Меси и Барселона на ръба на нервна криза Снимка: © getty images

Проблемите за Барселона продължават да растат и спекулациите, че каталунският отбор може да загуби най-голямата си звезда Лионел Меси набират все повече аргументи.

Във вторник спортният директор на клуба Ерик Абидал даде интервю пред вестник Sport, в което заяви, че играчите не са били доволни от работата на бившия си наставник Ернесто Валверде и „не са работили здраво“ под негово ръководство.

Бившият защитник допълни, че е усетил това и е споделил притесненията си пред клуба, апелирайки за действия от тяхна страна. Треньорът бе уволнен в средата на януари.
Напрежението ескалира, след като Меси реагира остро на изявлението на бившия си съотборник с публикация в Instagram.

Реакцията на Меси

„Ако трябва да бъда честен, не обичам да правя подобни неща, но смятам, че всеки трябва да носи отговорност за работата си и за своите решения,“ написа капитанът, след което отвърна на критиките на Абидал, намеквайки за проблемите на високите етажи в клуба:

„Играчите са отговорни за това, което се случва на игрището и ние първи повдигаме въпроса, когато не се представяме добре. Спортните директори също трябва да носят отговорност за своите действия и да поемат контрол над действията си.“

Аржентинецът завърши с последен упрек към спортния директор:

„Мисля, че когато говориш за играчи, трябва да даваш имена, тъй като иначе очерняш всички и даваш плод на слухове, които не са верни.“

Изказването на Абидал ли е проблемът?

Макар реакцията на Меси да бе предизвикана именно от интервюто на Ерик Абидал, проблемите в Барселона не са от вчера и това не е първият път, в който №10 показва своето недоволство от управата на „блаугранас“.

Геният на най-резултатния футболист в историята на клуба държи отбора в борбата за трофеи, но през последните години трансферната политика на каталунците не дава добри резултати.

След напускането на стълбовете в халфовата линия на състава Шави (2015) и Иниеста (2018) Барселона изпитва затруднения, като не е играла на финал на Шампионска Лига от пет сезона – период, в който големите им съперници Реал Мадрид спечелиха турнира на три пъти.

През 2017 г. отборът бе напуснат и от още една от големите си звезди – Неймар. След продажбата на бразилеца Барселона похарчи близо милиард за нови играчи, но така и не успя да изгради стабилен състав. Покупките на Филипе Коутиньо (145 милиона евро), Осман Дембеле (125 милиона евро) и Антоан Гризман (120 милиона евро) се оказаха по-скоро провал.

Случаят „Неймар“

По време на престоя си в Барселона Неймар вкара 105 гола и даде 76 асистенции в рамките на 186 мача, формирайки впечатляващо атакуващо трио с Меси и Луис Суарес.
Напускането му бе голям удар по амбициите на клуба, но и по неговите собствени, тъй като новият му отбор, френският Пари Сен Жермен, така и не успя да се установи като сила в Европа.

Това доведе до множество слухове за негово напускане, а не бяха и малко тези за завръщане в Каталуния. Преди началото на настоящия сезон тези спекулации се засилиха допълнително, като Барселона бяха считани за мнозина за фаворити за подписа на бразилеца.
До сделка обаче не стигна и тогава Лионел Меси призна пред медиите, че е разочарован от развоя на събитията:

„Щях да се радвам Неймар да се върне. Разбирам хората, които са против това. Нормално е след всичко, което се случи с Ней и начинът, по който той си тръгна. Нормално и логично е да не искат да се върне, но от чисто спортна гледна точка Неймар е един от най-добрите в света и щеше да увеличи шансовете на отбора да постигне всички резултати, които иска.“

Тогава капитанът също не спести упреците си към клуба:

„Не знам дали направиха всичко, което бе възможно.“

Клаузата в договора на Меси, която плаши всички в Барселона

Да, Лионел Меси е на 32 години, но продължава да чупи рекорди и само преди два месеца спечели своята шеста „Златна топка“. Представете си каква цена щеше да трябва да бъде платена на Барселона, за да премине аржентинецът в друг отбор, ако договорът му бе традиционен.

Той обаче съдържа клауза, която променя ситуацията драстично. Когато Меси преподписа с каталунския клуб за последен път през 2017 г., той получи правото да напусне клуба със свободен трансфер, ако даде едномесечно предизвестие за това свое решение.

Президентът на Барселона Бартомеу потвърди това след приключването на сделката:

„Меси подписа до 2021 г.. Решихме, че в края на предпоследната година от договора си той ще има свободата да напусне без трансферна сума. Спечелил е правото да решава бъдещето си, но е истински фен на Барселона и съм спокоен. Шафи, Иниеста и Пуйол също имаха такава клауза.“

Действително най-вероятно Меси, който има 469 мача и 622 гола за каталунците, ще приключи кариерата си именно в отбора, в който тя започна. Лошата форма и проблемите в клуба обаче дават надежда на други европейски футболни колоси като ПСЖ, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Ювентус и Интер, че може да привлекат считания от мнозина за най-добър играч в историята на спорта в редиците си. Първият им шанс ще бъде на 15 май, когато отваря летния трансферен прозорец.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024