"Безплатен" концерт на руския Хор Турецкий на връх Деня на народните будители и в разгара на Codid-19 кризата. Руснаците не вярват особено в коронавируса, а провокациите са им в сърцето, особено като става дума за българска история и празници.

Действието се развива на 1 ноември под паметника на Альоша в Пловдив. Няколко души от публиката веят руски знамена, а на сцената е бащата на Филип Киркоров – Бедрос, който изпълнява „Моя страна, моя България“.

Част от мизансцена е стар американски крайслер, върху капака на който е залепен ликът на руския президент.

88-годишният Бедрос продължава изпълненият с песнитите „Альоша“, „Ден на победата“, „Десети наш десантен батальон“ и „Тумбалалайка“.

„Без Русия няма България“, крещят от публиката.

Въпреки че преди събитието организаторите се ангажират да осигурят спазването на всички противоепидемични мерки, по време на русофилската сбирка почти никой не мисли за Covid-19, въпреки че повече зрители са "рискови".

"Музиката лекува!“, казват солистите от хора.

И все пак кой плаща шоуто?

Турнето на Хор Турецкий за 10 дни представя пред няколко европейски града новия си музикално-политически проект „Песни за победата“. Той съществува от 5 години, а през 2020 мотото му е „Музика за мир и здраве“ - първата половина от заглавието е в духа на зрелия социализъм, а втората очевидно е с оглед на повсеместната пандемична ситуация.

И през 2020, въпреки пандемията, хорът е провел концерти във Виена, Братислава, Будапеща, Любляна, Торино, Рим, Дрезден и Берлин, а в Деня на будителите идва и в Пловдив. Турнето е посветено на 75-ата годишнина от победата над фашизма. В Берлин събитието е на 27 септември на "Жандарменмаркт", като гост е и руският посланик в Берлин. В Пловдив няма толкова височайши гости.

Концертите се плащат от руското правителство и от Външното министерство в Москва, както и от организацията „Common Cause“.

„Специални благодарности на правителството на Москва, Министерството на външните работи на Руската федерация за тяхното доверие и подкрепа, както и на нашите чуждестранни колеги", казва Михаил Турецкий от сцената.

Хор Турецкий е руски мъжки ансамбъл, ръководен от Михаил Турецкий. Създаден е в Московската хорална синагога и прави дебюта си през 1990 в Талин и Калининград.

За първи път проектът "Песни на победата" се прави през 2015 година в Москва на хълма Поклонная, където събира 150 000 души.

През 2017 г. следва голям концерт в Берлин-Мите, на който, по данни на организаторите, се събират 20 000 зрител на живо, 8 милиона са гледанията в интернет. Проектът се превръща в "международен маратон".

През 2018-2019 г. "Песни за победата" са изпълнени на 2 континента в 14 страни по света - Австрия, Франция, Италия, Германия, САЩ, Канада, Китай и др.

Репертоарът им включва опера, духовна, фолк и поп музика на 10 различни езика.

Все пак не всички местни власти са толкова благосклонни - няколко дни преди началото на турнето, концертът в Прага е отменен заради новите противоепидемични мерки, а в последния момент мястото на спектакъла в Братислава е променено.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална