Парламентът наложи мораториум върху сделките и назначенията на "Борисов 3" Снимка: © Булевард България

Народното събрание прие налагане на мораториум върху договорите и назначенията на отиващия си кабинет "Борисов 3" - включително сделките с движимо и недвижимо имущество на ведомствата. Групата на ГЕРБ-СДС присъстваше в залата по време на вота, но не взе участие в него. Малко по-късно беше обявено, че коалицията атакува мораториума пред Конституционния съд.

Прието беше обаче предложение на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев да се забранят всички възможни продажби на имущество от министерствата въпреки коментара на председателя на 45 Народно събрание Ива Митева, че идеята му звучи като "шега".

Скандал избухна между председателя на БСП Корнелия Нинова и Йордан Цонев от ДПС по време на дебатите.

Нинова обвини Цонев в "арогантен и нахален" опит да бъде забавено решението за мораториума заради предполагаем интерес на ДПС от конкретни концесионни договори и обществени поръчки в последните дни на управлението на ГЕРБ.

"Онзи ден с мен се проведе нахален и арогантен разговор. В смисъл „Оттегли това предложение, ще те подкрепим след 1 седмица. Защото има няколко обществени поръчки и концесии на плажове“. Цитирам Йордан Цонев. Заставам с лицето си и имам свидетели цялото ръководство на парламентарната ни група. Разви се страшен скандал, в който му казах „Кой си ти, че ще казваш какво ще прави БСП", каза Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание.

Депутатът от ДПС отрече да е изричал цитираните от Нинова думи, но каза, че е искал отлагане на предложението на БСП, защото то е водело до риск да се "завържат ръцете на едно следващо служебно правителство".

"Кой съм аз" ми беше казано при слизането от парламентарната трибуна, когато заявих, че ми е омръзнало да ни се карат. Тя (Нинова) ми каза: "Ти кой си, че да ми държиш такъв тон?". Тогава казах, че "сега и веднага" има само вкъщи. Но не съм изненадан от думите на Нинова. Не е само моя оценката. Да излезеш от яростна опозиция с 50% по-малко гласове на изборите е оценката на хората за партията и техния лидер", каза той.

В заседанието се включи министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, която разкритикува предложенията за мораториума.

"Не се извършва нищо, което е в противоречие със закона. В момента се прилага Закон за публичните предприятия, които вие не сте гласували "против" през 2019 г. Народни представители на БСП тогава казват, че са се борили 2 години за приемането на този закон, за да спрат политическите назначения. Кога сме искрени - на 3 юли 2019 или днес? Законът е приет по препоръка на ОИСР. Това е едно от условията България да стане член на Еврозоната и банковия съюз. На какво налагате мораториум с това предложение? Този закон за първи път въвежда конкурсното начало в назначенията на държавни дружества", каза тя.

Един от големите спорове беше около избора на Валентин Николов - бивш депутат от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента - за ръководител на БЕХ.

Николов е в ГЕРБ още от първия мандат на Бойко Борисов. Той е бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката, бивш председател на бордовете на енергийния холдинг, на НЕК и на АЕЦ "Козлодуй", изпълнителен директор на атомната електроцентрала. Сега той ще провежда политиката на държавата в един от най-важните сектори за икономиката ѝ. От БСП обвиниха ГЕРБ и в назначение без конкурс за член на ръководството на енергийния холдинг - Александър Църноречки.

"Ние не сме против закона, а против партийните назначения, които го обезсмислят", казаха депутатите от БСП в отговор на Петкова, която напусна пленараната зала малко след изказването си.

Христо Проданов (БСП) призова Димитър Главчев (ГЕРБ) да обяви дали е вярно, че синът му е преназначен в "Земинвест".

"Изискванията за бордовете на борсите за плодове, зеленчуци и цветя са същите с борда на АЕЦ "Козлодуй". Това е нонсенс. Законът беше предложен от БСП пет години преди да бъде приет и сме го защитавали с идеята да се прекратят партийните назначения. Вие го приехте, но след това започнахте да го компрометирате", каза той.

"От няколко часа нашата парламентарна група е многократно сезирана от Националното обединение на общините, защото има точка за назначенията в държавната администрация. Едва ли и и председателя на Народното събрание Ива Митева ще може да прави назначения на лица, които са държавни служители. Важно е също да се види положението с конкретни примери. Какво си случва с държавни предприятия с непопълнени бордове? Не могат да вземат никакви решения. Кой ще носи отговорността", каза Десислава Атанасова в четвъртък следобед, когато стана ясно, че ГЕРБ готви жалба пред Конституционния съд.

ГЕРБ може и да предаде властта, но се "бетонира" в енергетиката за следващите 5 години


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024