Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън е предупредил руския си колега Владимир Путин, че САЩ ще предприеме „строги икономически и други мерки“ срещу Кремъл в случай на руска инвазия в Украйна.

От Москва са отговорили, че няма да атакуват съседите си въпреки струпването на около 90 хил. военни по границата. Путин е обвинил Киев в провокация и е потърсил гаранции срещу разширяване на НАТО в посока изток.

Онлайн разговорът между двамата лидери продължи над 2 часа във вторник, но накрая те не предоставиха никакви подробности пред медиите. Пресконференции по-късно дадоха политическите им съветници, като от брифинга на Юрий Ушаков стана ясно, че дискусията не е довела до „пробив“. Байдън и Путин обаче са показали нагласа за съвместна работа и диалог.

Съветникът по вътрешна сигурност на САЩ Джейк Съливан определи видеоконферентната среща като „полезна“. Екипите на двамата президенти ще продължат да работят по двустранните отношения.

Според изказванията му Байдън е дал да се разбере, че дипломацията трябва да се използва за намаляване на напрежението около Украйна. Американският президент е изразил дълбоко безпокойство от руските войски в близост до границата.

САЩ ще продължават да доставят материална отбранителна военна помощ на Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че разговорите не са донесли някаква „сензация“, но благодари на Байдън за оказаната подкрепа.

Съливан не разкри какви са обмисляните „икономически мерки“. Според неофициална информация сред тях са ограничения към руските банки да обменят рубли в чужди валути, както и дори изключване на Москва от глобалната финансова платежна система Swift.

„Нещата, които не направихме през 2014 – е, сега сме готови да ги сторим“, заяви съветникът на Байдън по въпроса с анексирането на полуостров Крим от Русия. „Президентът беше кристално ясен каква е позицията на Вашингтон“.

Съливан заяви, че за САЩ темата за бъдещето на „Северен поток 2“ е от основно значение в случай на нахлуване на Кремъл в Украйна. Съветникът посочи, че в момента по тръбопровода не тече гориво, което значи, че той не е лостов механизъм за Путин.

„Всъщност това го превръща в лостов механизъм за Запада, защото ако Владимир Путин иска да види гориво, което да тече по този тръбопровод, няма да иска да рискува да нападне Украйна“, каза Джейк Съливан за „Северен поток 2“, който според САЩ е геополитически проект на Русия, застрашаващ енергийната сигурност на Европа. Вашингтон вече е договорил с Берлин спиране на тръбопровоза в случай на руска инвазия в Украйна.

За Путин „червените линии“ са по-нататъшното разширяване на НАТО в посока Москва и разполагането на настъпателни оръжия на територията на граничещите с Русия държави, обяви президентският съветник Юрий Ушаков.

Руският държавен глава е разкритикувал отказа на властите в Киев да изпълнят Минските споразумения. На изявлението за евентуални санкции, отправено от Байдън, Путин е отговорил, че Кремъл има нужда от юридически гаранции за сигурността си. Американският президент е казал, че ще обсъди въпроса със съюзниците на САЩ.

Двамата президенти са говорили още за взаимните наложени ограничения в работата на дипломатическите мисии и са отчели „неудовлетворителното състояние“ на двустранните отношения. Обсъдили са сътрудничеството в сферата на киберсигурността и иранската ядрена програма.

Медиите и зрителите видяха само встъпителната част от разговора, в която двамата лидери се поздравиха. Дискусията се е провела през защитена видео връзка, създадена от предходните администрации, но неизползвана досега, пише ТАСС. Путин проведе разговора от резиденцията си в Сочи.

Последно Байдън и руският му колега се видяха лице в лице през юни 2021 в Женева, Швейцария.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024