Министърът на туризма: "Три месеца се грижим за украинците, време е да излязат на пазара на труда"

Министърът на туризма Христо Проданов провокира смут с двусмислено изказване по повод бъдещето на помощите за настаняване на украински бежанци в България.

Програмата, с която Министерски съвет изплаща по 40 лв. на ден на хотелиерите трябва да приключи на 31 май, а след тази дата помощите ще бъдат организирани по различни начини.

Проданов обяви, че личното му мнение е осигуряването на подслон в хотелите да спре.

"По простата причина, че ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях, след което е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда. Да си намерят квартира и да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора. Ние проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след което всички трябва да живеят и работят така, както всички останали", каза той в интервю за БНТ.

Впоследствие социалистът призна, че все още има проблеми с осигуряването на грижа за децата на жените от Украйна, които в масовия случай ползват подкрепата от държавата за настаняване.

Проданов посочи и че самите украински бежанци са готови да започнат работа - според проучване на Министерството на труда и социалната политика 90% от 6000 интервюирани граждани са се съгласили веднага да се включат в пазара на труда.

Той твърди, че само 25 000 от над 90 000 бежанци от Украйна в България са настанени в хотелите, които имат право на помощ от държавата, като Проданов обясни, че лично е посетил някои места за настаняване и е установил, че "картината не приятна, да не кажа, че е трагична" от гледна точка на условията.

Според данните на портала "България за Украйна" обаче регистрираните за временна закрила са над 81 000 души, а от тях 51 291 са настанени в местата за подслон - два пъти повече хора от обявените от министъра.

Преди дни БНР цитира информация от Министерството на туризма, според която само в областите Варна, Бургас и Добрич в 589 обекта са настанени 39 598 бежанци.

Малко по-късно полк. Валери Рачев от Кризисния щаб за бежанците обясни пред Дарик, че настаняването на нуждаещи се от закрила украинци няма да бъде прекратено, но ще се организира по нова програма, която "се разработва в момента".

Новият механизъм ще стимулира наемането на украинските бежанци на работа, така че осигуряването на средства за прехрана и квартира да минават през работодателите, а не през хотелиери.

Държавата ще работи и за подобряване на условията за обгрижване на децата, така че майките да се освободят и да започнат работа.

"Ще разчитаме изключително много на нов подход при настаняването на частни квартири - да се настаняват там, където нямаме хотели, но има свободни работни места. Това се прави на база на картата на свободните работни места в страната, която е изработена от Агенцията по заетостта. Това не означава, че няма да настаняваме повече в хотели въобще. За настаняването в хотели ще има нова програма - тези хотели, които искат да участват в нея, ще заявят своето желание както беше досега ", каза Рачев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024