Меркел и Макрон договориха помощен фонд за €500 млрд.

Германия и Франция предлагат възстановяването на икономиката на страните от ЕС да се подкрепи от фонд в размер на 500 милиарда евро. Той ще трябва да се ползва за "най-тежко пострадалите сектори и региони" в ЕС със средства от бюджета на съюза. Фондът ще стимулира инвестиции в екологични проекти и дигитален преход.

"Целта е Европа да излезе от тази криза по-силна, по-единна и с по-голяма солидарност", казва Ангела Меркел при анонсирането на фонда. Тя посочва, че кохезията в ЕС е поставена под риск поради факта, че пандемията засегна диспропорционално различните страни и национални региони.

Европейският фонд трябва да бъде одобрен единодушно от всички 27 държави-членки, които ще трябва да гласуват и за увеличаването на европейския бюджет. Франция и Германия ще предложат и да се даде възможност на ЕК да взема заеми от финансовите пазари от името на съюза, като спазва основополагащите си договори.

Досега Франция участваше в групата по интереси на южните европейски държави, които искаха емитирането на т.нар. коронаоблигации със споделяне на риска и разходите по общия европейски дълг. Германия стоеше на страната на северните правителства, които отказваха да бъдат "обезпечители" на кредити на страни с твърде голямо съотношение на дълг спрямо БВП.

"За да подкрепим устойчивото възстановяване, което да възвърне и подсили растежа в ЕС, Германия и Франция подкрепят създаването на фонд за рестартиране на икономиките, който ще е амбициозен, временен и целенасочен. Той ще се включи в рамките на следващата многогодишна финансова програма. Предлага се и увеличение на бюджетната програма на ЕС в първите години от изпълнението й. Като си даваме сметка за изключителния характер на трудностите, с които пандемията от Covid-19 натовари икономиките в целия ЕС, Франция и Германия предлагат да се даде право на Европейската комисия да финасира подкрепата за възстановяването чрез заемане на средства от пазарите от името на ЕС на юридически издържана база, която спазва европейския договор, бюджетната рамка на ЕС и правата на националните парламенти", се казва в общата позиция.

Възможно е споразумението на Франция и Германия да послужи като база за евентуално постигане на реално споразумение за общите облигации.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

"Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024