Президентът Румен Радев няма да връчи днес мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ", след като официално прие върнатия мандат от ГЕРБ-СДС. 

"В близките дни ще оповестя кога ще връча мандат на втората политическа сила. Надявам се останалото време да бъде инвестирано в диалог. България има нужда от стабилно правителство, на основата на ясни принципи и приоритети. Само едно правителство, което се ползва с доверието на обществото, може да ни изведе от кризата", каза Радев.

В Конституцията няма разписан срок, в който президентът да връчи втория мандат на следващата политическа сила, след като първата го е върнала. В чл. 99 ал. 2 пише само, че „когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател“.

Радев посрещна Даниел Митов и Десислава Атанасова от ГЕРБ на "Дондуков" 2 и им благодари за "усилието", което са положили да съставят кабинет. По-рано в петък премиерът Бойко Борисов нареди на Митов да върне мандата, чрез изявление във Facebook, в което отново атакува политическите си опоненти, отказали разговор с първата сила в парламента.

При връщането на мандата, бившият външен министър, който бе предложен от Борисов за премиер на следващия кабинет, обяви пред президента, че отказът на "Демократична България" и "Има такъв народ" за диалог с ГЕРБ е "арогантно и безотговорно" поведение. На излизане от "Дондуков" 2 Митов каза, че "не може да се заобикаля по този начин първата политическа сила".

"Това е политическа незрялост, че отказаха разговори с нас. Ние обещахме да не бавим мандата по никакъв начин. След като нямаме възможност за съставяне на правителство, следваме конституционната процедура и връщаме мандата", обяви Митов.

"Всички, които носим отговорност - ние, като най-голямата политическа партия в българския парламент, и г-н президентът, изразихме своите притеснения по отношение на темите, които, за съжаление, не са в дневния ред на парламента", добави председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова след срещата с Радев. "Това са икономически, здравни мерки, защото пандемията не е минала. Слава Богу, щабът продължава да работи, заедно с министър Ангелов", каза тя. Самият премиер в оставка Бойко Борисов обаче реши да разформирова НОЩ и предложи здравната комисия в 45-ото Народно събрание да реши дали да сформира нов щаб, или да запази работата на настоящия.

От "Има такъв народ" няма категоричен отговор дали ще опитат да съставят правителство. В сряда председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов намекна, че най-вероятно ще се стигне до използване на третия мандат. Днес той обяви: "Всяко нещо по реда си. Първо трябва да дойде мандатът, после ще говорим".

"Много бих желала да видим структура, състав, приоритети, политики на "Има такъв народ", каза Атанасова. "Вече втора седмица ние не сме чули нито една дума по тези въпроси. Не знаем дали те имат предложения за бъдещото развитие на държавата ни".


Борисов нареди на Митов да върне мандата с "извънредно изявление" във Фейсбук

Кабинет по непредпазливост: Сценарии за третия мандатАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рекорден брой Covid-сертификати са свалени въпреки сривовете в системата

DDoS атаки са причината за блокирането на портала HIS.bg

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място

Шест партии и коалиции имат шанс за 47 Народно събрание, "Изправи се" пада под 4%

"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му

Лозан Панов е на четвърто място след Мустафа Карадайъ

Домашният офис и свободата, към която ще се адаптираме

Аксенчър и балансът за служителите между дистанционната работа и времето в офиса

Мистерията с рейтингите на Netflix, или защо хората предпочитат "Приятели" пред "The Crown"

1/4 от зрителите на Squid Game в Европа са го изгледали за 2 дни, според данни на британска аналитична компания

BILLA празнува 21-ви рожден ден и раздава награди на 200 свои клиенти

Всеки, който регистрира касова бележка на spestivbilla.bg, може да спечели ваучер за пазаруване или куфар

Бергамо след трагедията с Covid: 92% ваксинирани и завръщане в нормалния живот

"Всички граждани демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността"

МЗ удължава валидността на сертификата за преболедували и улеснява ваксинираните с първа доза

Техните сертификати ще се признават само на територията на България