Новите указания на Министерството на културата за капацитета на театрите и залите по време на пандемия предизвикаха объркване, а бившият служебен министър Велислав Минеков поиска извинение от МК.

Ръководителят на ведомството Атанас Атанасов издаде указания, че може 100% от капацитета на залите за културни събития в областта на сценичните изкуства да бъде запълнен, ако всички посетители и персоналът разполагат със зелен сертификат. Съобщението беше публикувано от сайта на МК и Facebook-страницата на министерството на 23 декември.

Такава заповед обаче важи още от началото на септември, като тогава Минеков се съобрази с указанията на бившия здравен министър Стойчо Кацаров.

„Надявам се, че това е от незнание. Същото решение съм подписал преди три месеца. Вярвам, че ще получа извинение за грешката“, написа Велислав Минеков във Facebook. От МК все още не са отговорили.

Граждани също посочват грешката на Атанас Атанасов. „Нещо сте объркали. Това го направи още служебният кабинет преди 2-3 месеца. Поправете си новината, ако обичате“, пише един от тях в социалните мрежи.

"Всички театри, опери, филхармонии и симфониети в страната (и фестивали!) работят в този режим и не им е нужно издаването на “нови” указания", съобщава друг.

„Работа при пълен капацитет на залите е допустима също и при условие, че ръководителите на държавните културни институти и организатори на събития са взели решение и са създали необходимата организация за допускане в залите само на лица, които са ваксинирани или преболедували COVID-19 и това е удостоверено с необходимите документи“, гласят още „новите указания“ на МК.

31-годишният Атанас Атанасов е завършил специалност "Актьорско майсторство" в колежа Уитман в САЩ. Той беше предложен за министър на културата от Кирил Петков и ПП, след като влезе в парламента с мандат от Хасково.

През 2016 г. Атанасов привлече вниманието на медиите, като реши да възстанови читалището на село Татарево, община Първомай, където беше поканил световни звезди.


Кой е Атанас Атанасов - новият министър на културата, предложен от Кирил Петков


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори