С 21,4 смъртни случаи от Covid-19 на 100 000 души от населението България остава на второ място в ЕС по смъртност след Словения и на първо място на Балканите. 

Средната заболеваемост за двуседмичния период в страната е 438 на 100 000 - 14 място в Европа и трето място на Балканите след Сърбия и Северна Македония. Това показват данните на държавния здравен инспектор Ангел Кунчев, обявени на брифинга на НОЩ. За последните няколко седмици все пак има намаление на заболеваемостта в страната - мерките в края на ноември бяха въведени при ниво от 660 на 100 000.

Техният срок ще бъде удължен до 31 януари 2021 г., стана ясно от брифинга. 

От 4 януари ще се възстанови работата на детските градини, яслите и началните училища. 

Всички ресторанти в хотелите ще работят на графици, които ще гарантират поне 2 или 3 смени в часовете за хранене, отстояние между хората и не повече от 50% заетост на местата. Те ще работят с вечерен час до 22 ч., с което се ограничават възможностите за събирания по празниците. 

Има основания за оптимизъм, но много плахи, каза Кунчев. Тенденцията в България е за минимален спад на случаите на фона на увеличаването на средната заболеваемост в ЕС. 

"Да, благоприятна е тенденцията, започваме да виждаме как се отразява и на хоспитализациите - но все още не на тежките случаи и не на смъртността. Очакваме това да стане факт до края на годината", посочи Кунчев. 

"Напредък има при излекуваните лица и спада на броя на заболелите спрямо населението. В София заболеваемостта беше стигнала над 1200, а сега случаите са двойно по-малко. Да, има сериозен оптимизъм в това, което се случва, но той не е достатъчен, особено заради смъртните случаи и заетите реанимационни легла. Затова трябваше да предложим продължаване на тези мерки до 31 януари на правителството и получихме пълно разбиране въпреки тежкия дебат за икономическите последици и за учебните заведения", каза началникът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

Той посочи, че целта на щаба е да достигнат "колкото може повече живи и здрави българи до намирането на ваксината". 

"Ваксините вече се задават към България, затова трябва да бъдем още повече мотивирани да се запазим здрави, за да се ваксинират повече хора и да спрем тази агония - агония в икономията, в училищата, в здравните заведения, в психиката на хората. Това е единственият начин. И призовавам всички български граждани да се ваксинират. Призовавам всички лекари да се запознаят възможно най-добре с ваксините и да бъдат достойни за очакванията на техните пациенти", каза Мутафчийски.

Образователният министър Красимир Вълчев оправда решението за връщането на най-малките деца към присъствени учебни занятия с данни от научни изследвания за това, че те са в по-малка степен преносители на заразата. 

От епидемиологична гледна точка те допринасят по-малко за усложняване на обстановката от големите ученици. Няма ефективна алтернатива за тяхното обучение извън класните стаи, а продължителното ползване на електронни устройства не е желателно, каза още Вълчев. 

"Не е проблемът дали нощните заведения и ресторантите са затворени. Проблемът, който приемаме с изключително голяма болка, е затварянето на училищата, детските градини, спортистите. Образованието и спортът са двата стълба в обществото ни, които дават една здрава и умна нация. Благодарение на образованието децата ни печелят олимпиади по математика или физика. Сега го затваряме. Даваме възможност на националните отбори да тренират, но много от спортовете са затворени. В момента мерките се явяват като "контузия" на българския спорт. Длъжници сме и на българското образование, и на българския спорт. Но за да печелят награди, трябва да са здрави", каза здравният министър Костадин Ангелов.

 Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба