Merck & Co поиска от FDA одобрение на лекарство срещу Covid, намаляващо хоспитализацията с 50% Снимка: © Getty Images

Американската фармацевтична компания Merck & Co подаде документи в Агенцията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ за одобрение на медикамента ѝ срещу Covid-19.

Фирмата разработи оралното антивирусно лекарство „молнупиравир“, което във фаза 3 от клиничните изпитания показа, че намалява хоспитализациите с до 50%.

„Необикновеното влияние на пандемията върху нашия живот изисква да действаме с безпрецедентна скорост и спешност“, заяви изпълнителният директор на компанията Робърт Дейвис.

„Монулпиравир“ нарушава способността на Covid-19 да копира генетичния си код и да се възпроизвежда. Доказано е, че лекарството действа с подобен ефект и срещу други вируси.

Проучването на медикамента включваше 775 пълнолетни с риск от по-тежко прекарване на Covid-19. Изпитването се проведе на няколко континента. Процентът хоспитализации и смъртност на хората, получили лекарството, бе 50% по-нисък в сравнение с този на получилите плацебо.

Около 7,3% от пациентите, приели „монулпиравир“, са били хоспитализирани след усложнения от Covid-19, сравнено с 14,1% от хората, получили плацебо. За 30-дневен период на терапия не е имало нито един смъртен случай при получилите лекарството. Били са отчетени 8 смъртни случая сред пациентите, приели плацебо.

Група от независими експерти дори препоръча тестовете да се прекратят по-рано и да се премине към подаване на документи за одобрение от FDA, предвид обнадеждаващите междинни резултати. Скоро Merck & Co ще поиска одобрение и в други държави. Според тях оралното лекарство ще е повратен момент в пандемията.

Няколко правителства вече са сключили договори, за да си осигурят „монулпиравир“, включително САЩ, които ще закупят 1,7 милиона дози след решението на FDA. Merck & Co искат да произведат 10 милиона дози до края на годината.

Компанията си партнира с Ridgeback Biotherapeutics за производство на медикамента.

Д-р Дийн Ли – вицепрезидент на изследователската лаборатория на Merck – заяви, че лекарството надвишило очакванията му по време на клиничните изпитания. Експертът по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи дълго време призоваваше за разработка на медикамент срещу коронавирус, който да действа така, както срещу нормалния грип.

Pfizer и швейцарската фармацевтична компания Roche също разработват свои лекарства. Изследването на Pfizer е в средна до късна фаза. Техният медикамент блокира активността на ключов ензим, от който коронавирусът се нуждае, за да се репликира. В тестовете то ще се дава заедно с малка доза ритонавир, старо лекарство, което се използва широко при лечение на ХИВ инфекции.

Междувременно Merck обяви, че ще изгради производствени заводи в Индия и ще направи продукта си достъпен за заразените с Covid в малките и развиващите се страни.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023
Важно днес

МОН ще проверява функционалната грамотност с нови входни нива в някои класове

МОН предприема извънредни мерки заради лошите резултати на учениците

14:26 - 04.12.2023