Германия и Франция предлагат възстановяването на икономиката на страните от ЕС да се подкрепи от фонд в размер на 500 милиарда евро. Той ще трябва да се ползва за "най-тежко пострадалите сектори и региони" в ЕС със средства от бюджета на съюза. Фондът ще стимулира инвестиции в екологични проекти и дигитален преход.

"Целта е Европа да излезе от тази криза по-силна, по-единна и с по-голяма солидарност", казва Ангела Меркел при анонсирането на фонда. Тя посочва, че кохезията в ЕС е поставена под риск поради факта, че пандемията засегна диспропорционално различните страни и национални региони.

Европейският фонд трябва да бъде одобрен единодушно от всички 27 държави-членки, които ще трябва да гласуват и за увеличаването на европейския бюджет. Франция и Германия ще предложат и да се даде възможност на ЕК да взема заеми от финансовите пазари от името на съюза, като спазва основополагащите си договори.

Досега Франция участваше в групата по интереси на южните европейски държави, които искаха емитирането на т.нар. коронаоблигации със споделяне на риска и разходите по общия европейски дълг. Германия стоеше на страната на северните правителства, които отказваха да бъдат "обезпечители" на кредити на страни с твърде голямо съотношение на дълг спрямо БВП.

"За да подкрепим устойчивото възстановяване, което да възвърне и подсили растежа в ЕС, Германия и Франция подкрепят създаването на фонд за рестартиране на икономиките, който ще е амбициозен, временен и целенасочен. Той ще се включи в рамките на следващата многогодишна финансова програма. Предлага се и увеличение на бюджетната програма на ЕС в първите години от изпълнението й. Като си даваме сметка за изключителния характер на трудностите, с които пандемията от Covid-19 натовари икономиките в целия ЕС, Франция и Германия предлагат да се даде право на Европейската комисия да финасира подкрепата за възстановяването чрез заемане на средства от пазарите от името на ЕС на юридически издържана база, която спазва европейския договор, бюджетната рамка на ЕС и правата на националните парламенти", се казва в общата позиция.

Възможно е споразумението на Франция и Германия да послужи като база за евентуално постигане на реално споразумение за общите облигации.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин

Нов взрив в руска военна база в Крим - гори и военно летище до Симферопол

Русия обвини Украйна и в "диверсия" в Курската област