Мениджърът, уволнил 900 души по Zoom, беше пратен в принудителен "отпуск"

Основателят и главен изпълнителен директор на Better Mortgage Вишал Гарг беше принуден да се оттегли незабавно от оперативното ръководство след скандала с масовите уволнения в компанията.

Гарг се сдоби със скандална популярност по цял свят, след като преди дни съкрати 900 свои служители с едно обаждане по Zoom, продължило около три минути - без предизвестие и едва две седмици преди Коледните празници.

Скандалът около решението му извади на повърхността цяла серия от нередности в управлението на онлайн-платформата за продажба на ипотечни кредити.

В писмо до служителите на Better Mortgage, цитирано от Forbes, главният съветник на држеството Пола Тъфин се извинява за "крайно неприятните" събития от изминалата седмица и съобщава, че започва независима проверка на лидерството и културата в компанията.

Гарг ще бъде заменен от главния финансов директор Кевин Райън, докато проблемът не се разреши.

Forbes и Fortune публикуваха няколко статии, в които описват как мениджърът на Better е обиждал служителите си и ги е обвинявал за това, че "крадат" от своите колеги, защото работели само по два часа на ден, докато отчитали по над 8 часа работа.

В друг мейл, изпратен от Гарг до служители на Better.com през 2020 г., той обвинява екипа, че работи прекалено бавно, като нарича хората си "група тъпи делфини", които го "излагат".

Пред Fortune той твърдеше, че решението му да уволни без предизвестие 900 души е взето, след като мениджърският екип направил анализ на продуктивността на индивидуално ниво и установили, че "част от клиентите ни не получават услугата, която заслужават".

По време на връзката в Zoom Гарг дава да се разбере, че дори онези, които остават на работа във фирмата, ще бъдат следени внимателно, а бизнесът през следващата година ще е "касапница" заради ситуацията на пазара на недвижими имоти.

Срещу Вишал Гарг се водят дела от няколко финансови институции - вкл. Goldman Sachs - за измама и за подвеждане на инвеститори.

Гарг направи опит да се извини, признавайки, че е допуснал грешка. Последствията от скандала, който той предизвика, не засягат само собственото му място като главен изпълнителен директор. Компанията се готвеше да излезе на борсата за публично предлагане на акциите си, но сделката, с която това трябваше да стане факт, беше отложена в разгара на негативния отзвук около мениджмънта на Better.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024