Merck & Co поиска от FDA одобрение на лекарство срещу Covid, намаляващо хоспитализацията с 50% Снимка: © Getty Images

Американската фармацевтична компания Merck & Co подаде документи в Агенцията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ за одобрение на медикамента ѝ срещу Covid-19.

Фирмата разработи оралното антивирусно лекарство „молнупиравир“, което във фаза 3 от клиничните изпитания показа, че намалява хоспитализациите с до 50%.

„Необикновеното влияние на пандемията върху нашия живот изисква да действаме с безпрецедентна скорост и спешност“, заяви изпълнителният директор на компанията Робърт Дейвис.

„Монулпиравир“ нарушава способността на Covid-19 да копира генетичния си код и да се възпроизвежда. Доказано е, че лекарството действа с подобен ефект и срещу други вируси.

Проучването на медикамента включваше 775 пълнолетни с риск от по-тежко прекарване на Covid-19. Изпитването се проведе на няколко континента. Процентът хоспитализации и смъртност на хората, получили лекарството, бе 50% по-нисък в сравнение с този на получилите плацебо.

Около 7,3% от пациентите, приели „монулпиравир“, са били хоспитализирани след усложнения от Covid-19, сравнено с 14,1% от хората, получили плацебо. За 30-дневен период на терапия не е имало нито един смъртен случай при получилите лекарството. Били са отчетени 8 смъртни случая сред пациентите, приели плацебо.

Група от независими експерти дори препоръча тестовете да се прекратят по-рано и да се премине към подаване на документи за одобрение от FDA, предвид обнадеждаващите междинни резултати. Скоро Merck & Co ще поиска одобрение и в други държави. Според тях оралното лекарство ще е повратен момент в пандемията.

Няколко правителства вече са сключили договори, за да си осигурят „монулпиравир“, включително САЩ, които ще закупят 1,7 милиона дози след решението на FDA. Merck & Co искат да произведат 10 милиона дози до края на годината.

Компанията си партнира с Ridgeback Biotherapeutics за производство на медикамента.

Д-р Дийн Ли – вицепрезидент на изследователската лаборатория на Merck – заяви, че лекарството надвишило очакванията му по време на клиничните изпитания. Експертът по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи дълго време призоваваше за разработка на медикамент срещу коронавирус, който да действа така, както срещу нормалния грип.

Pfizer и швейцарската фармацевтична компания Roche също разработват свои лекарства. Изследването на Pfizer е в средна до късна фаза. Техният медикамент блокира активността на ключов ензим, от който коронавирусът се нуждае, за да се репликира. В тестовете то ще се дава заедно с малка доза ритонавир, старо лекарство, което се използва широко при лечение на ХИВ инфекции.

Междувременно Merck обяви, че ще изгради производствени заводи в Индия и ще направи продукта си достъпен за заразените с Covid в малките и развиващите се страни.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024