Министърът на туризма Христо Проданов провокира смут с двусмислено изказване по повод бъдещето на помощите за настаняване на украински бежанци в България. 

Програмата, с която Министерски съвет изплаща по 40 лв. на ден на хотелиерите трябва да приключи на 31 май, а след тази дата помощите ще бъдат организирани по различни начини. 

Проданов обяви, че личното му мнение е осигуряването на подслон в хотелите да спре. 

"По простата причина, че ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях, след което е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда. Да си намерят квартира и да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора. Ние проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след което всички трябва да живеят и работят така, както всички останали", каза той в интервю за БНТ. 

Впоследствие социалистът призна, че все още има проблеми с осигуряването на грижа за децата на жените от Украйна, които в масовия случай ползват подкрепата от държавата за настаняване. 

Проданов посочи и че самите украински бежанци са готови да започнат работа - според проучване на Министерството на труда и социалната политика 90% от 6000 интервюирани граждани са се съгласили веднага да се включат в пазара на труда

Той твърди, че само 25 000 от над 90 000 бежанци от Украйна в България са настанени в хотелите, които имат право на помощ от държавата, като Проданов обясни, че лично е посетил някои места за настаняване и е установил, че "картината не приятна, да не кажа, че е трагична" от гледна точка на условията. 

Според данните на портала "България за Украйна" обаче регистрираните за временна закрила са над 81 000 души, а от тях 51 291 са настанени в местата за подслон - два пъти повече хора от обявените от министъра. 

Преди дни БНР цитира информация от Министерството на туризма, според която само в областите Варна, Бургас и Добрич в 589 обекта са настанени 39 598 бежанци. 

Малко по-късно полк. Валери Рачев от Кризисния щаб за бежанците обясни пред Дарик, че настаняването на нуждаещи се от закрила украинци няма да бъде прекратено, но ще се организира по нова програма, която "се разработва в момента". 

Новият механизъм ще стимулира наемането на украинските бежанци на работа, така че осигуряването на средства за прехрана и квартира да минават през работодателите, а не през хотелиери. 

Държавата ще работи и за подобряване на условията за обгрижване на децата, така че майките да се освободят и да започнат работа. 

"Ще разчитаме изключително много на нов подход при настаняването на частни квартири - да се настаняват там, където нямаме хотели, но има свободни работни места. Това се прави на база на картата на свободните работни места в страната, която е изработена от Агенцията по заетостта. Това не означава, че няма да настаняваме повече в хотели въобще. За настаняването в хотели ще има нова програма - тези хотели, които искат да участват в нея, ще заявят своето желание както беше досега ", каза Рачев. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи

"Продай на Remix" - услугата, която дава втори живот на дрехите ви

"Най-зелените компании в България“ отличи Remix за изключителни постижения в областта на устойчивата мода