Миню Стайков излиза на свобода срещу 200 хил. лв. гаранция Снимка: © БНТ

Апелативният специализиран съд измени мярката за неотклонение на бизнесмена Миню Стайков. Той ще излезе на свобода срещу парична гаранция в размер на 200 хиляди лева, обявиха от пресцентъра на съда.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване. То е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав - съдия Галя Георгиева.

Стайков е подсъдим за данъчни престъпления, производство на цигари без бандерол, пране на пари, както и злоупотреба с еврофондове. Той беше задържан през септември 2018 г. До началото на 2021 г. се намираше под стража, след което бе пуснат под домашен арест.

Междувременно Стайков осъди България в Страсбург заради прекомерно дълго задържане.

Собственикът на "Винпром Карнобат" се кандидатира и за депутат от листата на "Бригада" от Бургас. Партията е регистрирана преди шест месеца от Арбен Хавальов - бивш строителен бизнесмен, съден за измама с ДДС преди години.

Кой кой е в листите за новия парламент: Сезон 2

Името на Стайков се появи при разпитите на едрия земевладелец Светослав Илчовски, който говори за рекет и изнудване от страна на бившите управляващи от ГЕРБ пред Комисията по ревизия в 45-ото Народно събрание. Тогава бизнесменът каза, че на рожден ден на бившия премиер Бойко Борисов му е било показано видео как в ареста е било приложено издевателство над „бизнесмен от Карнобат“, говорейки за Миню Стайков. Собственикът на „Винпром“ отрече чрез адвокатите си, че става въпрос за него.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023