Борисов нареди на Митов да върне мандата с "извънредно изявление" във Фейсбук Снимка: © Facebook

Премиерът в оставка Бойко Борисов нареди на Даниел Митов ГЕРБ-СДС официално да върне мандата за съставяне на правителство. Той направи извънредно изявление във Facebook, за да обяви решението на изпълнителната комисия, което е подкрепил, а националните телевизии прекъснаха програмите си, за да го излъчат.

"Приемам решението на изпълнителната комисия да върнем мандата с проектосъстава на правителство", каза Борисов. "Уведомете президентството, обърна се той към Томислав Дончев, Даниел Митов, Десислава Атанасова и Цвета Караянчева. Те, заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова, бяха седнали около маса в стая с икони и картини, вероятно в резиденция Бояна. Всички бяха облечени официално, с изключение на Борисов, който беше по дънкова риза с навити ръкави.

"Разгледахме вариантите дали да вкараме правителство и да го отхвърлят, но аз мисля, че няма смисъл. Ние показахме на хората, че гледаме отговорно, включително чрез отдръпване на лидера на партията", каза премиерът в оставка.

Малко по-късно Митов върна мандата при президента Румен Радев на "Дондуков" 2. Държавният глава обяви, че в близките дни ще обяви кога ще го връчи на втората политическа сила - "Има такъв народ".

В четвъртък „Има такъв народ“ отхвърлиха предложението за разговори с първата политическа сила, а в сряда това сториха и от „Демократична България“. Така шансовете на ГЕРБ-СДС да сформира кабинет се изчерпаха. "Най-лесно е да откажеш разговор и среща, защото трябва да дадеш аргументи", посочи Борисов.

Сега президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на кабинет на „Има такъв народ“, които намекнаха, че може да не се възползват от него.

"Да не се месим в работата на другите партии, защото така са решили", каза Борисов. "Бих искал другите партии да обяснят какво не харесаха на преговорния екип, че да не водят разговорис нас. Както бях обещал след изборите, аз дадох път на нови хора, които да не дразнят, които да помогнат с каквото могат в една тежка криза".

"Революцията продължи само няколко дни. Още вчера видях как се метнаха на депутатските мерцедеси, за които говориха, че ще слизат от тях. Първите решения бяха да си направят заплатите над 10 хиляди лева. Видях как се върна най-порочната практика в парламента – гласуването с чужди карти. От „Има такъв народ“ чухме как трябва да се режат крайници на политическите опоненти, как на опозицията не трябва да ѝ се дава думата – все неща, за които те упрекваха нас", атакува Борисов политическите си опоненти.

Предложението, зад което се видя възможност за гласуване с чужди карти, не е на „Има такъв народ“, а на „Изправи се! Мутри вън!“ - то не бе прието при гласуването в НС. Вчера депутатите отхвърлиха предложението за изплащане по банков път на сумите по т.нар. допълнителни разходи - то ще става в брой. В петък - Борисов определи това като "вдигане на заплатите".

"Да не говорим за лъжите за мажоритарен вот. Татко ще ми купи колело, но по-нататък, след 4 години. Защо?", попита той. Според него - „Има такъв народ“ мразят ГЕРБ, защото "сме им оставили най-стабилната държава за всички времена, за последните 30 години".

"Приемете им всичко и ще видите, че те няма да могат да проведат изборите. Или ако това е целта, да направят доживотно служебно правителство, това вече е атака на демокрацията. Те няма да се справят с това електронно гласуване, по пощите. Подкрепете ги, но ясно обяснете какво ще се случва. Защото това са хора без опит, водени от омраза, нямат юридически капацитет и провалят всичко, до което се докоснат – само за няколко дни. Тези трябва да ги държим максимум, да ги вижда народът за какво става въпрос. Надменни са към кого? Към тези, които сме ги победили. Каквито искат правила да сложат. Те няма да направят правителство. Страх ги е. Няма да постъпят отговорно като нас. Няма да представят проект на правителство, защото хората ще видят каква им е целта", смята премиерът в оставка.

След като вчера предложението на ДПС за отчет на председателите на върховните съдилища пред Народното събрание беше прието с гласовете на ГЕРБ и БСП, Борисов каза днес, че това е "абсурд" и че така "мутрите" си вкарвали адвокатите в парламента. Идеята на ДПС беше приета, въпреки че главният прокурор представлява държавното обвинение, а съдиите са арбитри.

"Вчера това, което приехте, е абсолютен абсурд за мен. Не мога да ви го простя", каза Борисов. "Мутрите си вкараха адвокатите в парламента. До обед техните кантори ще защитават престъпниците, съответно прокурорите ще пледират за тяхната виновност, а съдиите трябва да осъдят справедливо. Следобед привикват главния прокурор и върховния съдия да им се отчете по тези дела – на какъв етап са, какво се работи. Те там ще ги мачкат. Каква независимост на съдиите ще има, когато ги викат и адвокатите на престъпниците им задават въпроси? Всеки ще гледа да е добре с адвокатите, за да може това изслушване в парламента да му мине по-гладко".

Вчера парламентът наложи мораториум върху сделките и назначенията на отиващия си кабинет "Борисов 3". Премиерът в оставка се оправда, че управляващите били взели само две решения - да изплатят добавки на пенсионерите за месец май ("Ние това го правим вече цяла година") и за френското училище "Виктор Юго", което е по споразумение между България и Франция. "Иначе се видя в бордовете, повечето хора са техни дори", каза Борисов.

ГЕРБ може и да предаде властта, но се "бетонира" в енергетиката за следващите 5 години

Въпреки това - той не спомена нищо за назначенията в Българския енергиен холдинг, направени в деня, в който парламентът прие оставката на кабинета. С тях ГЕРБ се "бетонира" в енергетиката за следващите 5 години.

Не спомена нищо и за случая с преназначаването на директори на предприятията, които управляват горските и ловните стопанства в Североизточна България. Бейзат Яхя е получил нов 5-годишен мандат като председател на УС на Североизточното държавно предприятие със заповед от 21 април. Той е баща на депутата от ГЕРБ Илтер Бейзатов и е бивш местен функционер на ДПС в Шумен. Под негов контрол е ловното стопанство "Паламара" в община Венец, където Бойко Борисов е засичан на посещения през годините.

Бащата на депутат от ГЕРБ е преназначен за шеф на ловните стопанства в Североизточна България

"Народът не ни даде превес. Той каза: "Да, много направихте, но и много още трябва да направите", твърди Борисов. "Понеже много време бяхте безконтролни, защото бяхте най-големи, най-силни, и вие може в определени моменти да сте били арогантни, ще ви сложим тези да ви контролират. Това е моят прочит на изборите".


Кабинет по непредпазливост: Сценарии за третия мандат



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024