Кабинет по непредпазливост: Сценарии за третия мандат Снимка: © Getty Images

"Ако случайно се стигне до трети мандат - а то ще се стигне - този, който го вземе, е хубаво да си помисли какво ще направи, защото в тази средната част от залата е възможно дори да подкрепят който и да е от вас. Трябва да сте наясно, че това е коалиция с тези, които трябва да бъдат поставени на дъното на политическия живот - ГЕРБ".

Тези думи на Тошко Йорданов от трибуната на Народното събрание разбъркаха картите не само на парламентарните групи, но и на всички, които очакваха работещо правителство с мандат на "Има такъв народ".

Доскоро партията на Слави Трифонов нито отричаше, нито потвърждаваше дали ще търси мнозинство за управленски мандат. Ако сигналите на Йорданов се разчитат правилно - колебания вече няма, а ИТН не възнамерява да прави опити за коалиционно управление от позицията си на втора сила с 51 депутатски места.

Още преди ГЕРБ да са върнали своя мандат, всички погледи вече са насочени в търсенето на трети потенциален кандидат за премиер.

Неговият подбор ще зависи от преценката на президента Румен Радев, но от няколко страни вече идват предупреждения за риск от "управление по непредпазливост", което може да делегитимира т.нар. анти-ГЕРБ мнозинство, като го опакова с гласове на депутатите от най-голямата парламентарна група.

Първият сигнал в тази посока се появи от евродепутата на БСП/ПЕС Елена Йончева. Водачът на листата на социалистите в Европарламента отдавна е в конфликт с Корнелия Нинова заради линията на управление на партията, но сега директно я призова да не се опитва да състави "червено" правителство.

"Ако мандатът бъде връчен на третата политическа сила, което е логично, иска ми се да вярвам, че лидерът на БСП ще върне мандата. Единствената политическа сила, която може да подкрепи едно такова правителство - и това показват всички изказвания - е ГЕРБ. Това би било сериозен удар срещу всички леви хора в България", каза Йончева в интервю за bTV на 20 април.

Бившият журналист и депутат от ИТН Станислав Балабанов лансира сходна версия пред БНР в сряда: "Ако случайно мандатът отиде в трета партия по избор на президента, бъдете убедени, че тази партия, предложи ли кабинет, ще бъде подкрепен вероятно от ГЕРБ в пленарна зала и ще видим една много странна и брутална коалиция. Обърнете внимание на това. Това готвят според мен".

ГЕРБ и БСП нямат достатъчно гласове за кабинет в стила на германските големи коалиции (75 + 43). Не е невъзможно да се избере премиер и правителство на малцинството с по-малко от 121 депутата подкрепа. То обаче ще бъде в пълна зависимост на "балансьорите", които може да го свалят от власт с вот на недоверие, при който кабинетът е длъжен да се защити от повече от половината от всички народни представители. И двете партии нямат интерес от такива експерименти.

Ако Слави Трифонов върне мандата, президентът е длъжен в 7-дневен срок да избере "някоя следваща" политическа сила в парламента, за да й даде възможност да посочи кандидат за премиер.

Не е задължително това да бъде БСП, може да е всяка от четирите по-малки групи. Пренебрегването на Социалистическата партия като потенциален мандатоносител обаче би било двусмислен знак от страна на Румен Радев, който само преди дни получи (закъснялата) официална подкрепа на БСП за втори президентски мандат.

Корнелия Нинова не потвърждава и не отхвърля възможността за възползване от евентуално предложение за съставяне на кабинет: "Ще съберем колективните органи на БСП и ще решим".

Междувременно, парламентарната й група напълно промени риториката си спрямо т.нар. "нови" партии в опит да си върне пропиляната позиция като водеща опозиционна сила.

Първият спор избухна по въпроса кой има по-големи заслуги за поддържането на протестите срещу ГЕРБ. После ръководството на "Демократична България" беше атакувано от Нинова заради избора на Георги Ганев за председател на Комисията по финанси с гласове на ДПС. Накрая Йордан Цонев беше вкаран в обяснителен режим от БСП заради забавеното гласуване на мораториума на сделките и назначенията на кабинета "Борисов 3".

"Без БСП промяната не може да се случи" е опорната точка на левицата, или както казва Кристиан Вигенин: "математически има и други опции за избора на правителство, но политически - не".

Нежеланието за прибързано разпадане на 45 Народно събрание при по-малките сили може да допринесе за евентуални изненади в последния момент.

"Изправи се! Мутри, вън" поискаха от президента да възложи мандат на някоя от "партиите на протеста", за да се събере "кабинет на промяната".

Николай Хаджигенов настоява да не се бърза да разпускат парламента и да положат "максимални усилия да се осъществи правителство с третия мандат", дори то да съществува само до края на годината.

"Ние сме избрани да свършим определена работа в Народното събрание, което означава и да съставим правителство в някакъв вид. Избирателите сигурно ще бъдат разочаровани. Над 60% от българите очакват да бъде съставено правителство именно от трите опозиционни партии.... От една страна избори през 2-3 месеца изискват невероятен човешки ресурс, финансов да не говорим. Аз съм скептичен, че в тази ситуация им се ходи на избори. Кой очаквате да гласува през юли?", коментира той пред Нова ТВ.

От друга страна, "Демократична България" даде сигнал, че не се вижда като възможен мандатоносител в този парламент.

ДПС също действа дистанцирано по отношение на поемането на подобна отговорност, като заявява склонност да участва в мнозинство срещу ГЕРБ и БСП, но без да излъчва министри в евенутален кабинет. Дали някой от тези анонси ще се промени между второто и третото раздаване на мандатите, никой не може да прогнозира.

Програмата на Народното събрание подсказва, че партиите извън ГЕРБ се опитват да прокарат най-важните си задачи в ускорен порядък. Първото четене на предложенията за промени в Изборния кодекс е водещо в дневния ред на заседанието в петък, 23 април. Отменена беше и 10-дневната Великденска ваканция на парламента, която трябваше да започне да тече от 30 април.

Проблемът е, че без гласовете на БСП и/или ДПС никой не може да прокара по-сериозни промени, а тематичните мнозинства започнаха да изпъкват при гласуванията по въпроси за съдебната власт или за дистанционното гласуване.

Евентуалното по-продължително задържане на мандата от втория или от третия носител означава удължаване на периода, в който кабинетът "Борисов 3" ще изпълнява функциите си, макар и в оставка.

Това създава ситуация, в която парламентът ще работи против изпълнителната власт, без да може да повлияе върху поведението на персоналния й състав. Начело на някои министерства продължават да стоят ръководители от партии като ВМРО и НФСБ, които вече нямат парламентарно представителство.

Бойко Борисов не е спирал с активната си кампания - дори краткият му престой в болница измести медийния фокус от всички останали политически теми, включително от драмите около разформирования от самия него НОЩ. Очевидно и този състав не се справя с привличането на премиера към институционален контрол.

Мораториумът върху назначенията беше опит за ограничаване на полето за действие на правителството, но още в същия ден Борисов и финансовият министър Кирил Ананиев "раздадоха" по 50 лв. за всички пенсионери за още един месец напред.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Израел нанесе удар на територията на Иран, казват САЩ

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024