Уорън Бъфет отчете милиарди загуби, но анализаторите смятат инвестициите му за стабилни Снимка: © Getty Images

За последните три месеца инвестиционната компания Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет е отчела загуба в размер на 2,69 милиарда долара. През същия период на миналата година беше отчетена печалба от 10,34 милиарда долара.

Причината за загубите са няколко - едната е, че акциите, притежавани от американския конгломерат, загубиха стойност на фондовите борси, а втората е, че ураганът Иън, който удари Флорида на 28 септември стана причина за високи застрахователни искове, което е причина за продължаващата черна серия на дъщерното за Berkshire Hathaway дружество Geico, което се занимава с автомобилно застраховане.

Секторът пострада от няколко посоки - от една страна са споменатите вече щети заради природното бедствие, но допълнително утежняващи обстоятелства са повишените цени на колите втора употреба, както и липсата на резервни части. Всичко това доведе до там Geico да отбележи петата си поредна тримесечна загуба.

Печалбите на американската железопътна товарна компания BNSF също се свиват - за последното тримесечие с шест процента, тъй като клиентите могат да поемат само част от увеличените разходи за гориво за дизеловите локомотиви.

Berkshire също така притежава редица бизнеси, свързани с жилищния пазар, който отслабна значително, след като лихвите по ипотечните кредити се удвоиха през последната една година.

За последните три месеца групата е инвестирала общо 3,7 млрд. долара в акции, като 1,05 милиарда долара от тях отидоха за обратно изкупуване на акции на Berkshire.

С останалите Бъфет увеличи дела си в петролната компания Occidental Petroleum до 20,9 процента. По-рано през годината той придоби и акции на Chevron за 20 милиарда долара. Освен тези инвестиции в петролния сектор, Berkshire е купи повече от 120 милиона акции на HP Inc. и очевидно залага доста на придобиването на производителя на видеоигри Activision Blizzard от страна на Microsoft, защото е придоби близо 70 милиона акции от гейминг компанията.

Повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ, донесе на Berkshire Hathaway и по-големи печалби от инвестициите в държавни облигации на САЩ.

Бизнесът на групата чрез компании в енергетиката, индустрията, услугите и търговията на дребно върви добре. В резултат на това оперативната печалба е нараснала с една пета до 7,76 милиарда долара спрямо 6,47 милиарда долара година по-рано.

Бъфет отдавна каза, че вярва, че оперативните печалби на Berkshire са по-добра мярка за представянето на компанията, тъй като изключват печалбите и загубите от инвестиции, които могат да варират значително между тримесечия.

През второто тримесечие на тази година Berkshire например отчете загуба от 44 милиарда долара.

Анализаторът на Edward Jones & Co. Джим Шанахан смята, че резултатите като цяло са силни. Berkshire Hathaway се оказва устойчива на инфлация, нарастващи лихвени проценти и проблеми с веригите за доставки. Анализаторът Кати Сейферт от CFRA Research е скептичен относно перспективите за следващите дванадесет месеца с оглед на икономическите предизвикателства, но намира тримесечните резултати за здрави.

92-годишният Бъфет е начело на инвестиционната компания от 1965 г. и е смятан от феновете си за модел за подражание на инвеститорите. Инвестиционното портфолио на Berkshire включва също дялове в акциите на Apple, American Express, Bank of America и Coca-Cola.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024