Мениджърът, уволнил 900 души по Zoom, беше пратен в принудителен "отпуск"

Основателят и главен изпълнителен директор на Better Mortgage Вишал Гарг беше принуден да се оттегли незабавно от оперативното ръководство след скандала с масовите уволнения в компанията.

Гарг се сдоби със скандална популярност по цял свят, след като преди дни съкрати 900 свои служители с едно обаждане по Zoom, продължило около три минути - без предизвестие и едва две седмици преди Коледните празници.

Скандалът около решението му извади на повърхността цяла серия от нередности в управлението на онлайн-платформата за продажба на ипотечни кредити.

В писмо до служителите на Better Mortgage, цитирано от Forbes, главният съветник на држеството Пола Тъфин се извинява за "крайно неприятните" събития от изминалата седмица и съобщава, че започва независима проверка на лидерството и културата в компанията.

Гарг ще бъде заменен от главния финансов директор Кевин Райън, докато проблемът не се разреши.

Forbes и Fortune публикуваха няколко статии, в които описват как мениджърът на Better е обиждал служителите си и ги е обвинявал за това, че "крадат" от своите колеги, защото работели само по два часа на ден, докато отчитали по над 8 часа работа.

В друг мейл, изпратен от Гарг до служители на Better.com през 2020 г., той обвинява екипа, че работи прекалено бавно, като нарича хората си "група тъпи делфини", които го "излагат".

Пред Fortune той твърдеше, че решението му да уволни без предизвестие 900 души е взето, след като мениджърският екип направил анализ на продуктивността на индивидуално ниво и установили, че "част от клиентите ни не получават услугата, която заслужават".

По време на връзката в Zoom Гарг дава да се разбере, че дори онези, които остават на работа във фирмата, ще бъдат следени внимателно, а бизнесът през следващата година ще е "касапница" заради ситуацията на пазара на недвижими имоти.

Срещу Вишал Гарг се водят дела от няколко финансови институции - вкл. Goldman Sachs - за измама и за подвеждане на инвеститори.

Гарг направи опит да се извини, признавайки, че е допуснал грешка. Последствията от скандала, който той предизвика, не засягат само собственото му място като главен изпълнителен директор. Компанията се готвеше да излезе на борсата за публично предлагане на акциите си, но сделката, с която това трябваше да стане факт, беше отложена в разгара на негативния отзвук около мениджмънта на Better.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Новият чешки президент иска военната помощ за Украйна да е неограничена

Според Петр Павел, западните съюзници трябва да дадат на Украйна всички видове оръжия с изключение на ядрените.

09:05 - 03.02.2023

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023