Снимка: © Getty Images

Плетените ръкавици на Бърни Сандърс, които се превърнаха във феномен в социалните мрежи, са успели да помогнат за привличането на 1,8 милиона долара за благотворителни цели в щата Върмонт. 

Парите са събрани благодарение на продажбата на различни артикули, върху които е щампована култовата снимка на Сандърс от церемонията по клетвата на президента Джо Байдън.

На изображението от Getty Images се вижда как сенаторът седи с кръстосани ръце и крака, облечен в зимно яке на Burton (сноуборд брандът от Върмонт) и ръчно плетени ръкавици от рециклирани материали. 

Екипът на Сандърс започна да продава тениски, блузи и стикери със снимката му, като онлайн-магазинът е изчерпал всички наличности за по-малко от 30 минути, казва той. Дори допълнителните бройки, които са добавени през уикенда, са разпродадени още в понеделник сутрин. 

Бърни Сандърс публикува писмено изявление, в което споделя, че семейството му е трогнато от креативността на хората и че се радва от възможността да използва интернет-славата си, за да помогне на нуждаещите се свои съграждани във Върмонт. 

"Но дори тази сума не може да отмени необходимостта от действия на Конгреса. Ще направя всичко по силите си във Вашингтон, за да гарантирам, че хората във Върмонт и в цялата страна ще получат помощ в разгара на най-тежката криза от Голямата депресия насам", казва той. 

Няколко организации ще се възползват от благотворителността на Сандърс - сред тях е фондация за разпределяне на хранителни пакети за социално слаби хора, социални центрове, домове за възрастни хора и организация за подобряване на достъпа до стоматологични услуги за жителите на щата. 

Манията около външния вид на Сандърс помогна и за още дарителски акции.

Кукла на сенатора, изплетена на една кука, беше продадена на онлайн-търг за над 20 000 долара. Приходите също ще отидат за организацията Meals on Wheels, която раздава безплатни храни на нуждаещи се хора. Burton, чието яке носеше Сандърс, са дарили 50 подобни връхни дрехи за Департамента за децата и семействата в столицата на Върмонт. 

Getty Images също съобщи, че всички приходи от продажби на снимката на Бърни за мърчъндайз, ще бъдат дарени за Meals on Wheels. 


Бърни е Кралят на Севера: Най-забавните колажи с хитовите ръкавици на Сандърс


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев