Меркел и Макрон договориха помощен фонд за €500 млрд.

Германия и Франция предлагат възстановяването на икономиката на страните от ЕС да се подкрепи от фонд в размер на 500 милиарда евро. Той ще трябва да се ползва за "най-тежко пострадалите сектори и региони" в ЕС със средства от бюджета на съюза. Фондът ще стимулира инвестиции в екологични проекти и дигитален преход.

"Целта е Европа да излезе от тази криза по-силна, по-единна и с по-голяма солидарност", казва Ангела Меркел при анонсирането на фонда. Тя посочва, че кохезията в ЕС е поставена под риск поради факта, че пандемията засегна диспропорционално различните страни и национални региони.

Европейският фонд трябва да бъде одобрен единодушно от всички 27 държави-членки, които ще трябва да гласуват и за увеличаването на европейския бюджет. Франция и Германия ще предложат и да се даде възможност на ЕК да взема заеми от финансовите пазари от името на съюза, като спазва основополагащите си договори.

Досега Франция участваше в групата по интереси на южните европейски държави, които искаха емитирането на т.нар. коронаоблигации със споделяне на риска и разходите по общия европейски дълг. Германия стоеше на страната на северните правителства, които отказваха да бъдат "обезпечители" на кредити на страни с твърде голямо съотношение на дълг спрямо БВП.

"За да подкрепим устойчивото възстановяване, което да възвърне и подсили растежа в ЕС, Германия и Франция подкрепят създаването на фонд за рестартиране на икономиките, който ще е амбициозен, временен и целенасочен. Той ще се включи в рамките на следващата многогодишна финансова програма. Предлага се и увеличение на бюджетната програма на ЕС в първите години от изпълнението й. Като си даваме сметка за изключителния характер на трудностите, с които пандемията от Covid-19 натовари икономиките в целия ЕС, Франция и Германия предлагат да се даде право на Европейската комисия да финасира подкрепата за възстановяването чрез заемане на средства от пазарите от името на ЕС на юридически издържана база, която спазва европейския договор, бюджетната рамка на ЕС и правата на националните парламенти", се казва в общата позиция.

Възможно е споразумението на Франция и Германия да послужи като база за евентуално постигане на реално споразумение за общите облигации.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023