Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев Снимка: © Булевард България

Предсдателят на 47 Народно събрание Никола Минчев обяви, че не е информиран предварително за монтирането на метални врати на официалния вход на парламента и е разбрал за тях в момента, в който те са поставени в сградата.

Минчев прехвърли отговорността за това решение на главния секретар на институцията Габриела Килфанова, която е назначена по време на председателството на Ива Митева през 2021 г.

Според Минчев - администрацията се е свързала с фирма, която е поставила идентични врати на сградата на бившяи Партиен дом, поискали са оферта и са я приели. Тя е на стойност 29 хиляди лева без ДДС.

"До мен достигна докладна записка за разходи в рамките на бюджета на Народното събрание. Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие", казва той, цитиран от БТА.

Минчев съобщава още, че не е проведено съгласуване между парламента и Министерството на културата - в четвъртък експерти от инспектората установиха, че вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство и разпоредиха да бъдат махнати. Според председателя на парламента, служителите от администрацията са провели "устни консултации", като не станало ясно дали те са водени със служители на МК или с външни експерти.

Той потвърди, че вратите ще бъдат премахнати, а ако изобщо има обжалване на акта, това може да стане, ако санкцията е във висок раазмер.

Металните решетки са поискани от НСО след протеста на "Възраждане" през януари, когато симпатизанти на партията едва не щурмуваха сградата.

Минчев не коментира дали ще поиска оставката на главния секретар, но посочи,ч е ще провери "къде се е получила дупката" в изпълнението на процедурата.

Ива Митева (ИТН) разкритикува председателя на парламента, че не е редно да "се крие зад администрацията".

"Да, аз съм назначила главния секретар и съм убедена, че главният секретар си е свършил работата така, както трябва да си я свърши, и се надявам силно, че това е било докладвано на председателя на парламента. В края на краищата сме дошли тук с някаква отговорност и трябва наистина да си носим отговорността - когато сгрешим, да излезем и да си признаем. Не е голяма драма човек да има силата да си признае грешката", беше обяснението ѝ.

Тя призова Министерството на културата да обяви дали е дало "предварително становище, че няма пречка да се сложат метални решетки", каквато информация имала тя.

До момента главният секретар на институцията не е коментирала случилото се.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024