Снимка: © Getty Images

Три изречения от интервю на министър, няколко медийни преразказа и едно лого на Tesla - комбинацията от тези съставни части се превърна в странна "новина", която обиколи социалните мрежи и няколко онлайн-медии в петък следобед. 

Твърдението в информацията гласи, че българското подразделение на компанията на Илон Мъск е опровергалo публично министъра на икономиката Емил Караниколов за това, че правителството преговаря за създаване на завод на електромобилния гигант в България. 

Медиите се позовават на публикация във Facebook-страница, носеща името Tesla България. В нея е споделен screenshot от сайта Economic.bg с подчертано заглавие "Караниколов: Водим разговори с Tesla за производство в България". 

Текстът към споделената снимка гласи следното: "Не е приятно, когато един министър започне да генерира фалшиви новини". 

Този коментар от администратора на Facebook-страницата е възприет като официална позиция на автомобилния производител срещу Министерството на икономиката. 

Всъщност, американското дружество няма свое представителство в България. FB-страницата "Tesla България" също не претендира за подобна роля. В нея се посочва, че е група на българските почитатели на марката и съдържа линк към тематичен неофициален сайт, чиято последна новина датира от 2018 г. 

Tesla няма официални дистрибутори или дъщерни фирми в България. Най-близките им търговци в Европа се намират във Виена и Грац, като според сайта на компанията - скоро ще отвори сервизен център в Будапеща. През август 2019 г. компанията обяви плановете си да разшири продажбите си в Източна Европа, като започна да приема онлайн-поръчки в Полша, Румъния, Словения и Унгария. 

Какво точно казва Емил Караниколов по повод Tesla? 

Министърът на икономиката е дал интервю за "24 часа" за броя на 7 февруари, в което въпросите за Tesla се появяват в контекста на преговорите между България и Volkswagen за изграждане на завод в страната. 

Въпрос, "24 часа": Чуваше се, че “Тесла” има намерения за България. Какво се случва? 

Емил Караниколов: Имаме контакти, имаме писмена кореспонденция с тях, но нека те да се запознаят с България и видят какво можем да предложим. 

Въпрос, "24 часа": За какво проучват - за производство на електромобил, за батерии, за части? 

Емил Караниколов: Нашите амбиции са две - едната е за производство на автомобили, другата е за производство на батерии и акумулатори. С “Тесла” бихме започнали и с производство на части, но за нас най-добре е завод за автомобили или за батерии и акумулатори.

Заглавието, което вестникът извежда, е "Емил Караниколов: Кореспондираме си с “Тесла” и “Хюндай”, но чакаме решението на “Фолксваген".  

Други медии, които преразказват интервюто му за "24 часа", интерпретират многозначителната реплика за "кореспонденция" с Tesla като текущи "преговори" за изграждане на завод на компанията в България. 

Колкото до вероятността това да се случи: Tesla вече започна работа по първата си производствена база в Европа - Giga Berlin - която се намира на 35 км от центъра на германската столица и би трябвало да заработи към средата на 2021, заедно с фирмен център за дизайн и разработки. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект