Мегабайти и мегабити: Какъв мобилен интернет ми трябва? Снимка: © Getty Images

Почти всичко, което правим на телефоните си, изисква интернет. Дали става въпрос просто да проверим имейла си, да използваме Google Maps за навигация, или да слушаме музика напът за работа – без мобилни данни сме за никъде. Буквално.

Социалните мрежи и другите приложения в телефона ни обаче могат много бързо да ги „източат“. Когато например трябва да стигнете от точка А до точка Б и ви трябва приложение като Waze, се оказва, че мобилният ви интернет на максимална скорост за този месец е свършил и единственото, което ви остава, е да карате по интуиция. Ето ви и още един сюжет – убедени сте, че имате мегабайти, но всеки опит даже да гледате нещо в YouTube с висока резолюция приключва трагично, като дори и социалните мрежи работят с мъка.

Съвременните мобилни приложения искат както данни, така и наистина бърза скорост на връзката. Затова е важно да знаем изискванията на интернет услугите, които най-често отваряме.

Най-популярните социални мрежи като Facebook, Instagram и Twitter са приложенията, които харчат значителен обем от месечните мобилни данни на всеки потребител. В средата на октомври организацията „ПанЕвропа България“ представи изследване, според което хората прекарват 50% от времето си в социалните медии. Средната продължителност на престоя пред екраните е 5 часа на денонощие. За 80% от хората мобилното устройство е предпочитаният начин за достъп до интернет.

Най-популярните социални мрежи като Facebook, Instagram и Twitter са чудесна възможност да поддържате връзка с приятелите си, да качвате снимки и дори да четете новини. Всички тези функции обаче могат да костват значителен обем от месечните мобилни данни на всеки потребител.

Ако обърнем тези навици в мегабайти – само за използването на Facebook ще са ви необходими поне 2,7 GB на месец, като има значение дали просто скролвате из началната страница, или използвате чат функциите и гледате видеоклипове – а социалната мрежа в последно време прави всичко възможно да гледате -много- видеоклипове.

Стрийминг платформите разчитат изцяло на интернет и са сред най-чувствителните по отношение на качеството на връзката. Една от най-използваните в света услуги за гледане на филми и сериали, Netflix, е подходящ пример. Ако искате да гледате или да изтеглите легално филм или сериал на своето устройство, ще трябва да имате предвид скоростта, която ще е необходима.

Netflix има много ясни препоръки за това. За видеа с високо качество (HD, 1080p) препоръчителната скорост е 5 Mbps, а за по-високата 4К резолюция са нужни 25 Mbps. За час видео говорим за близо 2,3 GB данни в 1080p резолюция или над 11 GB при 4K. Същото се отнася и за стриймването на музика. За да слушате любимата си песен в Spotify в перфектно качество, ще са необходими между 1,2 MB и 2,4 MB на минута.

Всеки проблем обаче си има решение. А този с вечно недостигащите мегабайти – също. Именно с тази цел са създадени абонаментните планове A1 Unlimited, който включва неограничен мобилен интернет с висока скорост и неограничени минути за разговори в страната и в ЕС.

Плановете предлагат не само широки възможности за комуникация, но и богато портфолио от мултимедийни услуги, включително и такива, които могат да се активират без допълнително заплащане. Сред бонус услугите, които компанията предлага, са мобилната телевизия Xplore TV GO, музикалната платформа Deezer, дигиталният портфейл А1 Wallet, филмовият каталог на HBO и други. До края на месеца неограничените планове са с 50% отстъпка от месечната такса за първите 3 месеца на двугодишен договор, което е много примамливо предложение.

Понякога обаче се налага да правим повече от едно нещо на нашето устройство. В такива случаи трябва да имаме не само достатъчно мобилни данни, но и скоростта на връзката трябва също да е стабилна.

Понякога обаче се налага да правим повече от едно нещо на нашето устройство. В такива случаи е важен не само обемът на трафика, но и скоростта, с която той се случва. Тук идва и ролята на 5G ULTRA мрежата на A1, в която потребителите достигат гигабитови скорости с намалено времезакъснение. Тя има отлично покритие в България и вече достига до почти всички населени места с над 3000 души население. Първата истинска мрежа от пето поколение на нашия пазар освен всичко друго е достъпна до края на годината за всички с абонамент за гласова услуга на телекома – без лимити на скоростта и без значение какъв е тарифният план.

Неограничени мегабайти и гигабитово теглене на информация – тази комбинация до неотдавна беше или а.) невъзможна, или б.) немислимо скъпа. С помощта на 5G ULTRA и Unlimited плановете на A1 това не просто е реалност, а даже е препоръчителният начин да използваме всички дигитални забавления, които днес са ни на само една ръка разстояние.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Работата на актьора над себе си. И на пиара върху нас

Сериозно ли е да сравняваме заслугите на PR-а на Народния театър със заслугите на неговите творци?

14:09 - 07.12.2022

САЩ одобриха продажбата на танкове M1A1 Abrams на Полша в потенциална сделка за 3,75 млрд. долара

Ако сделката бъде осъществена, Полша ще разполага с по-голям танков флот от Франция, Германия или Великобритания

14:03 - 07.12.2022

Руският митрополит и Митрофанова се оказаха гости на Симеон Сакскобургготски във Врана

Докато хората протестираха пред руската църква в София

13:12 - 07.12.2022

Асен Василев иронизира "полета на гълъба" след критики на Донев към ПП

Донев определи като PR-фокус настояването на ПП за изслушването му за Шенген

12:45 - 07.12.2022

Китай смекчи някои от най-тежките си Covid мерки

Промените след протестите продължават

12:37 - 07.12.2022

Германия предотврати опит за държавен преврат

Заговорниците са планирали да върнат модела на Втория райх

10:52 - 07.12.2022

Борисов и Ердоган може да са провели среща за кабинет с ДПС, твърди Стоян Михалев от ДБ

Депутатът от ДБ каза, че е дочул в кулоарите за неформална среща на Борисов в Турция с някои от "много висшо ниво"

10:46 - 07.12.2022

Демократите укрепиха мнозинството си в Сената на САЩ след оспорвана победа в Джорджия

Победата на Уорнък осигурява на демократите 51-ото място в Сената

10:13 - 07.12.2022