Снимка: © Булевард България

Парламентът прие единодушно на първо четене промени в изборните правила, внесени от "Има такъв народ".  Сред тях са гласуване само с машини в секциите с над 300 избиратели, видеонаблюдение при отчитането на гласовете, гласуване по пощата в чужбина (при определени условия), отпадане на ограничението за броя секции извън страни от ЕС (35).

Предвижда се и нова Централна избирателна комисия, която да се състои от 15 членове и да се назначава с указ на президента след публични консултации.

Един от големите дебати в пленарна зала се разрази около обособяването на МИР „Чужбина“. То се отлага за по-късен етап – след като бъдат обявени резултатите от официалното преброяване, което трябва да се проведе от 7 септември до 3 октомври 2021 г.

Това предвижда законопроектът на „Има такъв народ“. Ако се стигне до предсрочни избори, българите в чужбина отново няма да могат да гласуват с преференции, както беше досега.

След преброяването ще се извършат и промени в броя и разпределението на мандатите в многомандатните изборни райони. Ще бъде премахнато изискването броят им да не може да е по-малък от 4.

Гласуването на второ четене ще е другата седмица – беше даден срок от три дни за предложения между двете четения. Тогава се очаква със сигурност да бъде прието видеонаблюдението и задължителното машинно гласуване.

Интересното е, че ГЕРБ подкрепи всички законопроекти на новите партии. Днес премиерът в оставка Бойко Борисов отправи този призив: "Приемете им всичко и ще видите, че те няма да могат да проведат изборите“, каза той.

Ако ГЕРБ действа така и на второ четене, ще има мнозинство за гласуване по пощата в чужбина. Този ход не е подкрепен от БСП и ДПС.

Пет законопроекта не бяха приети, включително предложението на ГЕРБ за провеждане на мажоритарни избори. Той предизвика най-голям спор, след като първата политическа сила обвини „Има такъв народ“, че не подкрепя идеята, въпреки че това бе една от основните точки в референдума на Слави Трифонов от 2016 г. От ИТН отговориха, че в законопроекта има много „неясноти“ и че мажоритарен вот ще има на следващите редовни парламентарни избори.

От ИТН твърдят, че 45-ото Народно събрание няма да продължи дълго работата си, а мажоритарен вот трябва да се приеме при по-спокойна обстановка, „не за една нощ“. Това каза председателят на парламента Ива Митева, която нарече предложението на ГЕРБ „несериозно“.

Според нея не се изяснява кой е органът, който ще отговаря за изборите в чужбина, а предвиденото образуване на 234 едномандатни избирателни района в 31 районни избирателни комисии е „нонсенс“. По думите й – странно е решението границите на изборните райони да се определят от президента. "Тук виждаме абсолютно неблагоразумно направена изборна система, непознаване на международните стандарти и непознаване на мажоритарната система“, каза Митева от ИТН.

Според Георг Георгиев от ГЕРБ – „Има такъв народ“ е дошла на крилете на мажоритарния вот, ще си отиде и на тях.

Цвета Караянчева (ГЕРБ) обяви, че не нейната партия е направила референдума. "Имате готово райониране и не виждам къде е проблемът. На второ четене ще го входираме“.

"Ние на популизъм няма да се поддаваме. Да, през 2017 г. беше внесен законопроект, но с пълното съзнание, че няма да се приеме“, отговори Митева.


Вярно ли е, че новите депутати са увеличили заплатите си?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти