"Безплатен" концерт на руския Хор Турецкий на връх Деня на народните будители и в разгара на Codid-19 кризата. Руснаците не вярват особено в коронавируса, а провокациите са им в сърцето, особено като става дума за българска история и празници. 

Действието се развива на 1 ноември под паметника на Альоша в Пловдив. Няколко души от публиката веят руски знамена, а на сцената е бащата на Филип Киркоров – Бедрос, който изпълнява „Моя страна, моя България“.

Част от мизансцена е стар американски крайслер, върху капака на който е залепен ликът на руския президент.  

88-годишният Бедрос продължава изпълненият с песнитите „Альоша“, „Ден на победата“, „Десети наш десантен батальон“ и „Тумбалалайка“. 

„Без Русия няма България“, крещят от публиката. 

Въпреки че преди събитието организаторите се ангажират да осигурят спазването на всички противоепидемични мерки, по време на русофилската сбирка почти никой не мисли за Covid-19, въпреки че повече зрители са "рискови".

"Музиката лекува!“, казват солистите от хора. 

И все пак кой плаща шоуто?

Турнето на Хор Турецкий за 10 дни представя пред няколко европейски града новия си музикално-политически проект „Песни за победата“. Той съществува от 5 години, а през 2020 мотото му е „Музика за мир и здраве“ - първата половина от заглавието е в духа на зрелия социализъм, а втората очевидно е с оглед на повсеместната пандемична ситуация.

И през 2020, въпреки пандемията, хорът е провел концерти във Виена, Братислава, Будапеща, Любляна, Торино, Рим, Дрезден и Берлин, а в Деня на будителите идва и в Пловдив. Турнето е посветено на 75-ата годишнина от победата над фашизма. В Берлин събитието е на 27 септември на "Жандарменмаркт", като гост е и руският посланик в Берлин. В Пловдив няма толкова височайши гости. 

Концертите се плащат от руското правителство и от Външното министерство в Москва, както и от организацията „Common Cause“.

„Специални благодарности на правителството на Москва, Министерството на външните работи на Руската федерация за тяхното доверие и подкрепа, както и на нашите чуждестранни колеги", казва Михаил Турецкий от сцената.

Хор Турецкий е руски мъжки ансамбъл, ръководен от Михаил Турецкий. Създаден е в Московската хорална синагога и прави дебюта си през 1990 в Талин и Калининград.

За първи път проектът "Песни на победата" се прави през 2015 година в Москва на хълма Поклонная, където събира 150 000 души.

През 2017 г. следва голям концерт в Берлин-Мите, на който, по данни на организаторите, се събират 20 000 зрител на живо, 8 милиона са гледанията в интернет. Проектът се превръща в "международен маратон".

През 2018-2019 г. "Песни за победата" са изпълнени на 2 континента в 14 страни по света - Австрия, Франция, Италия, Германия, САЩ, Канада, Китай и др.

Репертоарът им включва опера, духовна, фолк и поп музика на 10 различни езика.

Все пак не всички местни власти са толкова благосклонни - няколко дни преди началото на турнето, концертът в Прага е отменен заради новите противоепидемични мерки, а в последния момент мястото на спектакъла в Братислава е променено.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета