Меси се обърна срещу президента на "Барселона" заради твърдението, че е можел да играе за без пари Снимка: © Getty Images

Лионел Меси напусна „Барселона“ през август, но темата за проваления му договор в последния момент преди затварянето на трансферния пазар продължава да е на дневен ред.

34-годишният аржентинец, който премина във френския ПСЖ със свободен трансфер, се обърна срещу президента на „Барса“ Жоан Лапорта, с когото дълго време бяха в добри отношения. Причината - преди 3 седмици Лапорта заяви, че се е надявал Меси да остане на „Камп Ноу“ и да играе, без да получава заплата.

Нападателят се засегна от думите му и заяви, че никой никога не му е предлагал подобна опция. Аржентинецът заяви пред каталунския вестник Sport, че е бил готов да намали възнаграждението си не само с 50%, както направи, а с много повече.

Носителят на 6 „Златни топки“ прие да намали заплатата си наполовина, но „Барселона“ отново не успя да го регистрира за новия сезон заради надвишаване на лимита за възнаграждения. Той беше намален до 97 милиона евро на сезон, с почти 300 млн. по-малко от миналата година, заради дълговете на „блаугранас“.

„Аз направих всичко възможно да остана. Никой от „Барселона“ в нито един момент не е поискал от мен да играя без пари. Бях помолен да намаля заплатата си с 50% и го направих без никакъв проблем. Бяхме в състояние да помогнем и още на клуба. Моето желание и това на семейството ми бе да останем в Барселона“, заяви Меси в интервю за Sport.

„Думите на президента Лапорта ме нараняват. Не го заслужавам. Нямаше нужда да казва това. Изглеждаше все едно прехвърля топката в моята половина и не иска да поеме своята отговорност и да понесе последствията. Това генерира някакво съмнение у хората, което аз не заслужавам“, каза топ голмайсторът в историята на каталунците.

Меси се обърна срещу президента на "Барселона" заради твърдението, че е можел да играе за без пари

Преди няколко седмици Жоан Лапорта заяви пред RAC1, че не се е ядосал на Меси, защото виждал как нещата не биха сработили и за двете страни. „Той вече имаше голяма оферта от ПСЖ. Надявах се до последно, че ще направви обратен завой и ще каже: „Ще играя за без пари“. Щях да се съглася“.

Испанската Ла Лига е въвела правило, според което минимумът за заплата на един играч е 150 хиляди евро. Според Лапорта обаче шефовете на първенството са щели да направят изключение за Меси.

Изтекли документи от офисите на клуба по-рано през годината показаха, че в последния 4-годишен договор на аржентинеца е била записана сумата 555 млн. евро от заплати и бонуси. Той намали възнаграждението си по време на пандемията. Цялата му годишна заплата се оценяваше на чисти 70 милиона евро.

Връзката му с Лапорта беше изключително добра още от предходния период на президента начело на „Барселона“ – между 2003 и 2010 г. Той беше преизбран през март тази година и замени противоречивия Джосеп Бартомеу, като част от предизборната му кампания включваше обещание, че ще убеди Меси да остане на „Камп Ноу“.

След като прекара в клуба над 20 години, аржентинецът мечтае някой ден да се завърне, но в различна роля.

„Дали ще се завърна в Барселона, когато договорът ми с ПСЖ изтече? Не знам дали ще е точно тогава. Сигурно е обаче, че ще се върнем в един момент да живеем в Барселона и животът ни ще бъде там. Това искаме аз и съпругата ми”, каза той.

„Винаги съм казвал, че бих искал да помагам на клуба и да бъда полезен в бъдеще. С удоволствие бих станал в даден момент спортен директор. Не знам дали това ще е в Барселона или другаде. Ако има възможност, бих искал отново да помагам на клуба, който обичам“, заяви Меси.

„Барса“ е в много тежко финансово състояние с дългове от близо 1,4 милиона евро. Клубът отчете загуби на стойност 481 милиона за кампанията 2020/2021.

Меси е играчът с най-много мачове и голове за каталунците – съответно 778 и 672. Той спечели всичко с „Барса“, а с ПСЖ още няма гол в пет мача от френското първенство. В Шампионска лига все пак се разписа три пъти в три двубоя за парижани.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024