Милиардерът, който се ожени за дъщерята на Путин и със 100 долара купи акции на стойност 380 млн. Снимка: © Getty Images

Февруари 2013 г. – скъпа сватбена церемония в ски курорт край Санкт Петербург, продължила цели три дни. Щастливите младоженци са Катерина Тихонова – най-младата дъщеря на руския президент Владимир Путин, и Кирил Шамалов – синът на един от старите приятели на лидера. Най-големият „подарък“ – огромен пакет акции в нефтохимическия гигант Sibur.

Според разследване на руското издание iStories, публикувано в партньорство с Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност – Шамалов е закупил акции на стойност 380 млн. щатски долара в замяна на едва 100 долара. Това показва изтичане на имейли, предоставено на разследващите от анонимен източник.

Проучването сочи, че бизнесменът закупил акциите в Sibur през офшорна компания. Сделката била сключена само месеци след сватбата му с Катерина – акробатична танцьорка и ръководител на научен център и фондация в Московския държавен университет.

Изтеклите имейли зародиха вълна от критики от активисти в борбата срещу корупцията в Русия, които казват, че сделката е поредният пример за „непотизма“ на Кремъл и за това как семейството и кръгът от най-близки приятели на Путин се възползват от властта на руския лидер по време на управлението му.

„Просто е. Дъщерята на Путин се омъжва и новото семейство получава подарък на стойност 380 милиона долара“, написа в Twitter най-големият критик на руския президент Алексей Навални.

След като се жени за Тихонова, Шамалов купува 3,8-процентов дял акции в Sibur, твърди докладът на iStories. Бизнесменът е един от вицепрезидентите в компанията още от 2008 г.

Главният изпълнителен директор на нефтохимическия гигант Дмитрий Конов отрече сделката да е станала само за 100 долара. „Условията по продажбата на акциите по споразумението не са по-различни от тези на другите мениджъри. За Шамалов нямаше по-специални условия“, каза той пред RBC във вторник.

Представител на Sibur е потвърдил пред британския The Guardian, че Шамалов е придобил акциите в оценяваната на 10 млрд. компания чрез специална опция, предоставена на мениджъри, но не е потвърдил сумата по сделката.

„Компанията е готова да предостави документи, за да изясни обстоятелствата, както и да включи независими експерти в одита“, обявиха от Sibur.

Според публикуваните доклади от имейлите – след сватбата Шамалов и Катерина похарчили огромна сума пари, за да обзаведат вилата си край Москва и тази във френския курорт Биариц. Купили килим за 65 хиляди долара, японски книги за 7000 долара и изградили спа център за около 350 хиляди.

Кирил Шамалов е бивш икономически съветник на руското правителство. Той е по-младият син на Николай Шамалов – съсобственикът на банка „Россия“. Завършил е правни науки в Университета в Санкт Петербург, а после влиза в нефтената индустрия. Става вицепрезидент на Sibur, след което – през 2012 – вече е зам.-изпълнителен директор. Придобива пакет от 4,3% от акциите в компанията.

По-късно получава още 17% от собственика Генади Тимченко. Това му струва 2,2 милиарда долара, които Шамалов покрива благодарение изтеглен заем от „Газпромбанк“ на стойност около 1 милиард. Така той става най-младият милиардер в Русия само на 32 години. А по-интересното е, че брат му е зам.-председател на „Газпромбанк“, когато той тегли кредита.

През април 2018 САЩ налага санкции на него и още 23-ма руснаци, тъй като „Газпромбанк“ е в списъка на санкционираните от американците, а Генади Тимченко също е в него.

Бащата на Кирил - Николай, е бизнесмен, който още през 90-те години на миналия век съосновава с Путин Ozero – извънградски дом за отдих. Много членове на Ozero са получили висши правителствени позиции заради близостта си с руския президент.

Според няколко руски медии, цитирани от The Guardian, бившият зет на Путин е получил запитвания от няколко компании да инвестира в тях, след като е сключил брак с Катерина. Двамата се разведоха през 2018 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024