Meme-дипломация: Украйна се подигра с Русия в Twitter

В разгара на поредната военна криза по границите на Украйна - официалният Twitter-профил на правителството реши да се подиграе с Русия, като публикува хумористично meme.

Изображението, споделено от @Ukraine (профил със син етикет за верификация), показва четири типа на главоболие - мигрена, високо кръвно налягане, стрес и "да живееш близо до Русия".

При първата илюстрация областта на болката е около очите, при втората - в областта на тила, при третата - около челото, слепоочията и задната част на главата.

Съседите на Русия обаче нямат здраво място, според украинското meme.

Туитът е споделен над 100 000 пъти и има над 403 000 харесвания в платформата. Част от реакциите по темата също се подиграват с агресията на Русия спрямо близки държави.

Отговор дойде и от страна на официалния профил на Русия (@Russia) в Twitter.

"Скъпа @Ukraine, главоболието от червено вино #RWH те е объркало. Избирай виното си внимателно, поръчвай от руския Крим", пише в съобщението от акаунта, свързан с руското Министерство на външните работи - препратка към анексирането на украинския полуостров през 2013-2014.

В отговор на руския туит украинец в Twitter е споделил снимка на "Бояришник" - лосиона, който доведе до смрътта на 76 души през 2016 г. в Иркутск и до отравянето на общо 123 души, решили да заменят водката с партида, съдържаща метилов спирт.

Извън черния хумор - опасността от нова война между двете страни е съвсем актуална в края на 2021 г.

Украинската армия публикува доклад, спорд който Русия е мобилизирала 120 000 души по югозападната си граница, а напрежението в региона стана причина за разговор между американския президент Джо Байдън и Владимир Путин преди дни.

Руската страна обвинява Украйна в "провокация" заради изнесените данни за сериозна армейска подготовка. Байдън предупреди Путин, че евентуална атака срещу Украйна би довела до най-тежки икономически санкции срещу Москва.

Впрочем, един от отговорите на оригиналната публикация на @Ukraine показва в картинки вица за Путин, който планира да пътува до Хелзинки.

На въпроса "Occupation?" ("Професия?") от граничния служител, Путин е показан как си припомня инвазията на СССР във Финландия от времето на Сталин, след което казва: "Не, само посещение".

Според статия в The Economist - този анекдот се появява във Финландия през 2008 г., когато руската армия атакува Грузия по време на Южноосетинския конфликт.

Финландският външнополитически експерт Ристо Пентила посочва, че след сепаратистката война в Източна Украйна и анексирането на Крим от Русия, хората във Финландия са спрели да се смеят на шегата.


Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТОАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024