Германия и Франция предлагат възстановяването на икономиката на страните от ЕС да се подкрепи от фонд в размер на 500 милиарда евро. Той ще трябва да се ползва за "най-тежко пострадалите сектори и региони" в ЕС със средства от бюджета на съюза. Фондът ще стимулира инвестиции в екологични проекти и дигитален преход. 

"Целта е Европа да излезе от тази криза по-силна, по-единна и с по-голяма солидарност", казва Ангела Меркел при анонсирането на фонда. Тя посочва, че кохезията в ЕС е поставена под риск поради факта, че пандемията засегна диспропорционално различните страни и национални региони. 

Европейският фонд трябва да бъде одобрен единодушно от всички 27 държави-членки, които ще трябва да гласуват и за увеличаването на европейския бюджет. Франция и Германия ще предложат и да се даде възможност на ЕК да взема заеми от финансовите пазари от името на съюза, като спазва основополагащите си договори. 

Досега Франция участваше в групата по интереси на южните европейски държави, които искаха емитирането на т.нар. коронаоблигации със споделяне на риска и разходите по общия европейски дълг. Германия стоеше на страната на северните правителства, които отказваха да бъдат "обезпечители" на кредити на страни с твърде голямо съотношение на дълг спрямо БВП.

"За да подкрепим устойчивото възстановяване, което да възвърне и подсили растежа в ЕС, Германия и Франция подкрепят създаването на фонд за рестартиране на икономиките, който ще е амбициозен, временен и целенасочен. Той ще се включи в рамките на следващата многогодишна финансова програма. Предлага се и увеличение на бюджетната програма на ЕС в първите години от изпълнението й. Като си даваме сметка за изключителния характер на трудностите, с които пандемията от Covid-19 натовари икономиките в целия ЕС, Франция и Германия предлагат да се даде право на Европейската комисия да финасира подкрепата за възстановяването чрез заемане на средства от пазарите от името на ЕС на юридически издържана база, която спазва европейския договор, бюджетната рамка на ЕС и правата на националните парламенти", се казва в общата позиция. 

Възможно е споразумението на Франция и Германия да послужи като база за евентуално постигане на реално споразумение за общите облигации. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът