В разгара на поредната военна криза по границите на Украйна - официалният Twitter-профил на правителството реши да се подиграе с Русия, като публикува хумористично meme.

Изображението, споделено от @Ukraine (профил със син етикет за верификация), показва четири типа на главоболие - мигрена, високо кръвно налягане, стрес и "да живееш близо до Русия".

При първата илюстрация областта на болката е около очите, при втората - в областта на тила, при третата - около челото, слепоочията и задната част на главата.

Съседите на Русия обаче нямат здраво място, според украинското meme.

Туитът е споделен над 100 000 пъти и има над 403 000 харесвания в платформата. Част от реакциите по темата също се подиграват с агресията на Русия спрямо близки държави.

Отговор дойде и от страна на официалния профил на Русия (@Russia) в Twitter.

"Скъпа @Ukraine, главоболието от червено вино #RWH те е объркало. Избирай виното си внимателно, поръчвай от руския Крим", пише в съобщението от акаунта, свързан с руското Министерство на външните работи - препратка към анексирането на украинския полуостров през 2013-2014.

В отговор на руския туит украинец в Twitter е споделил снимка на "Бояришник" - лосиона, който доведе до смрътта на 76 души през 2016 г. в Иркутск и до отравянето на общо 123 души, решили да заменят водката с партида, съдържаща метилов спирт.

Извън черния хумор - опасността от нова война между двете страни е съвсем актуална в края на 2021 г.

Украинската армия публикува доклад, спорд който Русия е мобилизирала 120 000 души по югозападната си граница, а напрежението в региона стана причина за разговор между американския президент Джо Байдън и Владимир Путин преди дни.

Руската страна обвинява Украйна в "провокация" заради изнесените данни за сериозна армейска подготовка. Байдън предупреди Путин, че евентуална атака срещу Украйна би довела до най-тежки икономически санкции срещу Москва.

Впрочем, един от отговорите на оригиналната публикация на @Ukraine показва в картинки вица за Путин, който планира да пътува до Хелзинки.

На въпроса "Occupation?" ("Професия?") от граничния служител, Путин е показан как си припомня инвазията на СССР във Финландия от времето на Сталин, след което казва: "Не, само посещение".

Според статия в The Economist - този анекдот се появява във Финландия през 2008 г., когато руската армия атакува Грузия по време на Южноосетинския конфликт.

Финландският външнополитически експерт Ристо Пентила посочва, че след сепаратистката война в Източна Украйна и анексирането на Крим от Русия, хората във Финландия са спрели да се смеят на шегата.


Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТОАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти