Pfizer започва клинични тестове на орално лекарство за превенция на Covid Снимка: © Getty Images

В понеделник Pfizer обяви, че тества орално антивирусно лекарство, което би предотвратявало Covid-19. Целта на лекарството е да предотвратява инфекция с вируса сред хората, които са били изложени на него.

Тестовете са част от надпреварата между някои големи фармацевтични компании, включително американската Merck & Co и швейцарската Roche Holding, за разработката на лесно за използване антивирусно хапче за Covid-19. Това може да има огромен отзвук в лечението на коронавируса, тъй като не всеки ще се ваксинира. Освен това ваксинацията може да отнеме години в някои страни.

Изследването е в средна до късна фаза за лекарството на Pfizer PF-07321332, в което ще се включат 2660 здрави участници над 18 години, които живеят в същото домакинство с потвърден случай на Covid-19. Лекарството е създадено така че да блокира активността на ключов ензим, от който коронавирусът се нуждае, за да се репликира. В тестовете то ще се дава заедно с малка доза ритонавир, старо лекарство, което се използва широко при лечение на ХИВ инфекции.

Засега единственото одобрено антивирусно лечение на Covid-19 в САЩ е лекарството ремдесвир. Преди то е използвано за лечението на Ебола и други заболявания.

Pfizer провежда и друго изследване на PF-07321332, в което участват възрастни пациенти, които имат симптоми, но не са хоспитализирани, съобщава Ройтерс.

Микаел Долстен, главен научен директор и президент на Pfizer, казва в изявление на компанията, че лекарството ще допълни ефекта на ваксините в овладяването на инфекциите и разпространението на вируса. “Ако е успешна, вярваме, че тази терапия може да помогне за спирането на вируса по-рано, преди да има шанс да се репликира, с което потенциално ще предотврати симптоматичната болест в тези, които са били изложени, и да спре разпространението на инфекцията към други хора”, добавя Долстен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024