Снимка: © Getty Images

Плетените ръкавици на Бърни Сандърс, които се превърнаха във феномен в социалните мрежи, са успели да помогнат за привличането на 1,8 милиона долара за благотворителни цели в щата Върмонт. 

Парите са събрани благодарение на продажбата на различни артикули, върху които е щампована култовата снимка на Сандърс от церемонията по клетвата на президента Джо Байдън.

На изображението от Getty Images се вижда как сенаторът седи с кръстосани ръце и крака, облечен в зимно яке на Burton (сноуборд брандът от Върмонт) и ръчно плетени ръкавици от рециклирани материали. 

Екипът на Сандърс започна да продава тениски, блузи и стикери със снимката му, като онлайн-магазинът е изчерпал всички наличности за по-малко от 30 минути, казва той. Дори допълнителните бройки, които са добавени през уикенда, са разпродадени още в понеделник сутрин. 

Бърни Сандърс публикува писмено изявление, в което споделя, че семейството му е трогнато от креативността на хората и че се радва от възможността да използва интернет-славата си, за да помогне на нуждаещите се свои съграждани във Върмонт. 

"Но дори тази сума не може да отмени необходимостта от действия на Конгреса. Ще направя всичко по силите си във Вашингтон, за да гарантирам, че хората във Върмонт и в цялата страна ще получат помощ в разгара на най-тежката криза от Голямата депресия насам", казва той. 

Няколко организации ще се възползват от благотворителността на Сандърс - сред тях е фондация за разпределяне на хранителни пакети за социално слаби хора, социални центрове, домове за възрастни хора и организация за подобряване на достъпа до стоматологични услуги за жителите на щата. 

Манията около външния вид на Сандърс помогна и за още дарителски акции.

Кукла на сенатора, изплетена на една кука, беше продадена на онлайн-търг за над 20 000 долара. Приходите също ще отидат за организацията Meals on Wheels, която раздава безплатни храни на нуждаещи се хора. Burton, чието яке носеше Сандърс, са дарили 50 подобни връхни дрехи за Департамента за децата и семействата в столицата на Върмонт. 

Getty Images също съобщи, че всички приходи от продажби на снимката на Бърни за мърчъндайз, ще бъдат дарени за Meals on Wheels. 


Бърни е Кралят на Севера: Най-забавните колажи с хитовите ръкавици на Сандърс

Прочети