Ако искаш хубава пица – отиваш в италиански ресторант, ако търсиш работа в IT сектора, то със сигурност минаваш през DEV.BG.

За седем години компанията се превръща във водещата в България онлайн платформа, която среща IT специалистите с работодателите в технологичния сектор.

Светослав Димов и неговият съдружник, основават DEV.BG през 2016 година. Започват в офис, който е по-малък от гараж – с трима души и три бюра в него. „Имаше период, в който станахме пет човека, но за месец продължихме да работим на три бюра, “ разказва управителят и съосновател Светослав Димов.

Първоначално тръгват не с обяви за работа, а с организиране на събития и други дейности, чиято цел е да създадат специално място за IT общността в България. „За нас това е много важно и въпреки че в момента голям фокус са ни обявите за работа, стратегически ни е важно да даваме стойност на общността“, казва управителят на DEV. BG.

Постепенно компанията се разраства и в момента там работят 20 души. През 2023 година организират 180 събития за IT общността, правят подкаст по темите, които вълнуват сектора и работят с 1300 технологични компании.

Повод за разговора ни е услугата multiSIM на Yettel, която позволява използването на часовника като смартфон, без да се налага физически да разнасяте телефона със себе си.

Dev.bg свърза стотици технологични компании и хора. Затова идеята да предизвикаме нейния изпълнителен директор дойде естествено - да вземем телефона му, без обаче да го лишаваме от свързаност с екипа и партньорите им.

Yettel Multisim Samsung smart watch

За целите на еднодневния експеримент му предоставяме multiSIM by Yettel и смарт часовника SAMSUNG Watch 6 Classic LTE, с който заменяме класическия ръчен часовник, който той традиционно носи.

Самият Светослав е успешна смесица между нови и аналогови технологии, което го прави идеален герой за нашето предизвикателство. Човек, който съхранява важната информация на сървъри, без да изневерява на своя тефтер, в който приоритизира задачите за деня. Млад баща, който се опитва да намери идеалния баланс между онлайн и офлайн, между личен и професионален живот.

Svetoslav Dimov Dev.bg

Смарт часовниците, в чието име присъства абревиатурата LTE, работят с услугата multiSIM. А Yettel е единственият оператор, който я предоставя за българските потребители на Apple.

Чрез нея получавате втора sim карта към собствения си номер, само че дигитална, така че да прехвърлите всичките си обаждания, съобщения и нотификации директно на часовника, без смартфонът да е във вас.

Ако искате да намерите точния модел смарт часовник за вас, то може да го направите в онлайн магазина на Yettel - улитимативното must-visit място, когато говорим за джаджи, wearables и аксесоари.

Новият Samsung Galaxy Watch6 Classic LTE има много предимства.

Един от може би най-големите плюсова е неговият дисплей, който може да бъде ясно видян и при ярко слънце. Като цяло слънцето винаги е било враг на умните часовници, но яркост до 2000 нита помага за пълноценното използване и на открито. Панелът на часовника се върти във всяка посока, което прави скролването плавно и интутивно. Друго предимство на Samsung Galaxy Watch6 Classic LTE е детайлното проследяване на съня, което не само регистрира качеството му, но и дава възможност да го подобрите чрез Sleep Coaching.

А в през деня с него ще може да проследявате над 80 различни тренировки. Ако не сте фенове на залата, а предпочитате разходките в града или природата може да навигирате без да вадите телефона си. Картата е видима на китката ви за GPS навигация в Google Maps.

Часовникът идва и с много различни визии – от различни каишки, през skin-ове за дисплея, което прави идеалния smart watch за всички ситуации и настроения – формални и неформални.

Между тефтера на хартия и новите технологии

Трите неща, без които работният ден за Светослав е невъзможен са телефонът, компютърът и тефтерът.

Качеството на комуникациите е ключово за работата му. Съоснователят на DEV.BG казва, че въвежда във всекидневието си някои технологии изпреварващо, но за други е по-скоро old school.

„Например пробвал съм с дигитален тефтер, много е близко, по-подредено е, имаш много по-бърз достъп до файловете си, обаче по някакъв начин като хвана него и като хвана тефтера на хартия, чувството е различно. Когато искам да си планирам седмицата, най-напред си пиша нещата в тефтера и след това си ги слагам в календара онлайн. Например, може би съм user на календарите, на ниво истинско CEO, което има две секретарки,“ казва Светослав и допълва - „ Без онлайн календара си не мога, буквално не знам какво ми се случва с живота, но когато определям приоритетите какво да влезе в този календар, започвам от хартията“.

Job Board Dev and Yettel

Всеки понеделник Светослав разписва в тефтера задачите си в DEV.BG. “Като управител имам пет роли, по които разпределям седмичните задачи. Те са стратегия, хора, процеси, финанси и за себе си. Аз ходя на психолог пета година, защото в тази среда не се ли погрижиш за себе си - рибата се вмирисва откъм главата“, обобщава Светослав.

По този начин 70% - 80% от това, което ще свърши през седмицата е налице, а след това го попълва в онлайн календара си.

„Бързият мобилен интернет ми е много важен, понеже много често ми се налага да съм в движение – в колата или другаде. Последно се сещам, че детето беше на преглед и ние си направихме all hands meeting пред кабинета на лекаря и аз участвах. Така че бързият и устойчив мобилен интернет ми е изключително важен,“ казва Светослав Димов.

За разлика от повечето tech хора, вместо смарт, Светослав носи класически ръчен часовник. Затова му отправихме и предизвикателство - да тества за няколко часа SAMSUNG Watch 6 Classic LTE от Yettel.

Светослав Димов определя себе си като „low maintenance човек“.

„Може да ми видиш прическата, днес съм сложил риза, но в 99% от случаите съм с тениска и първите дънки, които съм грабнал”, обяснява той и допълва, че въпреки това се замисля да премине на страната на новите технологии, що се касае до ръчните часовници.

Светослав Димов смарт часовник

Едно от първите неща, които му правят впечатление и му допадат в SAMSUNG Watch 6 Classic LTE от Yettel, са функциите, свързани със следене на здравето.

„Като човек минаващ 40-те осъзнавам, че тази част от живота ми е все по-важна и мониторингът, който технологиите позволяват е нещо, което трябва да внедря в живота си“, казва Светослав.

А в SAMSUNG Watch 6 Classic LTE от Yettel функциите за следене за здравето съвсем не са за подценяване. Сензорът на часовника позволява пълно сканиране на тялото от пулс и температура, до индекса на телесната маса и базова метаболитна скорост в рамките на секунди. За измерването на крачки и качеството на съня едва ли има нужда да споменаваме.

running watch

Светослав харесва особено и друга функция, която смарт часовника предлага. С услугата multiSIM на Yettel, може да остане свързан дори без да носи телефон в себе си и да реагира, дори когато батерията на телефона му е изтощена.

„Аз много често съм в движение и гледам да поддържам work-life balance и преди да счупя ключица, ходех в обедната почивка два пъти в седмицата да играем тенис и е важно да имам и връзка и със света. И multiSIM технологията я виждам като голямо удобство“, казва Светослав и допълва, че няма логичен отговор защо няма power bank, но често зареждането на телефона се оказва предизвикателство.

„Случва се в по-натоварени дни, батерията да отиде по дяволите и когато денят е по-натоварен, е истинско предизвикателство да оставиш телефона на зарядно. Със сигурност с моя начин на живот и динамика, тази функция ми допада“, казва управителят на DEV.BG.

Светльо Димов от Dev.bgВижда и още един плюс – за разлика от телефона, часовникът си има място – на ръката.

„Аз съм човек който 99% от случаите е с раница и ми е много по-лесно да хвърля телефона в нея. Но заради динамиката, за която говорихме и постоянните разговори, е трудно това да се случи. Часовникът си има място, докато телефона трябва да търся къде да го сложа по джобове. Понякога за мен е проблем чисто физически този телефон къде да го нося и смарт часовника, носейки ми основната функционалност на телефона, ми решава този проблем“, отчита още Светослав.

Digital detox challenge

Позицията на CEO при всички случаи върви с интензивна комуникация. Управителят на DEV.BG обаче е намерил своя начин да се спаси от шума на нотификациите.

Разказва ни, че на компютъра си няма никакви известия, а за телефона, когато му се налага да се съсредоточи – спира звука и го обръща с екрана надолу.

Светослав Димов

„Абсолютно винаги връщам обаждане, но когато аз имам възможност“, уточнява Светослав. Старае се да отговори на всички съобщения, но според приоритетите в момента и понякога това става и след две седмици.

„Това ми е стратегията. По-рано ползвах един метод, според който си разделяш работния ден на слотове от по 23 минути. През това време не се занимаваш с нищо друго, освен задачата върху, която си се съсредоточил. След 23 минути връщаш обажданията, чатовете и мейлите, а след това започваш друг цикъл от 23 минути. В моя работен ден обаче има изключително много срещи. Имам дни с по 9-10 срещи и този метод не работеше добре за мен. В момента пак си буквам слотове в програмата, за да не може никой да ме закача, например за да прегледам някой договор – двете страни и осем адвоката са писали върху него и тогава за половин час спирам абсолютно всичко, заключвам се за половин час и чета само договора“, обяснява управителят на DEV.BG.

Друг work-hack, който Светльо смята, че го съхранява по време на стресовите периоди е да не си проверява мейла, когато почива. Разбира се освен, ако някой не му се обади по телефона и не му каже „Пожар. Погледни си мейла!". "Тогава естествено реагирам“, казва Светослав Димов.

Svetlio Dimov

„Ако съм някъде за ден или два дни, нямам проблем да ме прекъсват, но ако си взема една седмица отпуск, ми е жизненоважно да не съм наистина 30% от времето на чатовете или на имейлите и до голяма степен успявам“, обяснява още той и допълва "Политиката ни е, когато сме на работа да сме с педала на газта на 120, но да не стоим извън работно време, т.е. да не правим дълги часове и когато сме в почивка, наистина да почиваме,“ обобщава управителят на DEV.BG.

Казва, че през 2016 година са си поставили целта да бъдат водещата платформа за работа в технологичния сектор и ако приемат, че са постигнали тази цел трябва да решат какво следва.

„Ако сме стигнали до Луната – какво? На Марс ли отиваме?“, казва Светослав Димов и допълва, че за компанията предстоят стратегически решения, но като цяло ще продължат да развиват нещата, които и до момента правят, a дейностите в полза на IT общността ще останат сърцето и душата на DEV.BG.

Светльо Димов MultiSim Yettel Smart watch

DEV.BG имат цялостен поглед върху IT пазара у нас няма как да не попитаме какви са тенденциите в България.
„Обемът на обявите за работа в IT сектора е паднал с над 50%, но въпреки това, търсенето на кадри остава по-голямо, отколкото свободния тех талант“, казва Светослав Димов и допълва, че пазарът все още е центриран върху кандидатите и има много повече търсене, отколкото предлагане.

Това е особено валидно за хората с опит на средни и високи позиции. Малко по-различна е ситуацията при junior позициите, особено за хората, които сега си търсят първа работа. „За тях е доста сложно и дори сме имали случаи, в които работодатели публикуват обява за junior позиция и ни се обаждат с молба да я спрем, защото са получили твърде много кандидатури и им трябва време, за да ги обработят“, разказва управителят на DEV.BG.

„Мога да дам един съвет, за тези, които търсят първа работа в IT сектора. Поставете се в обувките на IT рекрутъра. При него идват 30 или дори 300 CV-та. В общия случай те изглеждат еднакво – завършил си някаква академия, ако имаш предишен опит, той най-вероятно е в друга индустрия и сега се преквалифицираш. Тук трябва да намериш начин да изпъкнеш - всякакви допълнителни курсове, проекти по които си работил, дори да е безплатно по проект на приятел, ще бъдат от полза, за да се разграничиш, да изпъкнеш пред останалите кандидати, които са пред очите на IT рекрутъра”, казва Димов.

Очакванията са този спад да продължи, макар и с по-слаби темпове, до края на годината. 2024 година по-скоро ще е без промяна – нито съществен спад, нито ръст, а раздвижване се очаква през 2025 година.

Специален проект на Yettel u "Булевард България"

Интервю: Таня Илиева

Снимки: Мира Дерменджиева


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024