Мерките остават до 31 януари, детските градини отварят още след Нова година

С 21,4 смъртни случаи от Covid-19 на 100 000 души от населението България остава на второ място в ЕС по смъртност след Словения и на първо място на Балканите.

Средната заболеваемост за двуседмичния период в страната е 438 на 100 000 - 14 място в Европа и трето място на Балканите след Сърбия и Северна Македония. Това показват данните на държавния здравен инспектор Ангел Кунчев, обявени на брифинга на НОЩ. За последните няколко седмици все пак има намаление на заболеваемостта в страната - мерките в края на ноември бяха въведени при ниво от 660 на 100 000.

Техният срок ще бъде удължен до 31 януари 2021 г., стана ясно от брифинга.

От 4 януари ще се възстанови работата на детските градини, яслите и началните училища.

Всички ресторанти в хотелите ще работят на графици, които ще гарантират поне 2 или 3 смени в часовете за хранене, отстояние между хората и не повече от 50% заетост на местата. Те ще работят с вечерен час до 22 ч., с което се ограничават възможностите за събирания по празниците.

Има основания за оптимизъм, но много плахи, каза Кунчев. Тенденцията в България е за минимален спад на случаите на фона на увеличаването на средната заболеваемост в ЕС.

"Да, благоприятна е тенденцията, започваме да виждаме как се отразява и на хоспитализациите - но все още не на тежките случаи и не на смъртността. Очакваме това да стане факт до края на годината", посочи Кунчев.

"Напредък има при излекуваните лица и спада на броя на заболелите спрямо населението. В София заболеваемостта беше стигнала над 1200, а сега случаите са двойно по-малко. Да, има сериозен оптимизъм в това, което се случва, но той не е достатъчен, особено заради смъртните случаи и заетите реанимационни легла. Затова трябваше да предложим продължаване на тези мерки до 31 януари на правителството и получихме пълно разбиране въпреки тежкия дебат за икономическите последици и за учебните заведения", каза началникът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

Той посочи, че целта на щаба е да достигнат "колкото може повече живи и здрави българи до намирането на ваксината".

"Ваксините вече се задават към България, затова трябва да бъдем още повече мотивирани да се запазим здрави, за да се ваксинират повече хора и да спрем тази агония - агония в икономията, в училищата, в здравните заведения, в психиката на хората. Това е единственият начин. И призовавам всички български граждани да се ваксинират. Призовавам всички лекари да се запознаят възможно най-добре с ваксините и да бъдат достойни за очакванията на техните пациенти", каза Мутафчийски.

Образователният министър Красимир Вълчев оправда решението за връщането на най-малките деца към присъствени учебни занятия с данни от научни изследвания за това, че те са в по-малка степен преносители на заразата.

От епидемиологична гледна точка те допринасят по-малко за усложняване на обстановката от големите ученици. Няма ефективна алтернатива за тяхното обучение извън класните стаи, а продължителното ползване на електронни устройства не е желателно, каза още Вълчев.

"Не е проблемът дали нощните заведения и ресторантите са затворени. Проблемът, който приемаме с изключително голяма болка, е затварянето на училищата, детските градини, спортистите. Образованието и спортът са двата стълба в обществото ни, които дават една здрава и умна нация. Благодарение на образованието децата ни печелят олимпиади по математика или физика. Сега го затваряме. Даваме възможност на националните отбори да тренират, но много от спортовете са затворени. В момента мерките се явяват като "контузия" на българския спорт. Длъжници сме и на българското образование, и на българския спорт. Но за да печелят награди, трябва да са здрави", каза здравният министър Костадин Ангелов.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024