Снимка: © Getty Images

Дори и да не сте фенове на Metallica, почти сигурно е, че сте чували "Sad But True". Това е един от химните на хевиметъл жанра - тежка, напрегната и стегната песен, която излъчва мощ от всеки удар на барабаните и всяка нота от китарите.

Текстът само допринася за потискащата атмосфера на композицията и пасва перфектно на цялостния стил - Джеймс Хетфийлд ни напомня, че дори да си мислим, че контролираме живота и съдбата си, тъмната ни страна продължава да печели своите моменти и да ни диктува от сенките. Основното влияние зад историята идва от филма на ужасите "Magic" (1978 г.) - Антъни Хопкинс играе вентрилоквист, който постепенно се оказва под контрола на злата кукла, която той би трябвало да управлява.

"I'm your dream, make you real / I'm your eyes when you must steal / I'm your pain when you can't feel / Sad but true!"

Всеки тон и всеки отделен елемент на песента е на мястото си, за да се получи този внушителен краен продукт. Но как се стига до него?

Миг на гениалност ли е или рожба на дълъг педантичен процес?

Въпросите намират отговори 30 години след първата поява на "Черния албум".

Metallica преиздаде албума с изобилие от детайли - освен крайната студийна версия на "Sad But True" можем да открием още цели 13. .

Процесът на създаването на песента е и универсален урок за хората от всички творчески професии, коментира Джеймс Паркър в The Atlantic, след като слуша внимателно всяка от различните вариации на песента - от идеята, появила се в дома на Хетфийлд, през досадните моменти, в които нищо не се получава, до абсолютния хит, който чуваме накрая.

1: Не пренебрегвай първоначалната идея

Първият запис ни пренася в дома на Джеймс Хетфийлд - само китара и дръм машина, която тактува грубо на фон. Рифът е незавършен, а песента сякаш звучи различно. Но въпреки това се усеща нещо магнетизиращо. Нишка от ДНК-то на "Sad But True" вече е там. Предстои много работа, преди година по-късно да се появи албумната версия. И въпреки това "ембрионът" вече се е появил и тупти от жизненост.

2: Опростявай, опростявай... Дишай.

Ранната същност на Metallica е олицетворение на траш метъла - ключовите думи са скорост, сложност и претоварване.

Работата с продуцента Боб Рок за "Черния албум" обаче им отваря нови врати - той предпочита по-бавно темпо, което поставя на изпитание идентичността на Metallica.

Джеймс Хетфийлд се научава да използва по-малко думи и да ги разстила по ритъма на песента, а Ларс Улрих успокоява бурната си техника като барабанист и се връща към основите, поставени от Фил Руд и AC/DC. С всяка следваща версия на "Sad But True" ударните стават все по-бавни и могъщи. Вместо енергия започват да носят тежест.

3: Междинните грешки са неизбежни

6 юли 1990 - записът е озаглавен "В процес на писане". Няма вокали, няма бас, няма втора китара - просто Хетфийлд и Улрих свирят заедно.

Звучи нешлифовано и прекалено бързо, но структурата е ясно разпознаваема. Четири дни по-късно има нов запис. Добавят втора китара. И звучи ужасно. Напрежението на песента започва да се разсейва сред излишни ноти и пропиляна инерция. Означава ли това, че идеята ще бъде захвърлена? Далеч не.

Това е процесът - трябва да затънеш в разочарованието и провалите, преди да стигнеш до целта си.

4: Остави егото си настрана

Репетиция преди първите записи. Изведнъж "Sad But True" стъпва тежко и на място в студиото. Някъде дълбоко в нея групата е открила всичко нужно и всеки дърпа в една и съща посока. Няма прекъсвания за корекции. Когато усетиш, че творението ти започва да се структурира само, просто трябва да пренебрегнеш личното си его и да се движиш в неговия ритъм - като помощник, а не като наставник.

5: Завърши творбата си... И след това овкуси леко.

Боб Рок е нает специално с целта да даде на Metallica звученето, което ще им помогне да пробият в радио класациите, без да жертва същността на бандата. Тук го прави брилянтно - с една едва осезаема латино намеса. Фоновото фънки включване на маракаси или кабаса към ударната секция е детайл, който не е натрапчив, но същевременно се оказва част от есенцията на песента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо