С 21,4 смъртни случаи от Covid-19 на 100 000 души от населението България остава на второ място в ЕС по смъртност след Словения и на първо място на Балканите. 

Средната заболеваемост за двуседмичния период в страната е 438 на 100 000 - 14 място в Европа и трето място на Балканите след Сърбия и Северна Македония. Това показват данните на държавния здравен инспектор Ангел Кунчев, обявени на брифинга на НОЩ. За последните няколко седмици все пак има намаление на заболеваемостта в страната - мерките в края на ноември бяха въведени при ниво от 660 на 100 000.

Техният срок ще бъде удължен до 31 януари 2021 г., стана ясно от брифинга. 

От 4 януари ще се възстанови работата на детските градини, яслите и началните училища. 

Всички ресторанти в хотелите ще работят на графици, които ще гарантират поне 2 или 3 смени в часовете за хранене, отстояние между хората и не повече от 50% заетост на местата. Те ще работят с вечерен час до 22 ч., с което се ограничават възможностите за събирания по празниците. 

Има основания за оптимизъм, но много плахи, каза Кунчев. Тенденцията в България е за минимален спад на случаите на фона на увеличаването на средната заболеваемост в ЕС. 

"Да, благоприятна е тенденцията, започваме да виждаме как се отразява и на хоспитализациите - но все още не на тежките случаи и не на смъртността. Очакваме това да стане факт до края на годината", посочи Кунчев. 

"Напредък има при излекуваните лица и спада на броя на заболелите спрямо населението. В София заболеваемостта беше стигнала над 1200, а сега случаите са двойно по-малко. Да, има сериозен оптимизъм в това, което се случва, но той не е достатъчен, особено заради смъртните случаи и заетите реанимационни легла. Затова трябваше да предложим продължаване на тези мерки до 31 януари на правителството и получихме пълно разбиране въпреки тежкия дебат за икономическите последици и за учебните заведения", каза началникът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

Той посочи, че целта на щаба е да достигнат "колкото може повече живи и здрави българи до намирането на ваксината". 

"Ваксините вече се задават към България, затова трябва да бъдем още повече мотивирани да се запазим здрави, за да се ваксинират повече хора и да спрем тази агония - агония в икономията, в училищата, в здравните заведения, в психиката на хората. Това е единственият начин. И призовавам всички български граждани да се ваксинират. Призовавам всички лекари да се запознаят възможно най-добре с ваксините и да бъдат достойни за очакванията на техните пациенти", каза Мутафчийски.

Образователният министър Красимир Вълчев оправда решението за връщането на най-малките деца към присъствени учебни занятия с данни от научни изследвания за това, че те са в по-малка степен преносители на заразата. 

От епидемиологична гледна точка те допринасят по-малко за усложняване на обстановката от големите ученици. Няма ефективна алтернатива за тяхното обучение извън класните стаи, а продължителното ползване на електронни устройства не е желателно, каза още Вълчев. 

"Не е проблемът дали нощните заведения и ресторантите са затворени. Проблемът, който приемаме с изключително голяма болка, е затварянето на училищата, детските градини, спортистите. Образованието и спортът са двата стълба в обществото ни, които дават една здрава и умна нация. Благодарение на образованието децата ни печелят олимпиади по математика или физика. Сега го затваряме. Даваме възможност на националните отбори да тренират, но много от спортовете са затворени. В момента мерките се явяват като "контузия" на българския спорт. Длъжници сме и на българското образование, и на българския спорт. Но за да печелят награди, трябва да са здрави", каза здравният министър Костадин Ангелов.

 Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕС ще отпусне още половин млрд. евро военна помощ за Украйна

Така общата сума за военна помощ за Украйна, идваща от ЕС достига до 2 млрд. евро

"Освободете лицето ѝ": Журналисти носят маски в ефир в подкрепа на жените водещи от Афганистан

Кампанията #FreeHerFace е в знак на протест срещу нов закон на талибаните, дискриминиращ жените

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява