Снимка: © Getty Images

Американската фармацевтична компания Merck & Co подаде документи в Агенцията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ за одобрение на медикамента ѝ срещу Covid-19.

Фирмата разработи оралното антивирусно лекарство „молнупиравир“, което във фаза 3 от клиничните изпитания показа, че намалява хоспитализациите с до 50%.

„Необикновеното влияние на пандемията върху нашия живот изисква да действаме с безпрецедентна скорост и спешност“, заяви изпълнителният директор на компанията Робърт Дейвис.

„Монулпиравир“ нарушава способността на Covid-19 да копира генетичния си код и да се възпроизвежда. Доказано е, че лекарството действа с подобен ефект и срещу други вируси.

Проучването на медикамента включваше 775 пълнолетни с риск от по-тежко прекарване на Covid-19. Изпитването се проведе на няколко континента. Процентът хоспитализации и смъртност на хората, получили лекарството, бе 50% по-нисък в сравнение с този на получилите плацебо.

Около 7,3% от пациентите, приели „монулпиравир“, са били хоспитализирани след усложнения от Covid-19, сравнено с 14,1% от хората, получили плацебо. За 30-дневен период на терапия не е имало нито един смъртен случай при получилите лекарството. Били са отчетени 8 смъртни случая сред пациентите, приели плацебо.

Група от независими експерти дори препоръча тестовете да се прекратят по-рано и да се премине към подаване на документи за одобрение от FDA, предвид обнадеждаващите междинни резултати. Скоро Merck & Co ще поиска одобрение и в други държави. Според тях оралното лекарство ще е повратен момент в пандемията.

Няколко правителства вече са сключили договори, за да си осигурят „монулпиравир“, включително САЩ, които ще закупят 1,7 милиона дози след решението на FDA. Merck & Co искат да произведат 10 милиона дози до края на годината.

Компанията си партнира с Ridgeback Biotherapeutics за производство на медикамента.

Д-р Дийн Ли – вицепрезидент на изследователската лаборатория на Merck – заяви, че лекарството надвишило очакванията му по време на клиничните изпитания. Експертът по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи дълго време призоваваше за разработка на медикамент срещу коронавирус, който да действа така, както срещу нормалния грип.

Pfizer и швейцарската фармацевтична компания Roche също разработват свои лекарства. Изследването на Pfizer е в средна до късна фаза. Техният медикамент блокира активността на ключов ензим, от който коронавирусът се нуждае, за да се репликира. В тестовете то ще се дава заедно с малка доза ритонавир, старо лекарство, което се използва широко при лечение на ХИВ инфекции.

Междувременно Merck обяви, че ще изгради производствени заводи в Индия и ще направи продукта си достъпен за заразените с Covid в малките и развиващите се страни.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мъж загина, а три жени са ранени при тежка катастрофа край Пловдив

Три автомобила са участвали в инцидента

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър