Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев Снимка: © Булевард България

Предсдателят на 47 Народно събрание Никола Минчев обяви, че не е информиран предварително за монтирането на метални врати на официалния вход на парламента и е разбрал за тях в момента, в който те са поставени в сградата.

Минчев прехвърли отговорността за това решение на главния секретар на институцията Габриела Килфанова, която е назначена по време на председателството на Ива Митева през 2021 г.

Според Минчев - администрацията се е свързала с фирма, която е поставила идентични врати на сградата на бившяи Партиен дом, поискали са оферта и са я приели. Тя е на стойност 29 хиляди лева без ДДС.

"До мен достигна докладна записка за разходи в рамките на бюджета на Народното събрание. Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие", казва той, цитиран от БТА.

Минчев съобщава още, че не е проведено съгласуване между парламента и Министерството на културата - в четвъртък експерти от инспектората установиха, че вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство и разпоредиха да бъдат махнати. Според председателя на парламента, служителите от администрацията са провели "устни консултации", като не станало ясно дали те са водени със служители на МК или с външни експерти.

Той потвърди, че вратите ще бъдат премахнати, а ако изобщо има обжалване на акта, това може да стане, ако санкцията е във висок раазмер.

Металните решетки са поискани от НСО след протеста на "Възраждане" през януари, когато симпатизанти на партията едва не щурмуваха сградата.

Минчев не коментира дали ще поиска оставката на главния секретар, но посочи,ч е ще провери "къде се е получила дупката" в изпълнението на процедурата.

Ива Митева (ИТН) разкритикува председателя на парламента, че не е редно да "се крие зад администрацията".

"Да, аз съм назначила главния секретар и съм убедена, че главният секретар си е свършил работата така, както трябва да си я свърши, и се надявам силно, че това е било докладвано на председателя на парламента. В края на краищата сме дошли тук с някаква отговорност и трябва наистина да си носим отговорността - когато сгрешим, да излезем и да си признаем. Не е голяма драма човек да има силата да си признае грешката", беше обяснението ѝ.

Тя призова Министерството на културата да обяви дали е дало "предварително становище, че няма пречка да се сложат метални решетки", каквато информация имала тя.

До момента главният секретар на институцията не е коментирала случилото се.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023