Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Включвам се с не особено хубави новини. Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени".

С този анонс започва вътрешната видеоконферентна връзка по Zoom в компанията Better Mortage (Better.com). Говори основателят и главният изпълнителен директор на фирмата, която се занимава с онлайн-продажби на ипотечни кредити Вишал Гарг.

От другата страна на срещата стоят 900 служители на компанията, които научават, че са освободени от работа. Решението влиза в сила незабавно, без предизвестие, две седмици преди Коледа.

Целият разговор в Zoom продължава около три минути. Гарг го прекъсва внезапно, след като е обяснил на уволнените си колеги, че няма връщане назад, защото "пазарът се промени".

"Това се случва за втори път в кариерата ми и не искам да го правя. Миналия път се разплаках, сега се надявам да бъда по-силен", обяснява Гарг на изумените си служители.

Опитът му да демонстрира съчувствие, естествено, не заблуждава никого.

Да уволниш 9% от персонала си с триминутен монолог в Zoom изглежда пълен абсурд, но явно не е нищо ново за Вишал Гарг.

Forbes и Fortune публикуваха серия от стари и нови съобщения на мениджъра на Better.com, в които той обвинява служителите си, че "крадат" от своите колеги, защото работели само по два часа на ден, докато отчитали по над 8 часа работа.

"Крадат от вас и крадат от нашите клиенти, които плащат сметките, с които плащаме своите сметки. Образовайте се", пише Гарг в професионалната мрежа Blind под псевдоним. По-късно той потвърждава официално, че е авторът на въпросните коментари.

Пред Fortune той твърди, че решението му да уволни без предизвестие 900 души е взето, след като мениджърският екип направил анализ на продуктивността на индивидуално ниво и установили, че "част от клиентите ни не получават услугата, която заслужават".

В друг мейл, изпратен от Гарг до служители на Better.com през 2020 г., той обвинява екипа, че работи прекалено бавно, като нарича хората си "група тъпи делфини", които го "излагат".

По време на връзката в Zoom Гарг дава да се разбере, че дори онези, които остават на работа във фирмата, ще бъдат следени внимателно, а бизнесът през следващата година ще е "касапница" заради ситуацията на пазара на недвижими имоти.

Компанията на Гарг ползва финансиране от японския конгломерат Softbank, който в последните години инвестира в някои от най-популярните технологични компании - макар и с не особено добри резултати, какъвто беше примерът с WeWork.

Better.com е оценявана на 6,9 млрд. долара и трябваше скоро да започне публично предлагане на акциите си чрез сделка със SPAC-компанията Aurora. Скандалът с уволненията може да доведе до отлагането на тази сделка.

Според класацията на LinkedIn за най-добре представящите се стартъпи - компанията на Гарг е No.1 през 2020 и 2021 г.

Фирмата се възползва от високия интерес към ипотеки в САЩ по време на пандемията, когато лихвите падат до исторически ниски нива. През пролетта на 2020 г. компанията обявява, че ще наеме близо 1000 души, защото все повече и повече собственици на имоти търсят онлайн решения за своите нужди.

В момента обаче разходите по обслужването им отново се покачват и се очаква тази тенденция да продължи.

Решението за съкращаване на значителна част от персонала в Better.com е обявено ден след като става ясно, че ще се наложат промени в предварителното споразумение за финансиране на сделката и Softbank ще намали със 750 млн. долара обещаните 1,5 млрд. долара за откупуване на публично търгувани акции.

Вишал Гарг обещава по време на разговора, че отделът "Човешки ресурси" ще се свърже с всеки от освободените служители за допълнителни пояснения, но не това е първоначалната стъпка на мениджмънта.

Вместо това всички служебни акаунти на уволнените хора са блокирани. CNN цитира Кристиан Чапман, един от засегнатите от масовото съкращение, който казва, че е изгубил достъп до служебния си компютър, телефон, имейл и чат-акаунт.

Мъжът е получил обратна връзка от HR-отдела часове по-късно на личната си поща. Чапман, който има 20-годишен опит в областта на недвижимите имоти и е баща на 5 деца, казва, че неотдавна е получил положителни оценки за работата си от своя мениджър.

Според TechCrunch, трима от директорите в Better.com са подали оставка заради случилото се - сред тях е вицепрезидентът по комуникациите Патрик Ленихан, директорът по PR-а Таня Гилогли и директорът по маркетинга Мелани Хан.

Forbes съобщава, че срещу Вишал Гарг се водят дела от няколко финансови институции - вкл. Goldman Sachs - за нерегламентирани дейности в две предходни бизнес начинания и за безстопанственост.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Два волейболни отбора и футболист са под отломките след земетресенията в Турция

Десетки спортисти се намират под отломките след мощните земетресения, които разтърсиха Турция и Сирия

19:05 - 06.02.2023

Украйна се готви за мащабна руска офанзива, която може да започне до дни

Руската офанзива се очаква в Донбас и южните региони

18:35 - 06.02.2023

Шървин Хаджипур - певецът, който написа химн за протестите в Иран и взе "Грами"

25-годишният иранец бе отличен за протестната си песен, докато очаква съдебния си процес в Иран.

17:58 - 06.02.2023

Момиче на Андрю Тейт проговори: Много е трудно, защото не се чувствам жертва

Инфлуенсърът остава с брат си в ареста поне до 27 февруари

17:29 - 06.02.2023

Братът на изчезналия Емил Боев обяви 100 хил. лв награда за намирането му

Мартин Боев смята, че брат му може да е похитен

17:00 - 06.02.2023

Как да помогнем на пострадалите в Турция: Започва дарителска кампания

Всички дарителски кампании, с които можете да помогнете на засегнатите при земетресенията в Турция и Сирия

17:00 - 06.02.2023

МО все още чака оферти за заместващи изтребители

Оферти от Израел, Швеция и Франция за т.нар "заместващи изтребители" все още няма

16:20 - 06.02.2023

Прокуратурата призна: Няма доказателства срещу Пламен Бобоков и Пламен Узунов

Делото срещу бизнесмена и президентския съветник е прекратено

15:48 - 06.02.2023

Защо земетресението в Турция причини толкова голяма трагедия?

Когато 7.8 по Рихтер удари един от най-бедните региони на държавата

15:13 - 06.02.2023