Международно разследване: Тайна израелска фирма е манипулирала избори и референдуми в 33 страни Снимка: © Screenshot Guardian

Тайна израелска компания стои зад манипулирането на избори и референдуми по целия свят, доказва международно изследване на журналисти. За него пише немското издание Spiegel, което е участвало в работата по разкриването на израелската фирма. То се прави под шапката на неправителствения разследващ редакционен екип Forbidden Stories. Освен Spiegel, Zeit и ZDF, Guardian, Washington Post, Le Monde, и две израелските издания също участват в проекта, наречен Storykillers - това са The Marker и Haaretz.

Компания от Израел нарича себе си Team Jorge. Онова, което прави е да атакува политици с хакерски инструменти и да провежда широкомащабни кампании за дезинформация и лъжи за своите клиенти. Създадена е от бивши агенти на службите и от военни, които работят за клиенти от бизнеса и политиката, готови да похарчат много пари за тези услуги.

Според разследването Team Jorge се е намесила в 33 национални изборни кампании и гласувания. В 27 случая отбелязват успех.

Team Jorge работи по само три правила:

  • не приема дейности в Израел;
  • не се намесва в политиката на правителството на САЩ;
  • не прави нищо срещу Русия на Путин.

Според разследването израелската компания контролира армия от повече от 30 000 достоверни, но фалшиви акаунта в социални медийни платформи като Facebook, Instagram или Twitter, които се ползват, за да се манипулира мнението в интернет.

Team Jorge предлага всички възможни форми на манипулация и влияние върху мненията в интернет, пише Spiegel. В допълнение към кампаниите с фалшиви новини, идват хакерски атаки, финансови проучвания на противници, целенасочени клеветнически кампании и разпространение на открадната информация.

В разследване под прикритие, продължило повече от шест месеца, репортери от The Marker, Haaretz и Radio France успяват да се представят за клиенти на Team Jorge. Контактът с тайно работещата организация става чрез посредници.

В пет видео разговора и две посещения на място Team Jorge дава на журналистите задълбочена представа за "машинната странна" на съвременните възможности за манипулиране: За да проникнат в частни мейли или профили в Telegram и да вземат съобщения или снимки от там, израелците използват слаби места в глобалната GSM мрежа, наред с други неща. Според информацията на разследващите Team Jorge вероятно ползва прихванати SMS съобщения (с кодове в нотификации), за да влиза след това в акаунтите на своите жертви като следващата стъпка.

За мащабната манипулация в социалните медии израелците са разработили своя собствена техническа платформа, наречена Aims, с която само с няколко кликвания на мишката могат да бъдат създавани достоверни потребителски профили.

Aims е съкращение от Advanced Impact Media Solutions - усъвършенстван софтуерен пакет, който контролира огромна армия от хиляди фалшиви хора в Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram и YouTube. Някои аватари дори имат акаунти в Amazon с кредитни карти, биткойн портфейли и профили в Airbnb.

Те изглеждат толкова правдоподобно, че платформите ги бъркат с автентични потребители. В някои случаи фалшиви акаунти са използвани за кампании за дезинформация в продължение на години, без технологичните платформи да правят нещо по въпроса.

Екипът на Forbidden Stories имат доказателства, че хакери са проникнали в частния Telegram профил на високопоставен мениджър на кампания в Кения, например. Освен да четат всичките му съобщения в реално време, те изпращат такива до други потребители от името на жертвата.

Работили са в Гърция, Босна, Индонезия и Украйна.

Голяма част от стратегията им изглежда се върти около саботиране и дискредитиране на политическите съперници на техните клиенти. В един от случаите се твърди, че са изпратил секс играчка чрез Amazon до дома на политик, с цел да създаде у съпругата му погрешното впечатление, че той има извънбрачна връзка, разказва Guardian.

Шефът на израелска компанията се появява под кодовото име Джордж. Става дума за израелския бизнесмен и бивш военен Тал Ханан. Той управлява компанията си от офис сграда в индустриален парк в покрайнините на Модиин - малко израелско градче близо до летище Тел Авив.

В първоначалното си представяне пред журналистите под прикритие Ханан казва: „Сега участваме в едни избори в Африка … Имаме екип в Гърция и екип в Емирствата … [Завършихме] 33 кампании на президентско ниво, 27 от които бяха успешни.“ По-късно той каза, че е участвал в два „големи проекта“ в САЩ, но твърди, че не се ангажира пряко с политиката на САЩ.

Според саморекламата екипът е съставен от бивши агенти, войници и бивши членове на специалните части. Във вътрешни документи се казва, че компанията предлага "специални операции" и работи от 1999 г. Разследването разкрива и някои връзки с тайните служби.

Израелецът казва на репортерите, че приемат плащания в различни валути, включително криптовалути или пари в брой. Той твърди, че за намеса в избори ще поиска между 6 и 15 милиона евро.

Според Ханан инструментът Aims позволява на потребителите да създават до 5000 бота за доставяне на „масови съобщения“ и „пропаганда“. Той е бил използван в 17 предизборни кампании.

Документи, изтекли в Guardian, показват, че компанията поддържа контакти и със скандалната компания Cambridge Analytica.

В Нигерия и двете компании са били активни в кампанията за президентските избори през 2015 г. На следващата година Тал Ханан сигнализира на тогавашния шеф на Cambridge Analytica Александър Никс, че ще го подкрепи в президентската кампания на Доналд Тръмп. Никс отказва.

През 2017 г. Ханан, известен още като Джоржд, очевидно се е опитал да прави бизнес с Cambridge Analytica на изборите в Кения, но поисканите от него "400 000 до 600 000 долара на месец" се виждат много на Никс.

Cambridge Analytica нашумяха особено с ролята си в дигиталната кампания на Доналд Тръмп. Злоупотребата с милиони клиентски данни на Facebook обаче потопи социалната мрежа в продължителна криза. В крайна сметка Cambridge Analytica трябваше да подаде молба за банкрут и беше разпусната.

Дейностите на Team Jorge са част от разрастващ се глобален пазар на доставчици на услуги за дезинформация.

Вече са известни компании като Black Cube, която работи като частна разузнавателна служба, или групата Dark Matter, за която се твърди, че е шпионирала правозащитници и журналисти от името на Обединените арабски емирства.

Разкритията може да предизвикат неудобство за Израел, който е подложен на нарастващ дипломатически натиск през последните години заради износа на кибер-оръжия, които подкопават демокрацията и човешките права, пише Guardian.

Ханан е управлявал поне част от своите операции чрез израелската компания Demoman International, която е регистрирана на уебсайт, управляван от израелското министерство на отбраната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024