката.

Всъщност, американското дружество няма свое представителство в България. FB-страницата "Tesla България" също не претендира за подобна роля. В нея се посочва, че е група на българските почитатели на марката и съдържа линк към тематичен неофициален сайт, чиято последна новина датира от 2018 г.

Tesla няма официални дистрибутори или дъщерни фирми в България. Най-близките им търговци в Европа се намират във Виена и Грац, като според сайта на компанията - скоро ще отвори сервизен център в Будапеща. През август 2019 г. компанията обяви плановете си да разшири продажбите си в Източна Европа, като започна да приема онлайн-поръчки в Полша, Румъния, Словения и Унгария.

Какво точно казва Емил Караниколов по повод Tesla?

Министърът на икономиката е дал интервю за "24 часа" за броя на 7 февруари, в което въпросите за Tesla се появяват в контекста на преговорите между България и Volkswagen за изграждане на завод в страната.

Въпрос, "24 часа": Чуваше се, че “Тесла” има намерения за България. Какво се случва?

Емил Караниколов: Имаме контакти, имаме писмена кореспонденция с тях, но нека те да се запознаят с България и видят какво можем да предложим.

Въпрос, "24 часа": За какво проучват - за производство на електромобил, за батерии, за части?

Емил Караниколов: Нашите амбиции са две - едната е за производство на автомобили, другата е за производство на батерии и акумулатори. С “Тесла” бихме започнали и с производство на части, но за нас най-добре е завод за автомобили или за батерии и акумулатори.

Заглавието, което вестникът извежда, е "Емил Караниколов: Кореспондираме си с “Тесла” и “Хюндай”, но чакаме решението на “Фолксваген".

Други медии, които преразказват интервюто му за "24 часа", интерпретират многозначителната реплика за "кореспонденция" с Tesla като текущи "преговори" за изграждане на завод на компанията в България.

Колкото до вероятността това да се случи: Tesla вече започна работа по първата си производствена база в Европа - Giga Berlin - която се намира на 35 км от центъра на германската столица и би трябвало да заработи към средата на 2021, заедно с фирмен център за дизайн и разработки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Важно днес

Червеният пират и други приказки: ГДБОП обяви и Габриел за заплашена

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024