Meme-дипломация: Украйна се подигра с Русия в Twitter

В разгара на поредната военна криза по границите на Украйна - официалният Twitter-профил на правителството реши да се подиграе с Русия, като публикува хумористично meme.

Изображението, споделено от @Ukraine (профил със син етикет за верификация), показва четири типа на главоболие - мигрена, високо кръвно налягане, стрес и "да живееш близо до Русия".

При първата илюстрация областта на болката е около очите, при втората - в областта на тила, при третата - около челото, слепоочията и задната част на главата.

Съседите на Русия обаче нямат здраво място, според украинското meme.

Туитът е споделен над 100 000 пъти и има над 403 000 харесвания в платформата. Част от реакциите по темата също се подиграват с агресията на Русия спрямо близки държави.

Отговор дойде и от страна на официалния профил на Русия (@Russia) в Twitter.

"Скъпа @Ukraine, главоболието от червено вино #RWH те е объркало. Избирай виното си внимателно, поръчвай от руския Крим", пише в съобщението от акаунта, свързан с руското Министерство на външните работи - препратка към анексирането на украинския полуостров през 2013-2014.

В отговор на руския туит украинец в Twitter е споделил снимка на "Бояришник" - лосиона, който доведе до смрътта на 76 души през 2016 г. в Иркутск и до отравянето на общо 123 души, решили да заменят водката с партида, съдържаща метилов спирт.

Извън черния хумор - опасността от нова война между двете страни е съвсем актуална в края на 2021 г.

Украинската армия публикува доклад, спорд който Русия е мобилизирала 120 000 души по югозападната си граница, а напрежението в региона стана причина за разговор между американския президент Джо Байдън и Владимир Путин преди дни.

Руската страна обвинява Украйна в "провокация" заради изнесените данни за сериозна армейска подготовка. Байдън предупреди Путин, че евентуална атака срещу Украйна би довела до най-тежки икономически санкции срещу Москва.

Впрочем, един от отговорите на оригиналната публикация на @Ukraine показва в картинки вица за Путин, който планира да пътува до Хелзинки.

На въпроса "Occupation?" ("Професия?") от граничния служител, Путин е показан как си припомня инвазията на СССР във Финландия от времето на Сталин, след което казва: "Не, само посещение".

Според статия в The Economist - този анекдот се появява във Финландия през 2008 г., когато руската армия атакува Грузия по време на Южноосетинския конфликт.

Финландският външнополитически експерт Ристо Пентила посочва, че след сепаратистката война в Източна Украйна и анексирането на Крим от Русия, хората във Финландия са спрели да се смеят на шегата.


Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТОАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023