Местят Навални в болница за затворници заради влошеното му здраве Снимка: © Getty Images

Руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) реши да прехвърли опозиционера Алексей Навални в болнично отделение за затворници в района на гр. Владимир, североизточно от Москва. Причината е влошеното състояние на 44-годишния критик на Владимир Путин, който е в режим на гладна стачка от три седмици.

След преглед от страна на лекари е решено Навални да бъде прехвърлен в болница на територията на Трета наказателна колония в региона. Според ФСИН – състоянието му е „задоволително“.

„Всеки ден той е подложен на прегледи от лекари. Предписано му е лечение с витамини с негово съгласие“, казват от службата.

Само преди ден личната му лекарка Анастасия Василиева и кардиологът Ярослав Ашикмин казаха, че Навални може да „загине във всеки един момент“. Те поискаха спешен достъп до политика, защото рискува да получи „сърдечен арест“.

Ръководителят на Фонда за борба с корупцията се намира в затвор тип колония в Покров, където излежава присъда от 2 г. и половина. От 31 март насам е в гладна стачка, след като му беше отказано лечение на болки в гърба и крайниците. Това е довело до риск от нарушена бъбречна функция и проблеми със сърцето.

Говорителят му Кира Ярмиш все още не е коментирала новината, че Навални ще бъде преместен в болнично отделение.

В неделя дъщерята на политика Даша призова властите да позволят достъп на лекари до баща ѝ. Американският президент Джо Байдън също осъди действията на ФСИН, а над 70 известни личности написаха отворено писмо до Кремъл, в което призоваха за подкрепа за Навални. Сред тях са Джуд Лоу, Бенедикт Къмбърбач, Джоан Роулинг, Бьорн Улвеус и други.

ЕС обяви, че ще търси „отговорност“ от Москва, ако състоянието на Навални се влоши още повече. В понеделник предстои среща на външните министри, на която ще се обсъди ситуацията с политика, каза европейският топ дипломат Джосеп Борел. Външните министри на Германия и Франция – Хайко Маас и Жан-Ив льо Дриан, вече призоваха за „адекватна медицинска помощ“ за Навални.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024
Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024